Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

το έργο δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η πληρωμή του θα γίνει τμηματικά στο μέλλον από το Ελληνικό Δημόσιο

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 

Δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου εισέρχεται το έργο κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού 312,2 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης θα προκύψει το τεχνικό αντικείμενο του έργου, θα συνταχθεί και θα εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Στη Β2 φάση θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η πληρωμή του θα γίνει τμηματικά στο μέλλον από το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ανάδοχος (μία από τις εταιρείες Αβαξ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones-Μυτιληναίος που έχουν προκριθεί στη Β’ φάση) θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις για την κατασκευή του δρόμου.
Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σε χθεσινή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης τον «διαβεβαίωσε πως σε δύο εβδομάδες η μελέτη θα βρίσκεται στους δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για διαβούλευση». Για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα ο κ. Λαμπρόπουλος δηλώνει πως «θα υπάρξουν αποφάσεις μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος, όπως προτάθηκε από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή».

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα ypodomes.com ο ανάδοχος του Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα αναλάβει:
α) εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες, τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει κατά τη διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του·
β) κατασκευή του συνόλου των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του έργου·
γ) χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει, βάσει του οριστικού σχεδιασμού·
δ) συντήρηση, λειτουργία του οδικού τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης·
ε) επιστροφή του έργου στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που ακολουθείται:
«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το μεγάλο οδικό έργο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, ένα από τα σημαντικότερα νέα μεγάλα έργα που μπαίνουν σε σειρά υλοποίησης. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκρίθηκαν και τα πέντε σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Πρόκειται για τους: Αβαξ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones-Μυτιληναίος. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 312,23 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 251,8 εκατ. ευρώ). Η εκκίνηση του διαγωνισμού είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου 2019.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι πέντε διεκδικητές θα συνεχίσουν στην Β1 φάση που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Εκεί θα προκύψει το τεχνικό αντικείμενο του έργου, θα συνταχθεί και εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Στην Β2 φάση θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.
Μετά την ανακήρυξή του θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και η υπογραφή της σύμβασης που θα ενεργοποιήσει τους χρόνους.
Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια) και η χρηματοδότησή του δεν προβλέπει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Υστερα από συνομιλία, που είχα στη Βουλή, με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, έχω να επαναλάβω πως οι διαδικασίες της Α’ φάσης που έχουν αρχίσει, για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, συνεχίζονται κανονικά και με γρήγορους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα:
Eχει τελειώσει η προεπιλογή και έχουν γίνει δεκτές και οι πέντε εταιρείες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του δρόμου.
Τα συμπληρωματικά στοιχεία, που είχε ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη νέα μελέτη, από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο, υποβλήθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου από το υπουργείο Υποδομών και παρελήφθησαν από την Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος.
Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης με διαβεβαίωσε πως σε δύο εβδομάδες η μελέτη θα βρίσκεται στους δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για διαβούλευση.
Oταν τελειώσει η διαβούλευση, ελπίζω στον συντομότερο δυνατό χρόνο, θα ακολουθήσει η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και έτσι θα ολοκληρωθεί η Α’ φάση.
Στη συνέχεια, θα περάσουμε στη Β’ φάση, που είναι κυρίως η δημοπράτηση του έργου.
Αναφορικά με τον δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό, θα υπάρξουν αποφάσεις μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος, όπως προτάθηκε από τον υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου