Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Θετική απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση του Διατηρητεόυ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας

 

Θετική απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση του Διατηρητεόυ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας

14/1/2020

 Σε συνέχεια κοινοβουλευτικής ερώτησης (αριθμός πρωτοκόλλου 2307/2.12.2019) του Εκπροσώπου Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Αλέξανδρου Χαρίτση και του Τομεάρχη Πολιτισμού του Σύριζα κ. Παναγιώτη Σκουρολιάκου, σε σχέση με "ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την άμεση ανάγκη αποκατάστασης αυτού του εμβληματικού Διατηρητέου Μνημείου της Μεσσηνίας", η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη  απάντησε θετικά.     
      Ειδικότερα, βάσει της απάντησης, η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη τονίζει τα εξής:
      "Το δημοτικό σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου - Νέστορος, Π.Ε. Μεσσηνίας, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Πύλου - Νέστορος, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 1γ του ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (αρ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/ 266863/ 27678/ 2495/ 20.6.2018 Υ. Α., ΦΕΚ 159/ΑΑΠ/31.7.2018), λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας του.
      Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, το μνημείο προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 άρθρο 73, παρ. 10, ενώ ο κύριος ή ο νομέας του μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας μνημείου, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ (άρθρο 11, παρ. 2 του Ν. 3028/2002). 


      Εντούτοις, το Υπουργείο Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα του εν λόγω μνημείου, καθώς και τα σχετικά αιτήματα των τοπικών φορέων και των κατοίκων, όπως το αίτημα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, θα συνδράμει τον Δήμο Πύλου - Νέστορος στην αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, με τη σύνταξη των αναγκαίων εξειδικευμένων μελετών του εν λόγω κτηρίου. Ειδικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, έχει εντάξει την σύνταξη της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης του σχολείου στο χρονικό προγραμματισμό έργων του έτους 2020. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω μελετών, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δύναται να προχωρήσει στην ωρίμανση του έργου και την αναζήτηση χρηματοδότησης για την εκτέλεσή του."     
      Έτσι, μετά την θετική ξεκάθαρη απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση ενός εμβληματικού μνημείου της Μεσσηνίας, καθώς μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και των όποιων εργασιών στατικής στερέωσης του μνημείου, το έργο δύναται πλέον να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την άμεση αποκατάστασή του και την λειτουργία του ως χώρου πολιτισμού και ιστορίας.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου