Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από τις υποδομές του αεροδρομίου όσο και από τις υπόλοιπες υποδομές της Μεσσηνίας (Νοσοκομείο, πρόσβαση στο Ιντερνετ, ξενοδοχεία κ.λπ. ) και για αυτό θα χρησιμοποιήσουν την Καλαμάτα ως βάση και σε επόμενες επιχειρήσεις τους.

Επιδρομές στη Συρία από Καλαμάτα - Σούδα Γράφτηκε από την 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τη χρήση των αεροδρομίων της Καλαμάτας και της Σούδας ως βάση για ενδεχόμενη επιδρομή στη Συρία ζήτησαν οι ΗΠΑ. Την είδηση δημοσίευσε χθες η "Καθημερινή" και την διέψευσε, όπως συνηθίζεται πριν την επίσημη έναρξη των επιδρομών, η κυβέρνηση. 
Ολα όμως δείχνουν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναβαθμίζεται επιχειρησιακά επειδή εξυπηρετεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στην ταραγμένη Βόρεια Αφρική και στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς να διαψευστεί πληροφορία σύμφωνα με την οποία το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα γίνει βάση για μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Επισημαίνουμε επίσης ότι κατά την διάρκεια της επέμβασης στη Λιβύη ο αερολιμένας της Καλαμάτας χρησιμοποιήθηκε ως βάση υποστήριξης των επιχειρήσεων. Η αμερικανική δύναμη υποστήριξης που ήρθε τότε στην Καλαμάτα αποτελείτο από 350 άτομα -ιπτάμενους και τεχνικούς- που έμειναν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, 4 πολεμικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού C-130 και 3 ελικόπτερα έρευνας διάσωσης. Οι Αμερικανοί ήρθαν τον Μάιο του 2011 και αποχώρησαν τον Ιανουάριο του 2012. Οπως φαίνεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από τις υποδομές του αεροδρομίου όσο και από τις υπόλοιπες υποδομές της Μεσσηνίας (Νοσοκομείο, πρόσβαση στο Ιντερνετ, ξενοδοχεία κ.λπ. ) και για αυτό θα χρησιμοποιήσουν την Καλαμάτα ως βάση και σε επόμενες επιχειρήσεις τους. 
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση συνδρομή στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, επίσημη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφερε: "Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής".

ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

"Αμερικάνικο" και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας;

 28/08
Στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών, η Ουάσινγκτον ζήτησε σύμφωνα με δημοσιεύματα, και την ελληνική συμμετοχή ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία. Συγκεκριμένα, ζήτησε παροχή διευκολύνσεων για τη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, καθώς και χρήση της στρατιωτική βάσης της Σούδας και του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Στην Αθήνα οι εξελίξεις εκλαμβάνονται ως ευκαιρία αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στην περιοχή.

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία εξετάστηκε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη επίσκεψη στο Κάιρο, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι με τον οποίο ο αντιπρόεδρος είχε πρόσφατα επικοινωνία.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για τα τεκταινόμενα στη Συρία, κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως αναφέρει, "Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις»

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χαρακτήρισε ηθική αισχρότητα» την επίθεση με χημικά στη Συρία.

Όπως είπε, δεν υπάρχει αμφιβολία για χρήση χημικών στη Δαμασκό και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μελετά τον τρόπο απάντησης. Σημείωσε ακόμα, πως η άρνηση των συριακών αρχών για τη χρήση των χημικών δεν έχει καμία αξιοπιστία.

----------

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.
                                                               28/8/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΗΛΩΣΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ.
 
Παρά τις συνήθεις διαψεύσεις από την κυβέρνηση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την ενδεχόμενη επιδρομή στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Είναι γνωστό ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ συμφωνήθηκε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να «αναβαθμιστεί» επιχειρησιακά και να γίνει βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για επέμβαση στη Συρία αλλά και σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενέχει κινδύνους για την περιοχή και τη χώρα και δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας.
 
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου