Τρίτη 9 Απριλίου 2013


ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η επέτειος της Μάχης στα Κρεμμύδια Μεσσηνίας

 8/04
Η επέτειος της Μάχης των Κρεμμυδίων , γιορτάσθηκε την Κυριακή στα Κρεμμύδια Χιλιοχωρίων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Το πρωί τελέσθηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου και αμέσως μετά τελέσθηκε τρισάγιο στο μνημείο των ηρώων στο Δημοτικό Σχολείο Κρεμμυδίων.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το «Θεμιστόκλειο» Πνευματικό κέντρο Κρεμμυδίων, το οποίο εκπροσωπεί ο σύμβουλος Σωτήρης Σπυρόπουλος.

Από το Δήμο Πύλου – Νέστορος παρευρεθήκαν στις εκδηλώσεις ο αντιδήμαρχος Κοντογώνης Περικλής και οι σύμβουλοι Δαρσακλής Παναγιώτης, Τσορώνης Αναστάσιος  και Γαϊτάνης Δημήτριος.

Στεφάνια κατέθεσαν από το Δήμο ο κ. Δαρσακλής, από το τοπικό συμβούλιο ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Πυλιώτης, εκ μέρους του «Θεμιστόκλειου» Πνευματικού ο κ. Σωτήρης Σπυρόπουλος και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αθηνών Κρεμμυδιωτών «Η πρόοδος»  Κουτσουμπός Ιωάννης.

Ομιλία εκφώνησε ο δάσκαλος Ξυνός Αλέξανδρος , ενώ παιδιά της περιοχής έπαιξαν σκετσάκια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μάχη του Κρεμμυδίου


Μάχη του Κρεμμυδίου
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία7 Απριλίου 1825
ΤόποςΚρεμμύδι Πύλου
Έκβασηήττα και φθορά των Ελλήνων
Μαχόμενα μέρη
Greek Revolution flag.svg Έλληνες επαναστάτεςFlag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Οθωμανική αυτοκρατορία
Αρχηγοί
Κίτσος ΤζαβέλαςΚίτσος ΜπότσαρηςΚαραΐσκάκηςΙμπραημ
Δυνάμεις
2.00030.000
Απώλειες
5001.000

Η μάχη του Κρεμμυδίου ήταν πολεμικό επεισόδιο της επανάστασης του 21.

Η εξέλιξη των γεγονότων [Επεξεργασία]

Το χειμώνα του 1825 ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη. Οι Έλληνες ήταν διαιρεμένοι σε δύο στρατόπεδα. Οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου, που παραμερίστηκαν από τους νησιώτες και τους Στερεοελλαδίτες στο Εκτελεστικό σώμα, με σύμμαχο και τον Κολοκοτρώνη δεν αναγνώρισαν τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 1824 και καλούσαν το λαό σε ανταρσία.
Οι Ρουμελιώτες εισέβαλαν στην Πελοπόννησο προκαλώντας καταστροφές και έπιασαν τους προκρίτους της Πελοποννήσου μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τους φυλάκισαν στην Ύδρα. Το ίδιο έκαναν και στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, όπου τον φυλάκισαν στην Ακρόπολη και μάλιστα στη συνέχεια τον δολοφόνησαν μέσα στη φυλακή του. Έτσι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον Ιμπραήμ στο να αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο. Τότε η κυβέρνηση διόρισε αρχηγό τον πλοίαρχο Σκούρτηγια ν΄αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ, αν και η σύγκρουση δε θα γινόταν στη θάλασσα αλλά στην ξηρά. Η περιοχή Γλυκοριζάκι Κρεμμυδίων ήταν εντελώς ακατάλληλη για τις ελληνικές δυνάμεις. Ο πλοίαρχος Σκούρτης δεν γνώριζε πολλά πράγματα από πολέμους ξηράς και οδήγησε τα ελληνικά στρατεύματα να δώσουν μάχη στη μέσηστον κάμπο. Το σχήμα μισοφέγγαρου που έδωσε στις ελληνικές δυνάμεις με τους Σουλιώτες και τους Ρουμελιώτες στα κέρατα αποδείχτηκε στην πράξη ότι ήταν εντελώς λανθασμένο. Μάλιστα για το πώς θα παρατα- χθούν στη μάχη οι ελληνικές δυνάμεις υπήρξε έντονη διαφωνία και λογομαχίαανάμεσα στο Σκούρτη καιστον Καραϊσκάκη. Έτσι εύκολα ο Ιμπραήμ διέλυσε το στρατό του Σκούρτη στη μάχη στο Κρεμμύδι και ανενόχλητος κατέλαβε τη Μεσσηνία. Στην μάχη αυτή παρατάχθηκε ελληνικός στρατός υπό τον Υδραίο διοικητή Δ. Σκούρτη , μαζι με Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Παπατσώρης, ο Τζαβέλας, ο Γεωργιάδης, ο Βάρβογλης, Δεμπεγιωτης κ,ά, μαζί με πρόσθετα στρατεύματα από Σουλιώτες και Στερεοελλαδίτες υπό τις διαταγές τουΚίτσου Τζαβέλα, του Κίτσου Μπότσαρη και του Καραϊσκάκη.
Λόγω κακής παράταξης, οι Έλληνες περικυκλώθηκαν και μετά από απώλεια 500 ανδρών αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου