Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γιώργος Γιαννούτσος πρόεδρος Δ.Κ. Πύλου: «Ο πρωθυπουργός έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του» Γράφτηκε από την
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος - συντοπίτης μας Αντώνης Σαμαράς. έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την περιοχή μας και στέκεται αρωγός σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το δήμο μας, αλλά και όλη τη Μεσσηνία". Αυτό τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος.

Συνέντευξη στον
Γιάννη Σινάπη
Σημειώνει ότι η αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου θα αποφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή κι επισημαίνει πως η Costa Navarino «συμβάλλει στην εν γένει ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας». Για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Γιάλοβα παρατηρεί ότι μετά από δική τους πίεση η Περιφέρεια έχει αναθέσει μια μικρή ενδιάμεση εργολαβία, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τους ψεκασμούς - «αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν την επιλογή αναδόχου για τριετή συνεχή καταπολέμηση».

1 Πώς κρίνετε μέχρι τώρα τον "Καλλικράτη"; Εχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες;
«Η τεράστια οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει τους δήμους της χώρας, αλλά και η απίστευτη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί, έχουν βάλει σε κίνδυνο τα θετικά στοιχεία της μεταρρύθμισης και έβγαλαν στην επιφάνεια με καταφανή τρόπο τα μειονεκτήματα».

2 Ποιες είναι οι σχέσεις σας με το δήμο; Εχει ρόλο και λόγο η Δημοτική Κοινότητα;
«Από την πλευρά μου, διατηρώ άριστες σχέσεις με το δήμαρχο (αναγνωρίζοντας τον δύσκολο αγώνα του), αλλά και με το μεγαλύτερο μέρος των αιρετών συναδέλφων μου. Ομως, δεν θα διστάσω να συγκρουστώ, εάν διαπιστώσω ότι θίγονται συμφέροντα της περιοχής ευθύνης μου».

3 Με το έργο αποχέτευσης που δημοπρατήθηκε την Τρίτη, προστατεύεται οριστικά το θαλάσσιο περιβάλλον στον όρμο του Ναβαρίνου;
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που θα προστατεύσει το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα βελτιώσει την
ποιότητα ζωής των κατοίκων και των πολλών επισκεπτών μας».

4 Πόσο σημαντικό είναι το έργο ύδρευσης που δημοπρατήθηκε την Τρίτη για την Πύλο και τη Γιάλοβα;
«Αναμφισβήτητα είναι αναγκαίο έργο, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα ύδρευσης της Πύλου και της Γιάλοβας ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο. Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω το δήμαρχο και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που με τον αγώνα τους ενέταξαν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα τέτοια μεγάλα έργα».

5 Θα δοθεί λύση με τα χιλιάδες σκουπιδοδέματα στον Αγιο Νικόλαο;
«Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις εγκρίσεις των μελετών υπάρχει διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι τον επόμενο μήνα θα εγκατασταθεί στον Αγιο Νικόλαο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, με σκοπό τη σημαντική μείωση των αποθηκευμένων σκουπιδοδεμάτων, τα οποία θα ανοιχτούν για επεξεργασία».

6 Με το πρόβλημα στην προβλήτα της Πύλου υπάρχει εξέλιξη; Εχει βρεθεί τρόπος επίλυσης;
«Τα λιμενικά έργα, εκτός από τη μελετητική τους δυσκολία, παρουσιάζουν και εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών. Οσον αφορά την προβλήτα της Πύλου, είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και προσπαθούμε σε συνεργασία να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί».

7 Και με την προβλήτα της Γιάλοβας:
«Εχουν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες, αλλά και ο δήμος με τη συνδρομή των Τεχνικών του Υπηρεσιών αναζητά την καλύτερη λύση».

8 Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Πύλου;
«Την τοπική κοινωνία την ενδιαφέρει πρωτίστως η αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου. Αυτό διότι μια τέτοια κίνηση θα αποφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή. Αν αυτό κριθεί ότι μπορεί να γίνει την παρούσα στιγμή μέσω της ιδιωτικοποίησης, το θεωρούμε θετικό, διότι η σημερινή κατάσταση της μαρίνας δεν είναι η καλύτερη δυνατή».

9 Το Διβάρι, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έχει τη φροντίδα και την ανάπτυξη που πρέπει;
«Η περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας λόγω της σημαντικότητάς της θα έπρεπε να αναδεικνύεται και να προστατεύεται με κάθε μέσο. Ο συγκεκριμένος χώρος ελέγχεται από την Αρχαιολογική και τη Δασική Υπηρεσία, οι οποίες λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν προτείνουν δράσεις ανάδειξης και προστασίας. Αντίθετα ο δήμος προσπαθεί -στο μέτρο των δυνατοτήτων του- να προτείνει κάποιες δράσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχουμε υποβάλει 3 προτάσεις στο πρόγραμμα Leader που αφορούν και την περιοχή, για έντυπο και τηλεοπτικό υλικό και την ανάδειξη μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή».

10 Τι γίνεται φέτος με τα κουνούπια που βασανίζουν την περιοχή της Γιάλοβας; Υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την καταπολέμησή τους;
«Εχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που μας ζητήθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (αρμόδιος φορέας για την καταπολέμηση), προκειμένου να ξεκινήσει η καταπολέμηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν την επιλογή αναδόχου για τριετή συνεχή καταπολέμηση, γι' αυτό μετά από δική μας πίεση η Περιφέρεια έχει αναθέσει μια μικρή ενδιάμεση εργολαβία, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τους ψεκασμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προς το παρόν».

11 Και ο δήμος τι κάνει, πώς βοηθάει σ’ αυτή την υπόθεση;
«Η δημοτική αρχή από την πλευρά της ενημερώνει διαρκώς τους δημότες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, ενώ θεωρούμε ότι η τριετής συνεχής καταπολέμηση που θα εφαρμοστεί θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα».

12 Η Βοϊδοκοιλιά κοσμεί όλους τους τουριστικούς οδηγούς για τη Μεσσηνία. Πώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να χάσει την ιδιαιτερότητά της;
«Η Βοϊδοκοιλιά αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της περιοχή μας, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί από την άναρχη ανάπτυξη ώστε να επικρατήσει η πολυδιαφημιζόμενη ήπια και αειφόρος ανάπτυξη».

13 Το Νιόκαστρο είναι σε καλή κατάσταση και αποτελεί πόλο έλξης. Με τη λειτουργία του Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου θα γίνει ακόμα πιο ελκυστικό;
«Πραγματικά αποτελεί ένα καλοσυντηρημένο αξιοθέατο και η λειτουργία του Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, που σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση στο κοινό, θα το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό. Δεν πρέπει να λησμονούμε και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων που εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός και συντοπίτης μας. Πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα να μην παραμένει ανοικτός ο χώρος αρκετές ώρες».

14 Το Παλαιόκαστρο, αντίθετα, είναι εγκαταλελειμμένο. Υπάρχει προοπτική για τη συντήρηση και την ανάδειξή του;
«Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος εκτελούνται αυτή την περίοδο αρκετά και πολύ σημαντικά έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Eλπίζω στις άμεσες προτεραιότητες των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών να είναι και η συντήρηση και ανάδειξη του Παλαιόκαστρου. Εμείς πάντως πιέζουμε και θα είμαστε αρωγοί προς αυτή την κατεύθυνση».

15 Η βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος είναι ακόμα στις μελέτες. Θα προλάβει η υλοποίηση του έργου το ΕΣΠΑ; Είναι το πιο σημαντικό έργο για την περιοχή;
«Πρόσφατα εντάχθηκε το έργο "Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Νομού Μεσσηνίας τμήμα Σουληνάρι - Κρεμμύδια - Κορυφάσιο" στο ΕΣΠΑ. Πέραν του ανωτέρω, στην πράξη ένταξης περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες οριστικές μελέτες για την βελτίωση των τμημάτων "Πύλος - Ριζόμυλος", "Παράκαμψη Πύλου" και "Πύλος - Μεθώνη" που είναι σε συνέργεια με το ανωτέρω έργο. Θεωρώ ότι αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση αυτού του σημαντικότατου έργου».

16 Η ύπαρξη της Costa Navarino συμβάλλει -και πόσο;- στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής;
«Αναμφισβήτητα, η σημασία της επένδυσης αυτής είναι κάτι που το επικαλούνται όλοι, αφού συμβάλλει στην εν γένει ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας».

17 Παλιότερα υπήρχε στις σκέψεις και στα χαρτιά το έργο της παράκαμψης της Γιάλοβας. Πού βρίσκεται; Εχει εγκαταλειφθεί;
«Ελπίζουμε ότι παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αυτό το έργο θα βρει το δρόμο του».

18 Συμμετείχατε ενεργά στον αγώνα κατά του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης. Η δημιουργία του αποτελεί καταστροφή για όλη την Πυλία και τη Μεσσηνία;
«Εχω αποδείξει τις περιβαλλοντικές μου ευαισθησίες, αντιτάχθηκα λοιπόν και εγώ στην εξόρυξη λιγνίτη στην Φαλάνθη - αφού σαν παλιό στέλεχος της ΔΕΗ Μεγαλόπολης γνωρίζω τι σημαίνει λιγνιτωρυχείο, ειδικά για μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή. Με αποτέλεσμα τη ματαίωση αυτής της απαράδεκτης επένδυσης. Με λίγα λόγια, είμαστε υπερήφανοι όλοι γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια, αφού διώξαμε τον καρκίνο από την πανέμορφη περιοχή μας».

19 Συμφωνείτε με τις ανεμογεννήτριες στον Αγιο Νικόλαο;
«Δεν πρέπει να εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή ΑΠΕ αλλά να εξετάζουμε αυτές που ενδείκνυνται στον τόπο μας και να επικροτούμε μόνο τις κατάλληλες. Η αιολική ενέργεια είναι 100% αβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αρα με βρίσκει σύμφωνο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Αγιο Νικόλαο, κατόπιν μελέτης και νόμιμων εγκρίσεων».

20 Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν αποτελεί αυτό ένα σημαντικό όπλο για το δήμο, που πρέπει να αξιοποιηθεί, και να προωθηθούν αρκετά ζητήματα της περιοχής;
«Αποτελεί τιμή για εμάς το γεγονός ότι πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι ο συντοπίτης και συνδημότης μας Αντώνης Σαμαράς. Εχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την περιοχή μας και στέκεται αρωγός σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το δήμο μας, αλλά και όλη τη Μεσσηνία».



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Γιαννούτσος γεννήθηκε στη Γιάλοβα, όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Κατόπιν διορίστηκε στη ΔΕΗ, στη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών. Το 1967 εργάστηκε ως επιβλέπων στην εγκατάσταση ηλεκτρολογικών του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και του ορυχείου. Μετά το πέρας της κατασκευής του εργοστασίου παρέμεινε στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης έως ότου συνταξιοδοτήθηκε. Την τρέχουσα δημοτική περίοδο ασχολήθηκε με τα κοινά του τόπου του και εξελέγη πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/24883-giannoutsos-giorgos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου