Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Γερμανική απόβαση στην Πελοπόννησο

Τελευταία Ενημέρωση: 03/06/2013 

Γιούργκεν Ένγκελ, διευθυντικό στέλεχος της Sparkasse – Finanzgruppe
 

 
Ποιος είναι ο Γερμανός τραπεζίτης που θέλει να δημιουργήσει δύο αυτόνομα καταστήματα τραπεζών και να δανείζει μικρομεσαίους
 

 
Την ίδρυση δύο τραπεζών, σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία, που θα λειτουργούν στα πρότυπα των γερμανικών ταμιευτηρίων, έχει ήδη προαναγγείλει το διευθυντικό στέλεχος της Sparkasse – Finanzgruppe, Γιούργκεν Ένγκελ.
Στοχεύοντας στη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα δύο νέα τραπεζικά καταστήματα θα μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ οι πόλεις που θα τα φιλοξενήσουν θα είναι η Πάτρα ή η Καλαμάτα για την Πελοπόννησο και η Βέροια ή η Κατερίνη για την Κεντρική Μακεδονία.
Ο Ένγκελ, που ορίστηκε πρόσφατα project manager της Sparkasse – Finanzgruppe για την Ελλάδα, τονίζει ότι δε θα πρόκειται για υποκαταστήματα του γερμανικού ομίλου, αλλά για αυτόνομες τράπεζες, που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος της Sparkasse – Finanzgruppe είναι να δημιουργήσει μία τράπεζα στην Πελοπόννησο και μία στη Βόρεια Ελλάδα.
«Δεν πρόκειται ούτε για επένδυση ούτε για άμεση οικονομική παρέμβαση γερμανικών τραπεζών ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, αλλά για μια υποστήριξη από τη Γερμανία και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ίδρυση ελληνικών τοπικών τραπεζών», ανέφερε στην εφημερίδα Real News, τονίζοντας πως το σχετικό σχέδιο είναι ήδη έτοιμο από το φθινόπωρο του 2012.
Η επιλογή της Ελλάδας για τη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων υπό την «ομπρέλα» της Sparkasse έγινε λόγω των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που διαβλέπουν στην ελληνική περιφέρεια οι επιτελείς του γερμανικού ομίλου. Στο επίκεντρο των προσδοκιών ανάπτυξης βρίσκονται παραδοσιακές δραστηριότητες της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, όπως ο αγροτικός τομέας και ο κλάδος του τουρισμού, αλλά και ο τομέας ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
«Στην Ελλάδα και κυρίως στις περιφέρειες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη ανάγκη για τοπικές τράπεζες, οι οποίες θα παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Υπάρχουν κλάδοι που στην Ελλάδα ήταν πάντοτε αρκετά δυναμικοί και ελκυστικοί για επενδύσεις, πριν ακόμα υπάρξει κρίση στη χώρα μας. Η φύση έχει δώσει όλα τα συστατικά επιτυχίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς παράγετε εξαιρετικά προϊόντα, αλλά και υπηρεσίες.
Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται εκσυγχρονισμός στα μέσα παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών, αλλά και βελτίωση στην προώθηση του τελικού προϊόντος», δηλώνει ο Γ. Ένγκελ, προσθέτοντας πως οι νέες τράπεζες θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας που επικρατεί σήμερα στην ελληνική αγορά: «Ο εκσυγχρονισμός χρειάζεται χρήματα. Αυτόν το ρόλο, της χρηματοδότησης, θέλουμε να αναλάβουμε εμείς».
 
Γερμανικό μοντέλο
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ.  Ένγκελ, οι δύο τράπεζες δε θα είναι θυγατρικές της Sparkasse, αλλά θα λειτουργούν εντελώς αυτόνομα, με στόχο την καθιέρωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στην Ελλάδα, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου τοπικών τραπεζών και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα νέα καταστήματα θα υιοθετήσουν τις αρχές του γερμανικού ταμιευτηρίου, όπως η τοπική παρουσία, η αρχή της περιφέρειας, η πρόσδεση στην τοπική οικονομία, η εστίαση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το «άνοιγμα» σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και η δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο:
«Οι δύο τράπεζες δε θα έχουν ούτε τον τίτλο ούτε θα πρόκειται για θυγατρικές τράπεζες. Η ιδέα δεν είναι να ανοίξουμε υποκαταστήματα, αλλά να ξεκινήσουμε ένα  ελληνικό μοντέλο βασισμένο στη λειτουργία της Deutsche Sparkasse. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία ώστε να μπορέσουμε να  υποστηρίξουμε την ιδέα, με στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το διευθυντικό στέλεχος της Sparkasse πιστεύει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Στην Ελλάδα η κρίση υπήρξε καταστροφική, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες και αυξημένη αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν οδηγό. Εξάλλου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν και θα είναι πάντα η ραχοκοκαλιά μιας εθνικής οικονομίας», καταλήγει ο Γ. Ένγκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου