Λουκέτο σε καφενεία των μικρών χωριών Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
"Θα βάλουμε λουκέτο", είναι η απάντηση που δίνουν οι ιδιοκτήτες καφενείων σε χωριά της Μεσσηνίας, αν εφαρμοστεί το μέτρο κι ενταχθούν ασφαλιστικά στον ΟΑΕΕ. Καφενεία και μικρά παντοπωλεία που σήμερα περισσότερο επιτελούν κοινωνικό έργο παρά είναι επιχειρήσεις, πρόκειται να οδηγηθούν σε κλείσιμο, αφού η εισφορά στον ΟΑΕΕ είναι δυσβάσταχτη για τους ιδιοκτήτες τους.
Και το χειρότερο είναι πως θα μαραζώσουν, θα ερημώσουν τα χωριά, καθώς το καφενείο είναι ο τόπος συνάντησης των συγχωριανών και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, όταν βγουν από το σπίτι. Ο κόσμος που μένει στα χωριά είναι λίγος και με τους λίγους καφέδες την ημέρα οι καφετζήδες δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους.
Στο Καρτερόλι, η ιδιοκτήτρια του καφενείου Γιάννα Στυλιανοπούλου εξέφρασε την αντίθεσή της: "Τι νομίζεις ότι βγάζουμε με 4 - 5 καφέδες που πουλάμε τη μέρα; Πού να ακουστεί ότι στο χωριό θα πληρώνουμε ΟΑΕΕ" είπε και σημείωσε: "Δε θα μείνει καφενείο, θα κλείσουν όλα".
Στην Εύα, όπου στην πλατεία υπάρχουν αρκετά καφενεία, ο Γιώργος Χαρμπίλας ζήτησε "στα μικρά χωριά να μη βάλουν ΤΕΒΕ, μικρό χωριό είμαστε και μεις. Διαφωνώ, είμαι αντίθετος" και παρατήρησε: "Αν πληρώνουμε 700 ευρώ, πού να βγούμε. Ή θα το κλείσουμε ή θα δουλεύουμε γι’ αυτούς".
Η Καλλιρρόη Ανδριανοπούλου δήλωσε κατηγορηματικά: "Θα κλείσουμε τα μαγαζιά. Με 20 καφέδες και 2 μπίρες την ημέρα δεν μπορούμε να πάμε εκεί. Δεν έχει κόσμο το χωριό, δε βγαίνουμε. Να είχε δουλειά…".
Η Ζωή Καλογεροπούλου παρατήρησε ότι "δε βγαίνουμε στα έξοδα που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε και ΤΕΒΕ; Συμφέρει στο χωριό με 80 ευρώ είσπραξη; " και τόνισε: "Μόλις μου ήρθε ένα χαρτί για 600 ευρώ, με βρήκε εγκεφαλικό. Πήρα ένα χρόνο απαλλακτικό, παράταση. Μετά θα βάλω κλειδαριά".
Στον Αμμο, στη μικρή πλατεία του χωριού ο ιδιοκτήτης του καφενείου Δημήτρης Παπακωνσταντίνου μας ενημέρωσε ότι πήρε απαλλαγή για 3 χρόνια και σημείωσε: "Θα κλείσουν τα μαγαζιά. Πάμε να πιάσουμε 50 ευρώ τη μέρα και θα τα δίνουμε εκεί. Πληρώνουμε χαράτσι, επιβαρυμένα ρεύματα, έχουμε απορροφήσει το ΦΠΑ, δε συμφέρει. Θα ερημώσουν τα χωριά".
Ακριβώς απέναντι στο πιο παλιό καφενείο, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του Γιώργος Μαραγκός μας απάντησε αμέσως, αυθόρμητα: "Αν με υποχρεώσουν να πληρώσω, το κλείνω. Ούτε σύνταξη δεν παίρνω. Αν θα κλείσουμε, πού θα πάει ένας χριστιανός που έρχεται από τον κάμπο και θέλει να πιει έναν καφέ, μια λεμονάδα; Θα έρθει ερημιά στην ύπαιθρο".
Στο Χανδρινού, η Μαρία Παγάνη διευκρίνισε ότι "δεν είμαστε πόλη, όπου τα μαγαζιά μπορούν να επιβιώσουν. Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" κι επεσήμανε: "Αν πάμε στον ΟΑΕΕ, θα κλείσουν όλα τα καφενεία. Είμαστε χωριό και δε βγαίνουμε. Είναι πολλά τα έξοδα, τα χωριά θα σβήσουν. Δε θα υπάρχει καφενείο. Είναι απαράδεκτο. Μην κοιτάτε τις πόλεις και τις παραλίες. Τα χωριά θα ερημώσουν τελείως".
Στην Καλλιθέα, η Παναγιώτα Σαρδέλη παρατήρησε ότι "δε γίνεται, δε θα με συμφέρει. Εδώ κινδυνεύει να κλείσει το σχολείο του χωριού" και σημείωσε: "Πώς θα δουλέψουμε, όταν έχουμε και ενοίκιο; Εναν κύκλο γύρω από τον εαυτό μας κάνουμε. Δεν μπορούν να μαζέψουν τα λεφτά από τους μεγάλους και πάνε να τα πάρουν από μας, που δεν μπορούμε να φύγουμε και μας έχουν σίγουρους. Θα κλείσουν όλα τα καφενεία".
Στη Χρυσοκελλαριά, ο Γιώργος Ντουνιάς ήταν κατηγορηματικός: "Εμείς πάμε για κλείσιμο, δεν αντέχουν τα καφενεία. Δε βγάζουμε ούτε τα έξοδα, το ρεύμα. Κάθε μέρα και χειρότερα, όλα τα παιδιά είναι άνεργα. Δε δουλεύει κανένας πλέον. Γράψτε τα μήπως και τα δουν και πάρουν χαμπάρι τι γίνεται".
Στο Περδικονέρι της Τριφυλίας ο ιδιοκτήτης του μοναδικού καφενείου του χωριού Τάσος Κανναβός επισήμανε: "Θα κλείσουν όλα, δεν θα υπάρξει τίποτα. Το καφενείο στο χωριό και σε κάθε χωριό είναι τόπος συνάντησης της τοπικής κοινωνίας. Ο,τι να γίνει, στο καφενείο θα πάει ο καθένας για να δει κάποιον, πού αλλού μπορεί να πάει. Αν περάσουν ένα τέτοιο μέτρο, τελείωσε η ύπαιθρος και τα χωριά. Δεν θα μείνει κανένα ανοιχτό. Εγώ προσωπικά θα το κλείσω. Είναι τώρα να πληρώνουμε 200 ευρώ το μήνα με 3 καφέδες την ημέρα; ".
Στους Χριστιάνους, όπου υπάρχουν 5 καφενεία, κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν θα το κρατήσει ανοιχτό αν ενταχθούν στον ΟΑΕΕ. Η Αθανασία Παναγοπούλου παρατήρησε ότι "θα είναι δύσκολα να πληρώνουμε, τη στιγμή που τα χωριά δεν έχουν κόσμο όπως οι πόλεις. Οταν μάλιστα υπάρχουν και ενοίκια". Πρόσθεσε πως "τα καφενεία είναι απαραίτητα σε όλα τα χωριά. Ομως, σήμερα επιβιώνουν πολύ δύσκολα. Φανταστείτε πόσο μάλλον όταν θα χρειαστούν 350 - 400 ευρώ το δίμηνο για ΤΕΒΕ".
Η ιδιοκτήτρια καφενείου - μίνι μάρκετ Δέσποινα Σταματοπούλου επεσήμανε: "Πάνε να μας τελειώσουν και εμάς και την Ελλάδα, αντί να στηρίξουν τα χωριά, να έρθει κοσμάκης. Τα καφενεία πλέον κλείνουν, δεν μπορούν να αντέξουν με τόσα χαράτσια και τόσες αυξήσεις στη ΔΕΗ". Τόνισε επίσης τον κοινωνικό ρόλο των καφενείων, λέγοντας ότι "τα καφενεία όχι μόνο δίνουν ζωή, αλλά δίνουν και σε αυτούς που δεν έχουν να φάνε. Ξέρεις τι βερεσέδες δίνουμε; Δεν θα πρέπει ούτε καν να το σκέφτονται, όχι να πάρουν τέτοια μέτρα". Και προκάλεσε: "Αν θέλουν μέτρα, να τα βάλουν στους πλούσιους, όχι στον κοσμάκη που πεινάει", προσθέτοντας: "Αν μπούμε στο ΤΕΒΕ, θα βάλουμε λουκέτο. Δεν υπάρχει πια άλλο περιθώριο, δεν υπάρχει κίνηση και κόσμος για να πούμε ότι κάνουμε τζίρο".
Η Σοφία Κανναβού παρατήρησε ότι "αν μας βάλουν στον ΟΑΕΕ, θα τα κλείσουμε. Δεν υπάρχει κίνηση στα χωριά, τζάμπα καθόμαστε εδώ, δεν υπάρχει κόσμος. Εγώ προσωπικά θα το κλείσω, σιγά μην πληρώσω ΤΕΒΕ. Πώς να αντεπεξέλθουμε, αφού ούτε 3 καφέδες την ημέρα δεν φτιάχνουμε".
Ο Αναστάσιος Παναγόπουλος σημείωσε: "Θα τα κλείσουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει δουλειά καθόλου, αφού κάθε μέρα είναι και χειρότερα. Το καφενείο δίνει λίγη ζωή στα χωριά. Αν κλείσουν θα ερημώσουν, πού θα πάει ο κόσμος;".
Συμφωνώντας με την αγωνία και την ανησυχία των συγχωριανών του, ο πρόεδρος των Χριστιάνων Γιάννης Καλογερόπουλος υπογράμμισε: "Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς ήδη ο κόσμος είναι λιγοστός. Και αν τους βάλουν και το ΤΕΒΕ, εκεί θα κλείσουν όλα και δεν θα έχουμε κάπου να καθίσουμε να πιούμε έναν καφέ". Τόνισε πως "ο ρόλος των καφενείων είναι σημαντικός. Είναι ο χώρος που οι άνθρωποι του κάθε χωριού έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να πουν τα προβλήματά τους. Αν κλείσουν, σημαίνει πολιτισμός τέλος και ερημοποίηση των χωριών".
Πιο δίπλα, στην Πλάτη, ο Χαράλαμπος Κανναβός σημείωσε: "Δεν μπορεί ένα καφενείο να κρατηθεί, αν πληρώσει ΤΕΒΕ. Ούτε καρέκλα δεν θα υπάρχει στα χωριά να κάτσει ένας περαστικός". Και τόνισε ότι δεν κρατάει το καφενείο για κέρδος "αλλά για να περάσει ο καθένας, να πούμε μια κουβεντούλα, να μην κλειστώ μέσα στο σπίτι μου. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι από τον Γενάρη έχω πάρει μια νταμιτζάνα ούζο και δεν έχω πουλήσει ούτε 3 ποτήρια. Πώς θα κρατηθούν τα καφενεία με 2-3 καφέδες; Αν μπει ΤΕΒΕ, εγώ το έκλεισα. Στα χωριά τα ορεινά το κράτος πρέπει να πληρώνει, να μένει ένα καφενείο ανοιχτό, να βρίσκει ο άλλος μια καρέκλα να καθίσει".
[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης - Κώστας Μπούρας] Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/27823-louketo-kafeneiwn-mikrwn-xwriwn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου