Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η 1733 ετών ελιά της Καλαμάτας & η ελιά του Πεισιστράτους (600- 527 π.Χ.)

Η  Μάνα- ελιά της Καλαμάτας
Μνημείο της Φύσης η Ελιά της Καλαμάτας !
Η ελιά που δεσπόζει με τον όγκο της στον αυλόγυρο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης(ΚΕΓΕ) στην Καλαμάτα (οδός Λακωνικής 85), έχει περίμετρο κορμού 8,97 μ… Στο ύψος των 2,5 μ. ο κορμός διακλαδίζεται σε έξι χοντρούς βραχίονες(ο έκτος σήμερα δεν υφίσταται λόγω πτώσης) και οι απολήξεις των κλάδων φθάνουν στα 12 μ. ύψος από το έδαφος.
H. M. The Old Lady  Η«μάνα-ελιά», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι δένδρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών» που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας«Καλαμών»με τα μεγάλα φύλλα και τον επίσης μεγάλο ωοειδή επιμήκη καρπό, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού «αετονύχι».
Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η συγκεκριμένη ελιά, ώστε να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων της φύσης; Μα φυσικά την ηλικία της. Η εκτιμώμενη ηλικία του αειθαλούς δένδρου είναι 800 ετών, ωστόσο η έρευνα του Δρ. δασολόγου Παν. ΜπαζίγουΓεν. Δ/ντή Περιφερείας Πελοποννήσου, που βασίσθηκε στο δείγμα δύο τρυπανιδίων, τα οποία πήρε κατά την αυτοψία που διενήργησε στις 23 Αυγούστου 2001, έδωσε την απίστευτη ηλικία των1733 χρόνων κατά προσέγγιση. Δηλαδή εν ολίγοις το δένδρο θα πρέπει να φυτεύτηκε περί τον 4ο αι. μ.Χ.!
 Άξιο θαυμασμού όμως είναι και το γεγονός ότι η υπεραιωνόβια ελιά είναι αρκετά θαλερή,αυξάνεται με ικανοποιητική υγεία και όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Μπαζίγος «αν δεν υπάρχουν βίαιες ενέργειες ή εμπόδια στην ανάπτυξή της μπορεί να ζει για πολλούς αιώνεςακόμα και θεωρητικά να παραμένει αθάνατη«.
 «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» κηρύχθηκε με την υπ. αρ. 200995/7950/1979 απόφαση του Υπουργείου
&&&&
 Ελιά Πεισιστράτους, Άγιοι Ανάργυροι, Αθήναι
 Το ξέρατε ότι υπάρχει Ελιά του Πεισιστράτους στην Αθήνα;
«Μετά την κλασική περίοδο και κυρίως μετά την κατάρρευση της πόλης των Αθηνών, οι ανθούσες περιοχές του Δυτικού Τομέα του Λεκανοπεδίου, που είχαν αναπτυχθεί πέριξ του ποταμού Κηφισού, οδηγήθηκαν σε μαρασμό. Όμως, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα, που διαμόρφωσαν τις συνθήκες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ήταν ο Ελαιώνας των Αθηνών, ο οποίος ήταν ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα του Πεισίστρατου.
 Ο Ελαιώνας των Αθηνών άρχιζε από τους πρόποδες της Πάρνηθας και έφθανε μέχρι τον Πειραιά, αναπτυσσόμενος κατά μήκος του ποταμού Κηφισού. Την εποχή εκείνη τα νερά του ήταν άφθονα και καθαρά, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, κατά το μήκος της κοίτης του, όπου ο φυτικός πλούτος της περιοχής ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, περιλαμβάνοντας ελαιόδεντρα, αμπέλια, δημητριακά, συκιές, λαχανικά και διάφορα άλλα οπωροφόρα και μη δέντρα. Ένα σημαντικό ζωντανό ιστορικό μνημείο της εποχής εκείνης φέρεται να είναι η Ελιά του Πεισίστρατου, ηλικίας 2.500 χρόνων, που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και ανάμεσα στις γραμμές του Ο.Σ.Ε.»-http://www.scribd.com/doc/25444444/%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97 
 Σε πιάνουν τα βουβά δάκρυα, βέβαια, όταν μαθαίνεις ότι η ελιά αυτή χρησίμευσε για …καυσόξυλα στην Κατοχή! Ας είναι… Παραμένει ζωντανή, εκεί, σε κοινή θέα όλων, για να μας ενώνει, -αδιάσπαστα, αδιάψευστα και αδιαφιλονίκητα-, με το αρχαίο παρελθόν του«ΕΥ»_»ΛΟΓ»_ημένου τόπου που γεννηθήκαμε, αναπνέουμε το φως του και ζούμε τις χαρές και τα πάθη του. (: Ανάβουμε καντηλάκι, κάθε εσπέρα, για την εύνοια που μας επιφύλαξαν οι Μοίρες, να εν_σαρκωθούμε σε αυτά τα ΙΕΡΑ χώματα…)
Εδώ υπάρχουν μερικές φωτογραφίες της:
 “Εν αρχή ην ο Λόγος”- του …Ομήρου, ΟΜΩΣ!

http://gkdata.gr/2012/05/10/%CE%B7-1733-%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου