Θόδωρος Μπρεδήμας: ''Υποψήφιος δήμαρχος ο κάθε πικραμένος''Γράφτηκε από τον Βασίλης Μπακόπουλος
''Με τις σημερινές συνθήκες που υπάρχουν, η ''Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας'' και ο ερωτώμενος θα είμαστε και πάλι στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών'' δηλώνει στην ''Ε'' ο επικεφαλής του συνδυασμού ''Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας'' Θόδωρος Μπρεδήμας.
Με τη συνέντευξη αυτή, η ''Ε'' εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο συνεντεύξεων με τους επικεφαλής των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου -ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Σώματος, αναφερόμενος ειδικότερα στις προεργασίες περί τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, τονίζει ότι -επειδή κεντρικά στα κόμματα δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις- οι όποιες κινήσεις γίνονται επί της ουσίας όχι από τις νομαρχιακές επιτροπές ως συγκροτημένα Σώματα, αλλά από μεμονωμένα μέλη, ''από κάθε πικραμένο που φιλοδοξεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων'' όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Υπογραμμίζει δε ότι ''ήδη έχουν αρχίσει οι κρούσεις σε πρόσωπα, προκειμένου να σχηματιστούν οι συνδυασμοί αλλά και η προσπάθεια διάλυσης δημοτικών παρατάξεων''.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ασκεί σκληρή κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή και το δήμαρχο Καλαμάτας:
''Η σημερινή δημοτική αρχή έχει υιοθετήσει το ''ενός ανδρός αρχή'' και πορεύεται ανάλογα. Η ''καισαρική'' αντίληψη του δημάρχου είναι η κυριαρχούσα και μοναδική άποψη την οποίαν καλείται να υπηρετεί η πλειοψηφία'' επισημαίνει.
- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας;
''Η πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των μέτρων που υποχρεώνονται να παίρνουν οι τελευταίες κυβερνήσεις, ώστε να κρατήσουν το καράβι σταθερό, είναι οδυνηρή. Ενα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υποφέρει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά εικόνες στους δρόμους, οι οποίες μας γυρίζουν σε άλλες εποχές.
Διανύουμε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση όχι μόνον κυριαρχεί, αλλά είναι ενδεχόμενο να μεταβληθεί σε ένα εκρηκτικό ''καζάνι''.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι φυσικό ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης να ''ασθενεί''. Οι σημερινοί δήμαρχοι, που από τα τελευταία προεκλογικά μπαλκόνια -αν και γνώριζαν την κατάσταση- έταζαν στους πολίτες ''λαγούς με πετραχήλια'', σήμερα βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία. Δεν θέλησαν να δουν την πραγματικότητα και σήμερα πληρώνουν το αντίτιμο.
Ετσι λοιπόν, η σημερινή δημοτική αρχή εξαντλεί τον ρόλο της σε κάποια έργα βιτρίνας -π.χ. στην κεντρική πλατεία, στο Ιστορικό Κέντρο, ιδιαίτερα στην Φαρών και την Παραλία-, που πλήττουν αυτή την εποχή τον τουρισμό και προκαλούν γενικότερα κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και αντιδράσεις των συμπολιτών μας.
Αγνοήθηκαν όμως, σχεδόν, οι συνοικίες της πόλης και τα δημοτικά διαμερίσματα στον τομέα των έργων και φορτώθηκαν μόνο με χαράτσια… και το κυριότερο είναι ότι σε αυτά κυριαρχεί η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα. Ετσι λοιπόν, απεδείχθη ανίκανη η δημοτική αρχή να σχεδιάσει και να προγραμματίσει απαντήσεις στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι το κομμάτι εκείνο της εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη, και να πρέπει να στέκεται αρωγός στα προβλήματά του, να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί".
- Πού πρέπει να εστιάσει κατά τη γνώμη σας η αυτοδιοίκηση, στην παραγωγή τεχνικών έργων ή στην κοινωνική παρέμβαση;
"Πρώτιστο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η ανακούφιση των πολιτών. Η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια άλλης επιλογής. Οι δήμοι πρέπει -με κάθε τρόπο- να σταθούν δίπλα στον ανήμπορο πολίτη.
Με αυτό το σκεπτικό, ασφαλώς και η κοινωνική παρέμβαση είναι ''εκ των ων ουκ άνευ'' αναγκαία. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στους συνανθρώπους μας που στερούνται και αυτού του επιούσιου άρτου. Μπροστά σε παιδιά που στερούνται ακόμη και το γάλα, μπροστά σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα.
Και από την άλλη πλευρά το Κοινωνικό Δημοτικό Παντοπωλείο, παρά τον ευεργετικό χαρακτήρα του και τον αγώνα των εθελοντών και εθελοντριών του, να μην έχει διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες του, όχι μόνον μια ημέρα αλλά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Και ακόμη δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί η δημοτική αρχή και να μην υπερβαίνει, σε καθημερινή βάση, τις 40 μερίδες φαγητού σε απόρους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει να εξεύρει μεγαλύτερο χώρο και να διαθέτει 200 και πλέον μερίδες φαγητού.
Τα φαινόμενα αυτά έχουν την εξήγησή τους. Και αυτή είναι η διαφορετική οπτική της κοινωνικής πολιτικής που εμείς οραματιζόμαστε και δεν έχει σχέση με τον υπολογισμό και το ''κοστολόγιο'' στο οποίο είναι προσηλωμένη η συντηρητική πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής.
Δεν παραβλέπουμε, βέβαια, ότι από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ανάγκες βελτίωσης των υποδομών ενός δήμου, έτσι ώστε ο δημότης να μπορεί να ζει σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο, αν μη τι άλλο, δεν θα του κάνει τη ζωή δύσκολη.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι μια αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών και ένας σωστός προγραμματισμός εκ μέρους της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι ο μοναδικός μπούσουλας. Κι αυτά θα πρέπει να συμβαίνουν μέσα σε πλαίσια πλήρους διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνει ο σημερινός δήμαρχος. Παρά τις συνεχείς προτάσεις των μειοψηφιών, σε διάφορα μείζονα και ελάσσονα ζητήματα, δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος ούτε καν να τις συζητήσει.
Η παράταξή μας έχει καταθέσει, κατ’ επανάληψη, μια σειρά πρωτοβουλιών, που θα πρέπει να αναλάβει η δημοτική αρχή, ώστε να ανακουφιστεί ο δημότης, αλλά δεν εισακούστηκαν. Καταθέσαμε προτάσεις για τη διαφάνεια στις αποφάσεις του δήμου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να λοιδορηθούμε. Ομως εμείς θα επιμείνουμε. Διαφάνεια, δημοκρατία και σωστός προγραμματισμός είναι το τρίπτυχο και η προμετωπίδα της πολιτικής μας. Και όχι προσλήψεις ημετέρων από την πίσω πόρτα, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα κριτήρια''.
- Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ αποτελεί λύση στις όλο και ισχνότερες χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία προς τους δήμους, αλλά και την αφαίμαξή τους από μόνιμο προσωπικό;
''Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θεραπεύουν ''πάσα νόσο'', ούτε είναι πάντα η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν στους δήμους.
Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα, αλλά ακόμη και σήμερα, οι ΟΤΑ χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως ψηφοθηρικό όχημα του εκάστοτε δημάρχου. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει άπαξ διά παντός, αν θέλουμε η Δημοκρατία στον τόπο μας, κάποτε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.
Από κει και πέρα, η ιδιωτικοποίηση δεν είναι και ''μπαμπούλας''. Ομως επ’ ουδενί λόγω δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση αγαθών, όπως είναι το νερό ή για ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. ''Παν μέτρον άριστον'' έλεγαν οι πρόγονοί μας''.
- Ζούμε στην εποχή μετεξέλιξης των ΟΤΑ σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης βασικών υπηρεσιών;
''Αν αυτή είναι η τάση ή ο τόπος που θέλουν να μας οδηγήσουν κάποιοι, ασφαλώς και δεν συμφωνώ. Η κρίση είναι και μια ευκαιρία, αν θέλετε, να δούμε ορισμένα πράγματα από μια καλύτερη, ορθολογικότερη γωνία.
Ομως ένας δήμος δεν μπορεί να είναι ένας σκέτος ιμάντας εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και μέσο εξυπηρέτησης των ολίγων''.
- Εχει πετύχει ο θεσμός του “Καλλικράτη” ή κατά τη γνώμη σας χρειάζεται αναμόρφωση;
''Ο θεσμός του ''Καλλικράτη'', αναμφισβήτητα, υπήρξε μια πρωτοποριακή πολιτική, όμως με την πάροδο των ετών έχει καταστεί αδήριτη ανάγκη μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές του κομματικού φάσματος στην χώρα μας συμφωνούν σ’ αυτό. Βέβαια πάντα σημασία έχει τι περιεχόμενο δίνει κάποιος σε αυτήν έννοια.
Ο ''Καλλικράτης'' ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αν και για κάποιους ήταν ένα μνημονιακό νομοθέτημα και μόνο. Στην πορεία, εξ αιτίας και της κρίσης, φάνηκε ότι ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει. Επομένως, κάποια ζητήματα θα πρέπει να τα ξαναδούμε. Οχι όμως με κομματικά γυαλιά.
Βελτιώσεις και αλλαγές επιδέχονται όλα τα πράγματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση, ώστε ορισμένα πράγματα να αλλάξουν. Οσο πιο πολλές αρμοδιότητες -χωρίς όμως διαφόρων ειδών βαρίδια- δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο θα βελτιώνεται η καθημερινότητα του δημότη''.
- Ο Δήμος Καλαμάτας -και όχι μόνο- εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον αδυνατεί να δώσει απάντηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αρκεί να δηλώνουμε ότι οι ΟΤΑ στερούνταν αρμοδιοτήτων;
''Από μόνη της η ερώτηση αποδεικνύει την εφιαλτική ανικανότητα της σημερινής δημοτικής αρχής. Ανέλαβε το Δήμο Καλαμάτας από το 2007 χωρίς προβλήματα και το μόνο που κατάφερε μέχρι σήμερα είναι να πληρώνουμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να μεταφέρουμε τα σκουπίδια που παράγουμε -μέσω σκουπιδοεργολάβων- σε άγνωστους τόπους, χωρίς να… μπει στον κόπο να εξετάσει τις από χρόνια έτοιμες λύσεις από τους προκατόχους της δημάρχους.
Επί της ουσίας βολευόταν κάθε φορά με την αδιαφορία που επέδειξε και το κράτος και προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Τόσα χρόνια δεν ανέλαβε ούτε μία πρωτοβουλία για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ακόμα και το ''βραβείο'' που πήραμε τελευταία για την ανακύκλωση δεν οφείλεται στην πολιτική της δημοτικής αρχής. Απλά έδρεψε τον πετυχημένο σχεδιασμό των προκατόχων της.
Φυσικά ακόμα και εδώ ποτέ δε θέλησε να ακούσει την άλλη άποψη. Επέμεινε και επιμένει στο αδιέξοδο της πολιτικής της''.
- Πόσο ικανοποιημένος είναι ο αυτοδιοικητικός στον Δήμο Καλαμάτας από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
''Αναφέρθηκα σε προηγούμενη ερώτηση στη διαφάνεια, στο διάλογο, στη συνεργασία, στη δημοκρατικότητα που πρέπει να κυριαρχεί στην πολιτική της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Η σημερινή, δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω. Αντίθετα, υιοθέτησε το ''ενός ανδρός αρχή'' και πορεύεται ανάλογα.
Μέλημά της είναι να φιμώσει με κάθε τρόπο και μέσο την αντίθετη άποψη. Ιδιαίτερα στα θέματα ελέγχου από τους άξιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο αποχώρησαν από την αίθουσα των συνεδριάσεων, διαμαρτυρόμενες για τη δογματική άρνηση του δημάρχου να ''παίξει με καθαρά χαρτιά'' και να προσπαθήσει να βρει μια οδό μίνιμουμ συνεννόησης με τους υπολοίπους.
Η ''καισαρική'' αντίληψη του δημάρχου είναι η κυριαρχούσα και μοναδική άποψη την οποίαν καλείται να υπηρετεί η πλειοψηφία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατ’ επανάληψη ζητήσαμε την τροποποίηση του αυταρχικού κανονισμού λειτουργίας του κανονισμού του Δ.Σ. και το αίτημά μας παρεπέμφθη στις καλένδες. Και το μόνο μέχρι στιγμής που κατορθώσαμε είναι ότι μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης, η ανέγερση του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το Φλεβάρη του 1944 στο πρώην στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Καλαμάτας''.
Και πάλι υποψήφιος
- Σκέπτεστε να είσαστε και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
''Το τελευταίο διάστημα ρωτήθηκα για το συγκεκριμένο θέμα και θεωρώ ότι απάντησα ξεκάθαρα. Με τις σημερινές συνθήκες που υπάρχουν, η ''Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας'' και ο ερωτώμενος θα είμαστε και πάλι στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών. Εναν αγώνα στην υπηρεσία του οποίου έχουμε καταστήσει τον λόγον άξιο και την θεωρία πράξη.
Επιτρέψτε μου όμως, στο σημείο αυτό, μια γενικότερη τοποθέτηση. Η οικονομική κατάσταση έχει ''ανακατέψει'' την πολιτική τράπουλα και η κατάσταση σήμερα θυμίζει, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, την περίοδο των Ιουλιανών και της αποστασίας. Τα πολιτικά κόμματα, που παραδοσιακά έχριζαν τους υποψήφιους δήμαρχους, μπροστά στα δικά τους προβλήματα και τη ρευστότητα της γενικής πολιτικής κατάστασης σιωπούν. Υπάρχει μια αόριστη δήλωση από την ΝΔ ότι θα ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά το συνέδριο. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει εκδηλώσει το παραμικρό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι σε τοπικό επίπεδο οι Νομαρχιακές Επιτροπές απασχολούνται με το τι θα γίνει στις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όχι όμως σαν Σώμα. Επειδή δεν υπάρχει κεντρική απόφαση για τη διενέργεια των διαδικασιών που θα προετοιμάσουν την συμμετοχή στις εκλογές, έχει βρει την ευκαιρία ο κάθε πικραμένος και ο κάθε φιλόδοξος να ονειρεύεται ότι μπορεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, να επιζητά συμμαχίες με ισχυρές ομάδες και ομαδούλες. Το ρόλο του Πάνου Κόκκα και της αθηναϊκής εφημερίδας του ''Ελευθερία'', κάποιοι μετά από 50 χρόνια, σχεδόν, τον ζήλωσαν. Αλλά να είναι βέβαιοι ότι δεν θα περάσει. Εχουν γνώση οι φύλακες
Εχουν αρχίσει ήδη οι κρούσεις σε πρόσωπα προκειμένου να σχηματιστούν οι συνδυασμοί, αλλά και η προσπάθεια διάλυσης δημοτικών παρατάξεων. Η μεγάλη δυσκολία στον σχηματισμό τους είναι η μη επιλογή ακόμα του εκλογικού νόμου. Ο καθένας που έχει αποφασίσει την συμμετοχή του στις εκλογές, είτε σαν απλός σύμβουλος, είτε σαν επικεφαλής συνδυασμού, περιμένει να δει αν οι εκλογές θα γίνουν με το παλιό σύστημα ή θα διεξαχθούν με δύο ενιαία ψηφοδέλτια, ένα για τους δημάρχους και ένα για τους συμβούλους, κοινά για όλες τις παρατάξεις και μετά να αποφασίσει ''με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει'', που τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Ετσι, όσοι ονειρεύονται ότι μπορούν να πείσουν υποψήφιους να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακά πολιτικό χώρο τους και να συμμετάσχουν σε έναν νέο, με την σφραγίδα του ανεξάρτητου, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Αλλωστε, ούτε σταθερά είναι τα πολιτικά όρια στις σημερινές συνθήκες, ούτε η αποστασία μπορεί να χαρακτηρίσει τις επιλογές ενός προσώπου.
Οι καιροί έχουν αλλάξει δραματικά και είναι δύσκολοι για τους ''πρίγκιπες'' που θέλουν να παίξουν το μοχλό των εξελίξεων. Ούτε η ιστορία επαναλαμβάνεται, γιατί η κάθε περίοδος έχει τις δικές της ιδιαίτερες συνθήκες, ούτε το φαινόμενο της αποστασίας μπορεί να επαναληφθεί. Διότι θα στιγματισθούν ονομαστικά πλέον, αυτοί που προσπαθούν να αποφασίζουν ερήμην του λαού και να επιλέγουν δημάρχους και συμβούλους της αρεσκείας τους. Οι κοτζαμπάσηδες ανήκουν στο παρελθόν.
Σήμερα, δεν υπάρχει ένα πολιτικό ρεύμα που να ελκύει μια πλειοψηφία με κοινή ιδεολογική προσέγγιση. Ο επιλογές των πολιτών σήμερα οφείλονται, είτε στην προσωπική κατάσταση που βιώνουν, είτε κρίνουν τη μια ή την άλλη πολιτική παράταξη που μπορεί να μας βγάλει από την οικονομική κρίση. Ο καθένας κινείται από καθαρά προσωπικές επιλογές και αδιαφορεί, εν πολλοίς, ποιο ιδεολογικό ρεύμα ακολουθεί. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, εδώ και μήνες. Δύσκολοι καιροί για τους τοπικούς παράγοντες που ονειρεύονται ότι ''θα βάλουν τα πρόβατα στο μαντρί''. Οι αμνοί έπαψαν να σιωπούν. Εχουν επαναστατήσει και έχουν ανατρέψει όλα τα σχέδια των φιλόδοξων ''τσοπάνων'' και των ''μπιστικών'' τους''.
- Η συζητούμενη αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων -με χωριστά ψηφοδέλτια- σας βρίσκει σύμφωνο;
''Η συνεργασία, η συνέργεια και η σύγκλιση μεταξύ των αιρετών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη είναι η σημαία της παράταξής μας.
Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα τις λεπτομέρειες των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, ώστε να μπορούμε να καταθέσουμε μια καθαρότερη άποψη επί του συγκεκριμένου ερωτήματος.
Ο,τι όμως βοηθά στο βάθεμα και στο πλάτεμα της δημοκρατίας, εμείς ως παράταξη το υιοθετούμε''.
Ανοιχτός σε προτάσεις
- Θα συζητούσατε ενδεχόμενη κοινή κάθοδο -ή συνεργασία- με κάποιον από τους υφιστάμενους σήμερα συνδυασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο;
''Ποτέ, ακόμα και από την προεκλογική περίοδο του 2010, δεν είπαμε ότι είμαστε παντογνώστες. Οι δημότες όμως με την ψήφο τους μας τίμησαν να έχουμε το ρόλο της μείζονος μειοψηφίας. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα, αν θέλετε να έχουμε ένα λόγο παραπάνω στις πολιτικές εξελίξεις.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ειλικρινή πρόταση συνεργασίας. Χωρίς όμως παιχνίδια ''κάτω από το τραπέζι'' και προαπαιτούμενα. Αν ακούσουμε καθαρές κουβέντες και προτάσεις, η δημοτική ομάδα και η παράταξη θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν επ’ αυτού''.
- Είναι επιζητούμενη -ή έστω επιθυμητή- από την πλευρά σας η στήριξη από κάποιο πολιτικό κόμμα;
''Μέχρι σήμερα, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι είμαστε μια αυτοδιοικητική παράταξη που έχει βάλει τις κομματικές της ταυτότητες στο συρτάρι. Αυτό το υποστηρίζαμε και από την προεκλογική περίοδο του 2010.
Και όχι μόνο αυτό. Το υποστηρίξαμε και έμπρακτα με τη στάση μας στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας.
Από κει και πέρα, αν κάποιο κόμμα υιοθετήσει την πολιτική μας πρόταση για την αυτοδιοίκηση, δεν θα του γυρίσουμε και την πλάτη. Δεν είναι όμως και το προαπαιτούμενο για εμάς. Είμαστε μια αυθύπαρκτη παράταξη, χωρίς κομματικά προαπαιτούμενα''.
- Ποια είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον Δήμο Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια;
''Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν δρομολογηθεί ήδη, όπως είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος, που μας οδηγεί στην ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της πόλης -προϋπόθεση για δημιουργία προστιθέμενης αξίας υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία έχει βελτιωθεί αισθητά με την πρόσφατη παράδοση του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα.
Παράλληλα, όμως, είμαστε κι ένας δήμος με σημαντική αγροτική παραγωγή, ο οποίος θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυσή της, στρεφόμενοι και προς τα Δημοτικά Διαμερίσματα Θουρίας, Αριος και Αρφαρών τα οποία έχουν αναπτύξει σημαντικές καλλιέργειες.
Παράλληλα είμαστε κι ένας δήμος που πρέπει με τις πολιτικές του να βοηθήσει το δημότη που έχει ανάγκη, αυτόν που πλήττεται άμεσα από την οικονομική κρίση.
Σίγουρα, τα παραπάνω δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Εχουμε όμως τη διάθεση και την όρεξη, αλλά και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις της εποχής. Εκείνο που προέχει είναι να συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον δημότη και τα προβλήματά του''. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/27512-thodoros-bredimas-ypopsifios-dimarxos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου