Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο Καραγκιόζης και η τρόικα στη Φοινικούντα

Ο Καραγκιόζης και η τρόικα στη Φοινικούντα


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Ο Καραγκιόζης ήταν πρωταγωνιστής του φετινού καρναβαλιού της Φοινικούντας, που γλέντησε χωρίς όρια το μεσημέρι της Κυριακής…
(φωτογραφίες)

Πλήθος κόσμου από την περιοχή γέμισε ασφυκτικά τον κεντρικό δρόμο του παραθαλάσσιου χωριού που φημίζεται για το ψάρι και τον τουρισμό του και απόλαυσε το λόγο του Καραγκιόζη, δηλαδή του Τάσου Τσώνη, που σχολίασε τους πάντες και τα πάντα. Από την τρόικα και τη Μέρκελ μέχρι τους πολιτικούς μας και την πολιτική.
Ακολούθησε ένας ασταμάτητος χορός των μεταμφιεσμένων και των επισκεπτών μέχρι αργά το απόγευμα.
Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, με τη σύζυγό του, ο πρώην δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, όλο το χωριό και πάρα πολλοί επισκέπτες.
             

Έκθεση εικόνων


  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image! 
  •  

    Τάσος Τσώνης: «Διαδίκτυο; Όχι, ευχαριστώ. Καραγκιόζης!»

    Τελευταία Ενημέρωση: 24/02/2014

    Ο Τάσος Τσώνης έφηβος πλεον μιλά για τη μεγάλη του αγάπη


     Του Αντώνη Πετρόγιαννη

    Θα χαμογελάει σίγουρα ο Ευγένιος Σπαθάρης, ρίχνοντας από εκεί πάνω που βρίσκεται ματιές στη Φοινικούντα Μεσσηνίας. Και δε θα χαμογελάει μόνο για το Θέατρο Σκιών που δημιουργήθηκε εκεί και κάθε βράδυ γνωρίζει δόξες από τα πιτσιρίκια της περιοχής, αλλά και γιατί ο καραγκιοζοπαίχτης και ψυχή του θεάτρου είναι ένας πιτσιρικάς, 16 μόλις χρόνων! Πρόκειται για τον Τάσο Τσώνη και όσοι τον έχουν δει να παίζει με τις αγαπημένες του φιγούρες, εντυπωσιάζονται από την επαγγελματική του αρτιότητα και τη μεγάλη του αγάπη στο Θέατρο Σκιών.
    Η ιστορία, το ταλέντο και η αγάπη του νεαρού Μεσσήνιου για τον αγαπημένο του ήρωα είναι γνωστά πλέον όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Άλλωστε, δεν είναι λίγα και τα ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευτεί για το ταλέντο του ως καραγκιοζοπαίχτης.
    Με φιγούρες που έφτιαχνε ο παππούς από την οικογένεια έστησε τον πρώτο του μπερντέ στο σαλόνι του σπιτιού του, χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι και τις καρέκλες του σαλονιού. Πρώτος θεατής η μητέρα του, που τον ενθάρρυνε στην προσπάθειά του.
    Αγαπημένος του δάσκαλος ο αείμνηστος Ευγένιος Σπαθάρης, τον οποίο δεν του δόθηκε, βέβαια, η ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά. Τον γνώρισε, όμως, και τον αγάπησε μέσα από τις φιγούρες του και τα CD με τις ηχογραφημένες παραστάσεις Καραγκιόζη.
    Την πρώτη του επαγγελματική παράσταση έδωσε 9 χρόνων με επιτυχία στο Δημοτικό Σχολείο Φοινικούντας, με θεατές τους συμμαθητές του και με το έργο «Ο Καραγκιόζης Φούρναρης». Αγαπημένο του έργο «ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο φίδι» και αγαπημένος του ήρωας ο Μπαρμπαγιώργης, «που τους βαράει όλους και είναι γνήσιος βλάχος».
    Η λατρεία του νεαρού πλέον Τάσου Τσώνη για το Θέατρο Σκιών απασχόλησε πρόσφατα και το περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας. Ο 16χρονος σχεδόν κάθε ημέρα σβήνει τον υπολογιστή του και παίρνει θέση πίσω από τον μπερντέ, καλώντας τους συνομηλίκους του να ονειρευτούν κι εκείνοι σαν τον Καραγκιόζη. Όπως σημειώνει, ο λαϊκός ήρωας συμβολίζει το σύγχρονο χρεωμένο Έλληνα που στο τέλος πάλι θα τα καταφέρει...

    Η γενιά του facebook βλέπει Καραγκιόζη;

    Ποιο είναι, όμως, σήμερα το κοινό του Θεάτρου Σκιών; Στην εποχή του διαδικτύου, έρχονται νέοι να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις ή τις θεωρούν, κατά κάποιον τρόπο, ξεπερασμένες;
    «Στις παραστάσεις έρχονται κυρίως μικρά παιδιά με τους γονείς τους, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν μεγαλώσει με τον Καραγκιόζη. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από το ασυνήθιστο γι’ αυτά θέαμα - τον μπερντέ, τις φιγούρες, τις κινήσεις τους -, ενώ οι μεγαλύτεροι απολαμβάνουν περισσότερο την καυστική σάτιρα του ήρωα για την πολιτική κατάσταση της σημερινής εποχής.
    Αυτούς που δε βλέπουμε ανάμεσα στο κοινό, όμως, είναι τους εφήβους, που, πάνω στην “επαναστατικότητα” της ηλικίας τους, προτιμούν άλλες μορφές διασκέδασης.
    Εμείς, οι νεότεροι καραγκιοζοπαίκτες, λοιπόν, καλούμαστε να πάμε στα στέκια που συχνάζουν και να τραβήξουμε το ενδιαφέρον τους με διάφορους τρόπους», υποστηρίζει ο Τάσος.
    Στο μεταξύ, γίνονται βήματα ώστε ο Καραγκιόζης να περάσει στην εποχή των νέων τεχνολογιών. Ομάδες φίλων του Θεάτρου Σκιών δημιουργούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραστάσεις αναρτώνται σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ έχει σχεδιαστεί και... βιντεοπαιχνίδι με πρωταγωνιστή το συγκεκριμένο ήρωα. «Αυτά βοηθούν ώστε ο Καραγκιόζης να γίνει γνωστός και αγαπητός στις νεότερες γενιές», σχολιάζει ο Τάσος.
    «Όμως, είναι διαφορετικό να βλέπει κανείς μια παράσταση στον μπερντέ απ’ ό,τι σε μια οθόνη υπολογιστή. Βασικός στόχος, λοιπόν, είναι να προσελκύουμε μέσω της τεχνολογίας το ενδιαφέρον τους για το θέατρο Σκιών, ώστε μετά να έρχονται και να νιώθουν τη μαγεία του από κοντά», σχολιάζει.
    Προσθέτει, δε, ότι «στην ελληνική επαρχία το κοινό αποζητά τον Καραγκιόζη, ίσως περισσότερο απ’ ό,τι στα αστικά κέντρα, γιατί δεν έχει την ευκαιρία να τον βλέπει συχνά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου