Τα δέντρα της Επανάστασης – Εμβληματικοί “μάρτυρες” της ιστορίας
Στην σκιά τους βρέθηκαν οι αγωνιστές του 1821 και κάτω από τις φυλλωσίες σχεδίαζαν την απελευθέρωση της Ελλάδας. Δέντρα που άντεξαν δύο αιώνες και υπήρχαν στην ίδια θέση την εποχή που έγιναν οι μεγάλες μάχες για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Είναι ένα τμήμα της φύσης που παραμένει αλώβητο και σηματοδοτεί την σύνδεση του τόπου με την ιστορία. Το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Μεσσηνίας παρουσιάζει Τα δεντρα της επανάστασης μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα όπως αναφέρει στον “Αθήνα 984” ο κ.Δημοσθένης Κορδός.
“Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας τα τελευταία πέντε έτη έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τον πολιτισμό της Μεσσηνίας και τώρα ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την συστηματική καταγραφή και ανάδειξη των αιωνόβιων δέντρων της Πελοπονήσσου που συνδέονται με ιστορίες και γεγονότα της επανάστασης” αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (16/3/21)
“Σκοπός είναι η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας αλλά και η ανάδειξη τους. Πρόκειται για μνημακά δέντρα τα οποία αποτελούν τους διαχρονικούς (υπερ) αιωνόβιους μάρτυρες της ιστοριας του τόπου. Είναι δέντρα που είδαν και άκουσαν τους επαναστάτες να ονειρεύονται μια ελεύθερη χώρα. Δέντρα που έζησαν την αντάρα των μαχών και άκουσαν τις καμπάνες να ηχούν το χαρμόσυνο μήνυμα της ελευθερίας από τον τουρκικο ζυγό”.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο το Δίκτυο των Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης αποσκοπεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ως σπάνιο περιβαλλοντικό απόθεμα βιοποικιλότητας και ως ζωντανή παρακαταθήκη άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, και παράλληλα να καταστεί πόλος ιστορικής και τουριστικής έλξης. Βάσει αυτών, η εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αναγνωρίζοντας την πρωτοτυπία και σημασία της ερευνητικής επετειακής δράσης αποφάσισε να την θέσει υπό την Αιγίδα της και την ενέταξε στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821.
“Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και η ενεργός συμμετοχή τους στην προσπάθεια εντοπισμού μνημειακών δέντρων, καθώς και των ιστοριών και δοξασιών με τις οποίες συνδέονται” λέει ο κ.Δ.Κορδός και σημειώνει ότι τα εμβληματικά δέντρα θα σημανθούν με ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο το οποίο έχει φιλοτεχνήσει η ομογενής καλλιτέχης Τζοάνα Κορδός που ζεί στην Μελβούρνη.
“Μάρτυρες της ιστορίας”
“Πολλά από αυτά τα δέντρα περικλείουν σημαντικές ιστορίες από την περίοδο της ελληνικής επανάστασης. Χαρακτηριστικός είναι ο αιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο. Πρόκειται για ένα πλάτανο που “άκουσε” τα κανόνια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου τον Οκτωβριο του 1827, όταν οι στόλοι Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας νίκησαν τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ” λέει ο κ. Κορδός “Ένα άλλο δέντρο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αυτό στο Μανιάκι κάτω από το οποίο -σύμφωνα με τον ιστορικό Φωτάκο – ο Ιμπραήμ έστησε τον Παπαφλέσσα και αναφώνησε : μακάρι να είχαμε χάσει διπλάσιους και να τον είχαμε πιάσει ζωντανό. Υπάρχουν πολλα άλλα δεντρα όπως ο πλάτανος στην πλατεία Ναυπλίου που έχει να διηγηθεί πολλά γεγονότα από την εξέλιξη της επανάστασης”
Το Ινστιτούτο σημειώνει την ηθική υποχρεώση να προτατευθούν αυτά τα δέντρα ως ζωντανά στοιχεία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Όπως μια λυγαριά και η βελανιδιά στο χωριό Κάτω Αμπελόκηποι Μεσσηνίας. Προτίθεται επίσης ο ερευνητικός φάκελος, με το σύνολο των μνημειακών δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης, θα σταλεί στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αξιολογηθεί από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Γ.Αποστολίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου