Δευτέρα 1 Απριλίου 2013


O παραιτηθείς γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου «Με έκαναν να χάσω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια»

Τελευταία Ενημέρωση: 01/04/2013 

Της Μαρίας Νίκα
 
Τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έκανε γνωστούς χθες ο γαστρεντερολόγος Παναγιώτης Καραβίτης, ο μοναδικός γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας που υπήρχε αυτή την εποχή στο νοσοκομείο, το οποίο έχει μείνει πλέον χωρίς γαστρεντερολόγο.
Ο κ. Καραβίτης έκανε λόγο για εξουθενωτική εργασία, αφού μόνος του έπρεπε να καλύψει όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, τα χειρουργεία και τα Επείγοντα, ενώ τόνισε ότι, έτσι όπως είχε η κατάσταση, έμπαινε σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε σε πιέσεις που δεχόταν για ρουσφέτια, προκειμένου να παρακάμπτει τη λίστα των ασθενών.
 
«Με έβαζαν να δουλεύω  με γαστροσκόπια που δεν έστριβαν» 
«Η Διοίκηση είχε προειδοποιηθεί πάρα πολύ καλά. Τους τρεισήμισι τελευταίους μήνες είχε λάβει τουλάχιστον τέσσερις αναφορές, στις οποίες προειδοποιούσα ότι θα φύγω, ότι δεν είναι δυνατόν να αντέξω αυτές τις συνθήκες και ότι η κατάσταση επηρεάζει άμεσα την υγεία μου. Δεν είναι δυνατόν ένας γαστρεντερολόγος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Όσο και να προσπαθήσεις, δε γίνεται. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, καθώς έπεφτε πάρα πολύ η ποιότητα. Είχαμε πολλά προβλήματα και με τα όργανα. Μου τα επέστρεψαν από διαγνωστικό έλεγχο, με 7.000 ζημιά το κάθε γαστροσκόπιο, και με έβαλαν να δουλέψω με “τυφλά” γαστροσκόπια, τα οποία δεν έστριβαν! Αυτό, μετά από 21 χρόνια άσκησης της Ιατρικής και 11 σχεδόν της Γαστρεντερολογίας, με κάνει να χάνω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια. Δηλαδή, να συμβεί μια επιπλοκή, να χάσω μια βλάβη που έχει κάποιος άρρωστος και να εκτεθώ ανεπανόρθωτα. Θα αναλάβει το κόστος αυτό η κάθε διοίκηση, το κάθε υπουργείο;
Η επιλογή, λοιπόν, να παραιτηθώ έγινε επειδή δεν άντεχα, κι επειδή οι συνθήκες με εξέθεταν καθημερινά επιστημονικά, άσχετα αν δεν το καταλάβαινε ο κόσμος. Το καταλάβαινα εγώ και αυτό έφτανε. Η δουλειά δε γινόταν όπως έπρεπε να γίνει. Αποφάσισα να φύγω και δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσω» σημείωσε χθες ο γιατρός, ενώ πρόσθεσε: «Έκανα, ας πούμε, μια κωλονοσκόπηση και ταυτόχρονα με καλούσαν από τα Επείγοντα γιατί είχε αιμορραγία, από την Α΄ Παθολογική, από τη Β΄ Παθολογική, από το Χειρουργείο, απ’ όπου μπορείτε να φανταστείτε. Ήμουν μόνος μου σε μια ειδικότητα αιχμής, με επείγοντα περιστατικά ανά πάσα στιγμή. Αυτό το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους από τρεις γαστρεντερολόγους. Δε γίνεται. Και πρέπει να κάνεις τη δουλειά όχι μόνο τριών γιατρών, αλλά και μιας γραμματέως, γιατί όλα πλέον έχουν γίνει ηλεκτρονικά. Έπρεπε επιπλέον να κάθομαι να κάνω ηλεκτρονικά τις συνταγές, ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά… Και κόλλαγαν και τα συστήματα. Ε, όχι! Πώς να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα;».
 
«Όταν καλείται ιδιώτης,  πρέπει να τον πληρώνει το νοσοκομείο» 
Ο κ. Καραβίτης αναφέρθηκε και στις κλήσεις ιδιωτών γαστρεντερολόγων στο νοσοκομείο, όταν ο ίδιος δεν ήταν εκεί. Είχε, μάλιστα, κάνει, όπως είπε, σχετική αναφορά στη Διοίκηση, μαζί με το συνάδελφό του κ. Σκοπετέα, στις 26 Σεπτεμβρίου: «Περιέγραψα στη Διοίκηση το πλαίσιο του νόμου με βάση το οποίο μπορεί να γίνει αυτό. Τους ιδιώτες πρέπει να τους καλεί και να τους πληρώνει το νοσοκομείο, όπως προβλέπεται από υπουργικές αποφάσεις, με τιμές ΦΕΚ. Δε νοείται να μπαίνει ασθενής με γαστρορραγία στο νοσοκομείο και να του λένε πλήρωσε και 100 ευρώ, δεν ξέρω πόσο παίρνει ο καθένας. Υπάρχει διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και υπουργικές αποφάσεις, ώστε τη δαπάνη να χρεώνεται το νοσοκομείο. Η Διοίκηση, όμως, δεν απαντά καν στις αναφορές» σημείωσε ο κ. Καραβίτης και συμπλήρωσε: «Γιατί η Διοίκηση σε καμία καταγγελία, ακόμη και για συναδέλφους οι οποίοι δεν έρχονταν στις εφημερίες ετοιμότητας, δεν απάντησε και δεν έκανε τίποτα; Το έψαξε ποτέ; Είναι σίγουρη η Διοίκηση ότι όλοι οι συνάδελφοι που καλούνται στην εφημερία ετοιμότητας για πρόβλημα έρχονται;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου