Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Επιμελητήριο: «Μπαϊ-πας» για την αποφυγή του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Επιμελητήριο: «Μπαϊ-πας» για την αποφυγή του Ελεγκτικού Συνεδρίου
ΣΤΗΝ ΕΤΑΠ ΤΟ 37% ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟ 2013
● ΑΝΑΣΤΑΤΟΣ, Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
● Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΕΡΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΤΑΠ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ σήμερα στις 7.30 μ.μ. το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με βασικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013, καθώς και
για την έγκριση της Β΄ τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2012.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού 2013, το 37% περίπου των προβλεπομένων εσόδων του Επιμελητηρίου ή 510 χιλιάδες ευρώ θα διατεθεί για την ΕΤΑΠ, έναντι 360 χιλιάδων ευρώ το 2012 και 510 χιλιάδων το 2011!
Τόσο το ύψος του ποσού, όσο και η έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας για τα οικονομικά της ΕΤΑΠ έχουν δημιουργήσει εύλογες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα στον επιχειρηματικό κόσμο της Μεσσηνίας, καθώς από το 2010 και με ιδιαίτερη ένταση το 2011 (προεκλογική χρονιά), η διοχέτευση τόσο μεγάλων ποσών είχε προκαλέσει την μήνι της αντιπολίτευσης, μελών της διοίκησης, αλλά και τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Ιδιαίτερα επικριτικός για την ΕΤΑΠ, ήταν ο σημερινός πρόεδρός της Γιώργος Γκούμας, επικεφαλής του «Νέου Επιμελητηρίου», μετά τη συνεργασία του με τον συνδυασμό του απελθόντος μετά τις εκλογές προέδρου του Γιώργου Καραμπάτου, τον οποίο είχε καταγγείλει για αδιαφανή διαχείριση και έλλειψη ενημέρωσης για τα οικονομικά της ΕΤΑΠ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική του απομακρυνθέντος πρ. πρόεδρου Δημ. Αδαμόπουλου, πριν και μετά τις εκλογές του 2011.
Μάλιστα κατά την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού, ο συνδυασμός του Γιώργου Γκούμα, με εισηγητή τον σημερινό πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Μανιάτη, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, που προέβλεψε επιχορήγηση της ΕΤΑΠ με 360 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο μετά την ανάληψη της διοίκησης, σε συνεργασία με το συνδυασμό Καραμπάτου, έφεραν θέμα για τροποποίηση του προϋπολογισμού που θα συζητηθεί σήμερα για περαιτέρω ενίσχυση της ΕΤΑΠ.
Αναρωτιέται ο επιχειρηματικός κόσμος που οφείλονται οι μεταμορφώσεις του Γιώργου Γκούμα και του συνδυασμού του, πλην του μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Νίκου Μπελογιάννη που ήδη έχει καταγγείλει δημόσια (από το Best και μέσω της «ΦΩΝΗΣ») αυτές τις πρακτικές και ζητεί από τα μέλη του Δ.Σ. να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν κοιτώντας στα μάτια τους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς που αγωνιούν και υποφέρουν από την κρίση, την ίδια ώρα που το Επιμελητήριο απουσιάζει από την σκληρή καθημερινότητα και αυξάνει τις δαπάνες του για δραστηριότητες που αν μη τι άλλο προκαλούν θυμηδία και οργή στον κόσμο της αγοράς.
Η διάθεση τόσο μεγάλων ποσών εδώ και μια δεκαετία στην ΕΤΑΠ, χωρίς κανένα έλεγχο και ενημέρωση για τη διαχείρισή τους, είναι προφανές ότι γίνεται για την αποφυγή ελέγχου από Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού στον έλεγχο δαπανών που υπόκειται το Επιμελητήριο εξαιρείται η ΕΤΑΠ.
Έτσι με «μπαϊ-πας» παρακάμπτεται ο έλεγχος και υπάρχει η ευχέρεια στη διοίκηση της ΕΤΑΠ (με υπερεξουσίες του Προέδρου) στην κατά το δοκούν διαχείριση των κονδυλίων.
Η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ
Ενδεικτικό της έλλειψης ενημέρωσης ακόμη και της διοίκησης του Επιμελητηρίου αποτελεί η στερούμενη επιχειρημάτων και στοιχείων τεκμηρίωσης των δαπανών εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που υπογράφει ο οικονομικός επόπτης Παν. Ανδριανόπουλος. Ιδού πως δικαιολογούν τη διάθεση του τόσο μεγάλου ποσού, των 510 χιλιάδων ευρώ:
«Ως γνωστόν το Επιμελητήριο επιχορηγεί κάθε χρόνο την Αστική μή Κερδοσκοπική του Εταιρεία με την επωνυμία ΕΤΑΠ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων προς αντιμετώπιση τρεχουσών λειτουργικών της αναγκών. Πιο συγκεκριμένα: Επειδή η Ε.Τ.Α.Π. Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, απασχολεί μόνιμο προσωπικό που υλοποιεί κοινοτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια και γενικά προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σύμφωνα με το εδάφιο η παρ.1 άρθ.2 του Ν. 2081/92, προς εξυπηρέτηση κάθε Επιμελητηριακού σκοπού, που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως οι προβλεπόμενες ενέργειες μαζί με τους τοπικούς ΟΤΑ για αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με Μιλάνο και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού, Για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών προϋπολογίζουμε να δώσουμε ετήσια επιχορήγηση 510.000,00 ευρώ».
Αν μάλιστα αφαιρέσουμε την αναφορά στις αεροπορικές συνδέσεις με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης για Μιλάνο, όπου το Επιμελητήριο δεν διαθέτει ούτε ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς τη σαθρότητα των επιχειρημάτων της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.
ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΩΡΑ
Η «ΟΜΕΡΤΑ»...
Είναι σαφές ότι η «ομερτά» στην ΕΤΑΠ μπορεί να σπάσει μόνο μπροστά στη Δικαιοσύνη, αφού το «καθεστώς Καραμπάτου» - το οποίο συνεχίζεται αδιατάραχτο υπό την εγγύηση Γκούμα – με απίστευτες τροποποιήσεις του καταστατικού και αμφιβόλου νομιμότητας αποφάσεις έχει «δέσει» καλά τη δουλειά. Πάντως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες μας η Εισαγγελική Αρχή Καλαμάτας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση της ΕΤΑΠ, αφού κατά καιρούς πολλά ερωτήματα έχουν διατυπωθεί δημόσια και παραμένουν αναπάντητα.
Ας αναλάβουν, λοιπόν, σήμερα τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου τις ευθύνες τους, οι οποίες είναι και προσωπικές και συλλογικές. Ιδιαίτερα οι του «Νέου Επιμελητηρίου», ας αναλογιστούν με ποιο πρόγραμμα συμμετείχαν στις εκλογές και ποιες επιλογές αναγκάζονται να στηρίξουν σήμερα, μετά τη μυστική συμφωνία συνεργασίας του Γιώργου Καραμπάτου με τον Γιώργο Γκούμα, τον οποίο ως μοναδικό επέλεξε για την προεδρία της ΕΤΑΠ και έχει σε ομηρία, αφού ο συνδυασμός Καραμπάτου διαθέτει πλειοψηφία στο Δ.Σ. της «μη κερδοσκοπικής» εταιρείας που διαχειρίζεται το 37% του προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου.
Επίλογος: Ο Καραμπάτος έφυγε, το «καθεστώς Καραμπάτου» και το «Παραεπιμελητήριο» ζουν και βασιλεύουν, υπό την εγγύηση του μεγάλου αντιπάλου, που απέκλεισαν από τη διοίκηση με εκλογικίστικο πραξικόπημα, Γιώργου Γκούμα, ο οποίος ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ καλείται να νομιμοποιεί και να υπηρετεί όσα προεκλογικά και μετεκλογικά μέχρι τον περασμένο Αύγουστο δημόσια και ιδιωτικά είχε καταγγείλει.
Ανανέωση δηλαδή στις καρέκλες του Επιμελητηρίου με ανάμειξη παλιών υλικών με νέα πρόσωπα, αλλά τις ίδιες πρακτικές και μεθόδους που απαξίωσαν τον Επιμελητηριακό θεσμό. Άξιος ο μισθός τους...
εφημερίδα ΦΩΝΗ
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου