Προσφυγή στο υπουργείο για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
Προσφυγή στον υπουργό ΠΕΚΑ αποφάσισε να καταθέσει ο Δήμος Μεσσήνης προκειμένου να αποσαφηνιστούν και να διορθωθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που περιλαμβάνονται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Τζώρτζης και Κώστας Σπυρόπουλος, επέμειναν το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του να πάρει απόφαση και για μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο ο νομικός Γιώργος Φουσέκης, ο οποίος θα αναλάβει να εκπροσωπήσει το Δήμο Μεσσήνης για την προσφυγή στο ΥΠΕΚΑ, διαβεβαίωσε ότι το δικαίωμα προσφυγής στο ΣτΕ δεν το χάνει ο δήμος όποτε κι αν γίνει - όπως και κανένας ιδιώτης. Ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Φουσέκη, έχει τελικά προθεσμία να καταθέσει την προσφυγή στον υπουργό ΠΕΚΑ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, αφού όπως εξήγησε η προθεσμία δεν εκπνέει την προσεχή Δευτέρα, γιατί τα διοικητικά δικαστήρια έχουν διακόψει για το καλοκαίρι και η ημερομηνία μετατίθεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινούν να συνεδριάζουν ξανά.
Πάντως, με την έναρξη του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η δημοτική αρχή είχε την πρόθεση να προσφύγει στο ΣτΕ, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ακύρωση της απόφασης. Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην περίπτωση που η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών όρων δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Δήμου Μεσσήνης. Οσο για την ασάφεια που, σύμφωνα και με το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τον ίδιο,διακρίνει την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι οι τροποποιημένοι όροι, σύμφωνα με το ΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορούν να είναι ακριβείς. Μάλιστα ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στον υπουργό ΠΕΚΑ μόνο ως μοχλού πίεσης, γιατί όπως ξεκαθάρισε δεν έχει λόγους να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις ενός δημόσιου λειτουργού, όπως ο κ. Αγγελάκας, αλλά και τις προσπάθειες του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να γίνει ο δρόμος. Ακόμη ο Στ. Αναστασόπουλος μίλησε για «λανθασμένο πρωτοσέλιδο» σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ, ωστόσο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε συζητηθεί αυτό το θέμα και αποφασίστηκε ότι θα ζητηθεί η συνδρομή νομικού για να παρθεί η τελική απόφαση.
ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Παρά την τελική ομόφωνη απόφαση για προσφυγή στο ΥΠΕΚΑ πάντως, η συνεδρίαση είχε και στιγμές έντασης, ενώ δεν έλειψαν ούτε οι κατηγορίες. Ο Νίκος Τζώρτζης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν γνώριζε για τις προθεσμίες και προκάλεσε να του απαντήσουν τι θα έκαναν αν δεν μεσολαβούσαν οι δικαστικές διακοπές. Ομως αν και περίμενε απάντηση, βρέθηκε... απολογούμενος, γιατί σύμφωνα με τον δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κινδυνολογεί χωρίς ερείσματα. «Ευτυχώς που υπάρχουν οι δικαστικές διακοπές, γιατί διαφορετικά ο δήμος θα έχανε τη δυνατότητα να προσφύγει κατά της απόφασης», είπε ο κ. Τζώρτζης.
Αλλά και όταν ο Κώστας Σπυρόπουλος επέμεινε στην ανάγκη μιας προσφυγής στο ΣτΕ, με την προοπτική να αποσυρθεί αυτή εφόσον στην οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δικαιώνονται οι απαιτήσεις του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, δέχτηκε δριμεία κριτική. Ο ίδιος ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος είπε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η μόνη συνεισφορά του Κ. Σπυρόπουλου για τον συγκεκριμένο δρόμο είναι μια αλλαγή στη χάραξη, γιατί η παλιά περνούσε πάνω από την πισίνα ενός συγγενούς του: «Δεν θα ασχοληθώ σήμερα μαζί του», είπε ο Στάθης Αναστασόπουλος για τον προκάτοχό του στο δήμο Κώστα Σπυρόπουλο. Και τον κατηγόρησε συγκεκριμένα ότι με το μόνο που ασχολήθηκε όσον αφορά τον συγκεκριμένο δρόμο είναι «περί γεωμετρικών χαρακτηριστικών, γιατί η χάραξη περνούσε δίπλα στην πισίνα συγγενικού του προσώπου - αυτή είναι η αλήθεια και σε όποιον αρέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Σπυρόπουλος απάντησε πως με τη χάραξη ασχολήθηκε ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Χρίστος Χριστόπουλος και είπε πως «μόνο αλήτης θα μπορούσε να με πει εμένα ψεύτη», όταν ο Στ. Αναστασόπουλος γύρισε στους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και τους προέτρεψε να μιλήσουν για τα ψέματα του κ. Σπυρόπουλου. Είπε ακόμη ότι η τρίτη μελέτη -«η πληρωμένη» όπως τη χαρακτήρισε ο Κ. Σπυρόπουλος- είναι η καταστροφή της πόλης της Μεσσήνης. «Δεν θέλουμε να μεσολαβήσει ένα τείχος του Βερολίνου από 3 έως 7 μέτρα ανάμεσα στην πόλη και την παραλία, που θα διώξει τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν δημιουργηθεί και θα απαξιώσει τις περιουσίες, γιατί θα πέσει η αξία τους και θα πουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί», είπε. Και πρόσθεσε πως «θέλουμε κάτι αναπτυξιακό και όχι ένα έκτρωμα της συγκυβέρνησης, που θα είναι η καταστροφή του μεσσηνιακού κόλπου».
Γ. ΤΣΩΝΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Ο Νίκος Τζώρτζης πάντως πρότεινε να παρθεί χθες μια απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τόνισε ότι μπορεί κάποιοι δημότες Μεσσήνης να θέλουν να προσφύγουν ως ιδιώτες. Σημειώνεται ότι ήδη τα Τοπικά Συμβούλια Αβραμιού και Βελίκας ζητούν από το δήμο να προσφύγει στον υπουργό ΠΕΚΑ και ο κ. Τζώρτζης επέμεινε ότι ο δήμος οφείλει να ενημερώσει τους δημότες με ποιο τρόπο και που μπορούν να προσφύγουν. Επίσης ζήτησε να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση από το Σώμα και για μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως ο δικηγόρος Γ. Φουσέκης είπε ότι σε αυτή την περίπτωση (αν δηλαδή ο δήμος προσφύγει στο ΣτΕ) θα σήμαινε ότι ο δήμος ζητά ακύρωση της απόφασης και θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι λόγοι που το ζητάει αυτό.
Ο κ. Τζώρτζης είπε ακόμη ότι το κείμενο της απόφασης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων που αναρτήθηκε στη Διαύγεια έχει τόσες πολλές ασάφειες, που ο ίδιος το ερμηνεύει ως κοροϊδία από πλευράς του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα. «Αυτό που μας δίνει το φτιάχνει με ωραιότερα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται από πλευράς του και από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας δεν σημαίνουν ότι δεν θέλουν το δρόμο. «Μόνο πολιτικάντικη λογική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την άποψη πως επειδή ζητάμε άλλο δρόμο, δεν θέλουμε να κατασκευαστεί καθόλου», σημείωσε.
Αναφορές υπήρξαν από την παράταξή του και για το κόστος κατασκευής του δρόμου. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Τσώνης είπε πως «πάτε να φτιάξετε ένα δρόμο 300% πιο ακριβό απ' ό,τι θα δικαιολογούσε ένας δρόμος 14 χλμ., σε εποχές μάλιστα οικονομικής κρίσης που ο κόσμος υποφέρει». Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με δημοσιεύσεις από τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές ο προϋπολογισμός φτάνει «τα 165 εκατ. ευρώ για 14 χλμ. οδοποιίας!», ενώ όπως είπε και οι απαλλοτριώσεις υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 120 εκατ. ευρώ και αναρωτήθηκε ποια ευρωπαϊκή αρχή θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση ενός τόσο πολυδάπανου έργου. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/28132-prosfygi-rizomylos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου