Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ο Κολοκοτρώνης απευθύνεται στις ευρωπαϊκές δυνάμεις, τις οποίες ενημερώνει πως ο Ιμπραήμ πασάς αντί να πολεμάει καίει ό, τι βρίσκει μπροστά του στον Μοριά.

ΣΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΕ Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ

Ο Κολοκοτρώνης απευθύνεται στις ευρωπαϊκές δυνάμεις, τις οποίες ενημερώνει πως ο Ιμπραήμ πασάς αντί να πολεμάει καίει ό, τι βρίσκει μπροστά του στον Μοριά. Από τη ναυαρχίδα της Αυτού Μεγαλειότητας της Βρετανίας ο Άγγλος, ο Γάλλος και ο Ρώσος ναύαρχος που κυκλοφορούν με τους στόλους τους στην Ελλάδα στέλνουν αυστηρή διακοίνωση στον Αιγύπτιο στρατάρχη, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, σα σήμερα, το 1827.
“Υψηλότατε”, έτσι τον αποκαλούν επτά φορές οι τρεις ναύαρχοι του Ιμπραήμ, στην επιστολή τους, αφού με απεσταλμένους διεπίστωσαν ότι πράγματι συμβαίνουν όλα όσα τους κατήγγειλε ο Κολοκοτρώνης. Και του λένε ότι αυτές είναι πράξεις υπέρτατης βίας να βάζουν φωτιές οι άνδρες σου, να ξεριζώνουν δένδρα, να ερημώνουν τον τόπο, έξω από το διεθνές δίκαιο και αντίθετα με την ανακωχή που έχεις συμφωνήσει.
Ο Ιμπραήμ όχι μόνον αγνόησε την προειδοποίηση, όχι μόνον δεν καταδέχθηκε να απαντήσει, όπως του είχαν ζητήσει, αλλά αποφασίζει να καταστρέψει την Ύδρα, ενώ παράλληλα στέλνει επίλεκτες δυνάμεις να κτυπήσουν την ορεινή βάση του Κολοκοτρώνη, στην Καρύταινα, αλλά εκεί βρήκε αντίσταση.
Ο Άγγλος αντιναύαρχος Έντουαρντ Κόντριγκτον, ο Γάλλος κόμης, υποναύαρχος Χέυντεν και ο Ρώσος υποναύαρχος Ντε Ρινύ άλλαξαν τα σχέδια του Ιμπραήμ που πρόβλεπαν και επίθεση κατά του Ναυπλίου. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την επανάσταση, ένα αδιάκοπο λουτρό αίματος, άσε τις εμφύλιες διαμάχες και τις πουστιές των κοτζαμπάσηδων και μετά απ' όλα αυτά ήρθε η κατάρα του Ιμπραήμ.
Επικρατεί, τελικά, η ανακωχή. Το έργο, όμως, είναι γραμμένο να κλείσει τον κύκλο του. Η ατμοκίνητη “Καρτερία”, στη Σκάλα των Σάλωνων, επικεφαλής του ελληνικού στόλου, τρακάρει μια τουρκική νηοπομπή με επτά καράβια και τα βυθίζει. Έξαλλος ο Ιμπραήμ. Κακώς! Το επεισόδιο έγινε έξω από τα νερά του Μωρηά, ο τσαμπουκάς συνέβη στα χωρικά ύδατα της Ρούμελης. Ο αιγυπτιακός στόλος καταδιώκει τον ελληνικό και ο στρατός του ορμάει πάλι να ερημώνει την Πελοπόννησο. Δύο τμήματα, το ένα 7.000 και το άλλο 4.000 με συντονιστή τον Μεχμέτ Κιουταχή, είναι η απάντηση του Ιμπραήμ.
Στις 20 Οκτωβρίου οι τρεις Ευρωπαίοι στόλαρχοι κάνουν μια επίδειξη για να σπάσουν τον τσαμπουκά του Ιμπραήμ. Ρίχνουν άγκυρα έξω από το λιμάνι του Ναυαρίνου, την ναυτική βάση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, που είναι στημένος σε σχήμα μισοφέγγαρου, σε τρεις γραμμές. Τα δύο άκρα του προστατεύονται από τα πυροβόλα των κάστρων του Ναυαρίνου και της νήσου Σφακτηρίας. Η δουλειά βρωμάει μπαρούτι.
Αριθμητικά οι τρεις ναύαρχοι μειονεκτούν, σύνολο 26 πλοία, τα 11 αγγλικά, με 456 πυροβόλα, τα 8 ρώσικα πλοία 452 πυροβόλα, οι Γάλλοι 362 πυροβόλα με 7 σκάφη.
Απέναντι 82 καράβια τουρκοαιγυπτιακά με 2.000 τηλεβόλα.
Στις 1.30 το μεσημέρι 20.000 ναύτες του εχθρικού στόλου παρακολουθούν από την παραλία την είσοδο στο λιμάνι των τριών ενωμένων στόλων. Συναγερμός. Οι Ευρωπαίοι μπαίνουν στο λιμάνι, αλλά οι Τούρκοι δεν στρέφουν τα κανόνια τους από τα δύο κάστρα εναντίον των εισβολέων.
Πρώτοι οι Τούρκοι έριξαν κανονιά, πριν μπουκάρει μέσα στο λιμάνι ο Χέυδεν, λόγω αντίθετου ανέμου. Τα πυρά των Ευρωπαίων μέσα σε 4 ώρες συνέτριψαν 62 πλοία, δεν βυθίστηκαν μόνον 20, βαρειά κτυπημένα κι αυτά.
Οι σύμμαχοι έχασαν 172 άνδρες. Μετά την καταστροφή του ο Ιμπραήμ μάζεψε τον στρατό του, πήρε 2.000 Έλληνες σκλάβους και δύο μήνες αργότερα εγκατέλειψε τον Μωρηά. Η επανάσταση του 1821 σώθηκε οριστικά στο Ναυαρίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου