Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Σε επιφυλακή για τις ακτές!


Σε επιφυλακή για τις ακτές!
Αγαπητοί Φίλοι,
Μια από τις πρωτοβουλίες πολιτών για την προστασία των ακτών διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη 12/6 συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του αιγιαλού στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, στις 18:00 (Ραντεβού στο κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας.) Θα βρεθούμε εκεί και σας περιμένουμε μαζί μας!
Στο μεταξύ, σας γράφω τις τελευταίες εξελίξεις για τις ακτές αλλά και για άλλη μια ‘κεραμίδα’ που έρχεται: το νέο δασικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς το τελευταίο έχει πάρει λιγότερη δημοσιότητα, και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις.
http://www.wwf.gr/newsletter/aigialos4/call.jpg
 
Μετά την παράδοση 112 χιλιάδων υπογραφών διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 140 χιλιάδες!), η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι ‘θα λάβει υπόψη τις αντιδράσεις’. Χαρήκαμε για τη μαζική κινητοποίηση που ήρθε από πολλούς ανεξάρτητους φορείς αλλά και δίκτυα πολιτών (όπως η πρωτοβουλία STOP) και είμαστε περήφανοι που η δουλειά της νομικής μας ομάδας παρείχε τεκμηριωμένη βάση στο κύμα αντίδρασης. Λίγες μέρες μετά, καταθέσαμε και μια θετική νομική πρόταση
Παρόλα αυτά είμαστε ανήσυχοι για τη συνέχεια. Ο φόβος μας είναι ότι το νομοσχέδιο θα κατέβει για ψήφιση στη βουλή, ή με ‘αόρατο μανδύα’ (δηλαδή με τις διατάξεις του διασπαρμένες σε άλλα άσχετα νομοσχέδια) ή με τη διαδικασία του ‘κατεπείγοντος’. Γι’αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή.
Στο μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ προέβαλαν το θέμα. Η βρετανική Guardian, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο απειλεί ‘μια από τις πιο παρθένες ακτογραμμές ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου’, προωθώντας τη χαοτική ανάπτυξη των ακτών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο διευθυντής του WWF Ισπανίας, απήυθυνε έκκληση στους Έλληνες Υπουργούς: «μην καταστρέψετε τις ακτές σας όπως εμείς». Η Ισπανία ακολούθησε το μοντέλο του ‘χτίστε ελεύθερα παντού’ και πλήρωσε το τίμημα. Σήμερα, το 75% των ακτών της έχει οικοδομηθεί, ο τουρισμός της έχει σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα περίπου μισό εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες είναι κενές.
Και το άλλο κομμάτι του παζλ που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα: το νέο δασικό νομοσχέδιο. Δεν έχουμε ακόμα δει την τελική του μορφή, όμως τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι προθέσεις του ήταν σαφείς: οικολογικά πολύτιμες εκτάσεις μένουν εκτός ουσιαστικής προστασίας. Κάθε λογής παρέμβαση διευκολύνεται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ακόμα και για τουριστικές επενδύσεις. Νομιμοποιούνται αυθαίρετα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές! Ενώ ορισμένες εκτάσεις που καίγονται δε θα κηρύσσονται πια αναδασωτέες…
Τα νομοσχέδια αυτά φανερώνουν μια ξεκάθαρη λογική: η λύση που προωθείται για το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διάλυση της περιβαλλοντικής προστασίας.  
Όπου γης, οικοδομή; Όχι! Μας πειράζει ότι γι’αυτές τις επενδύσεις το φυσικό περιβάλλον έχει ημερομηνία λήξης. Ότι αδικούνται όλοι οι άλλοι επενδυτές που έχουν σεβαστεί τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον. Ότι έτσι θα υποβαθμιστεί η μοναδική φυσική ομορφιά της χώρας μας, ο ίδιος δηλαδή ο λόγος που οι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας.
Το υλικό της εκστρατείας μας είναι συγκεντρωμένο εδώ. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις! Στο μεταξύ μπορείτε να με βρείτε στο theo.nantsou@wwf.gr.
Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου