Τρίτη 16 Απριλίου 2013


Αυτά είναι τα 3.151 "φιλέτα" του Δημοσίου

Της Δήμητρας Καδδά

Αξιολογούνται προς αξιοποίηση μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό. Δείτε όλη η λίστα των ακινήτων.

Τα 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου «προς αξιοποίηση» από την από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του Αττικού αιγιαλού, αλλά και τα  κτίσματα και ακίνητα της Ερτ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό,  μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.

Δεν είναι όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Άλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κλπ. Αλλά είναι εντός αλλά τα πιο πολλά εκτός σχεδίου.

Φιλέτα στην Αττική
Ειδικά στον Νομό Αττικής στην λίστα περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις του υπουργείου Υγείας  (στα Βριλήσσια,  στο Νέο Ψυχικό και αλλού), οι εκτάσεις αλλά και τα κτήρια που ανήκουν στον ΟΣΕ, στα Ολυμπιακά Ακίνητα, ο Κοκκινόβραχος  στην Αγια Βαρβάρα, στην ΚΕΔ (στον  Σκαραμαγκά, στο Γαλάτσι, στο Νομισματοκοπείο στην Γλυφάδα, στον Αλιμο, στον Παπάγο  και στη Λυκόβρυση κλπ), στον ΟΣΚ (στην Καισιαριανή, στην Αθηνάς).

Επίσης στην λίστα περιλαμβάνονται και  τα δικαστικά κτήρια (πχ στην  Αλεξάνδρας, στην Σανταρόζα),  τα κτήρια της ΕΡΤ (στην Αγ Παρασκευή, στην Μεσογείων, στη Μουρούζη, στη Ρηγίλλης κλπ), το Πάρκο Γουδή, οι εγκαταστάσεις του  ΗΛΠΑΠ, του ΟΣΚ, το Ολυμπιακό Στάδιο, οι εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό, κτήρια του ΕΟΜΜΕΧ,  της  ΜΟΔ και πολλών άλλων φορέων.

Σε έκταση ανά την Ελλάδα τα μεγαλύτερα ακίνητα είναι κυρίως αγροτικής χρήσης (ΟΠΕΚΕΠΕ κυριότητας). Τα μεγαλύτερα κτήρια βρίσκονται κυρίως στην Αττική και είναι ολυμπιακά ακίνητα, στάδια και κτήρια του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και δικαστήρια, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται κτήρια ινστιτούτων (πχ ΙΦΕΤ) αλλά  και η εγκατάσταση της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Βάσει Μνημονίου η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να τα ετοιμάσει σε «πακέτα» για αξιοποίηση και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Προς το παρόν η συνολική λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση φτάνει στα 3.150 σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ένα μέρος τους έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και βάση Μνημονίου πρέπει να γίνονται 250 μεταφορές ανά τρίμηνο.

Ο στόχος είναι πολύ υψηλός,  έστω και στο… μέλλον: η άντληση εσόδων 20 - 28 δισ. ευρώ έως και μετά το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν δοθεί στους δανειστές κατά την προηγούμενη αξιολόγηση (και ενδεχομένως πλέον να έχουν τροποποιηθεί) στο άμεσο μέλλον, έως το τέλος του 2014 από ακίνητη περιουσία αναμενόταν  έσοδα 1,67  δισ. ευρώ και μελλοντική απόδοση 2 δισ. ευρώ.

Ήδη μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεταβιβασθεί  μία σειρά από τουριστικά ακίνητα Κασσιώπη, Αφάντου, Αστέρας Βουλιαγμένης, τα 28 κτήρια, τα ακίνητα εξωτερικού, το κάμπινγκ & Ξενία Παλιουρίου, σειρά από ιαματικές πηγές, ακίνητο στην  Ερμιόνη, πολλά  ξενοδοχεία Ξενία, ο  Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας, ο Βόρας και  Χώροι Εγκαταστάσεων Υποστήριξης  της Αττικής Οδού.

*Δείτε δεξιά, στη λίστα "Σχετικά Αρχεία", ΄τη λίστα με τα 3.151 ακίνητα του Δημοσίου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου