Την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου προτείνει ο Δήμος Πύλου
Στην Πύλο, εκεί όπου το 1827 έλαβε χώρα η ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου που οδήγησε στην ολοσχερή καταστροφή του στόλου του κατακτητή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους Έλληνες για την πολυπόθητη ελευθερία, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τα παιχνίδια της ιστορίας μας ευνόησαν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μας βοήθησαν. Δεν πρέπει όμως να βασιζόμαστε στην τύχη. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι αφέντες της μοίρας μας είμαστε εμείς. Γιατί έχουμε δείξει στην ιστορία μας ότι μπορούμε και στεκόμαστε όρθιοι παρά τις δυσκολίες και να προχωράμε μπροστά» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και πρόσθεσε: «Εδώ στην Πύλο, στο Μανιάκι, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει και το μεγαλείο της θυσίας του Παπαφλέσσα. Του ιερωμένου οπλαρχηγού, του ήρωα της Επανάστασης που ανάγκασε τον ίδιο τον Ιμπραήμ να υποκλιθεί στο άψυχο σώμα του, δηλώνοντας έτσι τον απεριόριστο σεβασμό του» Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, Καθηγητές, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Δέσποινα Μουζάκη.
Την πρόεδρο και τα Μέλη της Ολομέλειας υποδέχθηκε στην πόλη ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας στην Πλατεία των 3 Ναυάρχων. «Η Πύλος είναι ένα μέρος ιστορικό, ευλογημένο, ένα μέρος που συμβολίζει το αθάνατο ελληνικό πνεύμα διαχρονικά. Εδώ, πριν από 193 χρόνια, η Ναυμαχία έβαλε τη σφραγίδα στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, δικαιώνοντας τις θυσίες των Ελλήνων» ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Καρβέλας.
Η Πύλος δεν αποτελεί όμως σημείο αναφοράς μόνο για την Επανάσταση, αλλά και για το σήμερα και το αύριο, στο οποίο επικεντρώθηκε ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που είχε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκτός από τον δήμαρχο Πύλου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γεώργιος Λεβεντάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, πολιτιστικοί και εμπορικοί σύλλογοι από την Κορώνη, τη Μεθώνη και το Μανιάκι, καθώς και η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ του Ομίλου ΤΕΜΕΣ, Μαρία Παπατσώνη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στην περιοχή, τα μουσεία, η μοναδική λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αλλά και η λειτουργία σημαντικών ξενοδοχειακών μονάδων έχουν αναδείξει την περιοχή ως σημαντικό τουριστικό, μεταφορικό και εμπορικό κέντρο. «Οδεύουμε δυναμικά προς το 2021, για ανάπτυξη, για πρόοδο. Είμαστε σε μια περιοχή που στέριωσε η Επανάσταση του 1821. Όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι γεμάτη από μνήμες από εκείνα τα γεγονότα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε με σωστό τρόπο και να του δώσουμε προστιθέμενη αξία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος.
Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε όλους τους παριστάμενους φορείς να προχωρήσουν σε συνέργειες προκειμένου τα οφέλη που προκύπτουν από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου να μεγιστοποιηθούν. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στα διακεκριμένα προϊόντα Μεσογειακής Διατροφής που παράγει η περιοχή, όπως το λάδι, τις ελιές, τα σύκα, το κρασί και τις σταφίδες της. «Πρέπει να κάνουμε στους τόπους μας πράγματα, δράσεις, συνεργασίες των παραγωγών. Να δείξουμε τις σημαντικές τεχνικές που έχει η παράδοσή μας. Και να δούμε το 2021 σαν την πύλη μέσα από την οποία μπαίνουμε στον επόμενο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Η επαφή μας με τα μέρη που επισκεπτόμαστε και τους ανθρώπους που συναντάμε είναι μάθημα για εμάς. Μαθαίνουμε καινούργια πράγματα για την ιστορία του κάθε τόπου. Και βλέπουμε το πως θα συντελεστεί η ανάπτυξη με βάση τον παραγωγικό πλούτο της κάθε περιοχής» τόνισε ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. «Αυτός ο τόπος με την ιστορική και συμβολική του σημασία ήταν και είναι μια έμπνευση για εμάς. Μέσα από τον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη αλλά και τις προτάσεις της, η Πύλος μας δίνει θάρρος για το μέλλον» ανέφερε η Δέσποινα Μουζάκη.
Σημειώνεται ότι, για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, ο Δήμος Πύλου Νέστορος έχει υποβάλει στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δύο προτάσεις, με τις οποίες θέλει να τιμήσει τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Η πρώτη πρόταση αφορά δράση αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη μάχη στο Μανιάκι, και αφορά τη δημιουργία μνημείου και τη φύλαξη των οστών του Παπαφλέσσα, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το περίφημο Κάστρο της Πύλου (Νιόκαστρο) όπου ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, καθώς και στα δύο μουσεία που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το πρώτο μουσείο έκθεσης ενάλιων αρχαιολογικών ευρημάτων στον Ελλαδικό χώρο, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
1η φώτο: Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, και ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας έξω από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μαζί τους ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών Αρχαιολογικών Έργων και Τεκμηρίωσης, Δημοσίευσης και Αρχείου Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Ανδρέας Σωτηρίου.
2η φώτο: Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, δωρίζει στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τον πίνακα «Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου», αντίγραφο του έργου του L.A. Garneray
3η φώτο: Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρο, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, φτάνει στην Πύλο όπου την υποδέχεται ο δήμαρχος της πόλης. Από αριστερά προς τα δεξιά: Δέσποινα Μουζάκη (Καθηγήτρια στο μάθημα Παραγωγής και Διεύθυνσης Παραγωγής και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»), Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη (πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»), Παναγιώτης Καρβέλας (δήμαρχος Πύλου Νέστορος), Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»).
4η φώτο: Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ξεναγείται στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πύλου.
5η φώτο: Το σημείωμα της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, στο βιβλίο επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου.
6η φώτο: Από αριστερά προς τα δεξιά: ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, και ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας
7η φώτο: Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, μπροστά από τα κανόνια του ομώνυμου μνημείου. Τα δύο κανόνια, ένα οθωμανικό και ένα ενετικό, αποτελούν σύμβολα των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.
πηγη
https://www.amna.gr/greece2021/article/497535/Tin-anaparastasi-tis-Naumachias-tou-Nauarinou-proteinei-o-Dimos-Pulou?fbclid=IwAR3cNMy8TaN-Mlz04shqmxZh07D4oR8wc8rIPrazh44uHxWHfNCrbo9IQNc
λίγο για το ιστορικό των εκθέσεων ,επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο πολιτισμού έκανα μια πρόταση για μετεγκατασταση στο Νιοκαστρο του νεου αρχαιολογικου μουσείου της Πύλου στο κτήριο Μαιζωνος αυτό είχε ως προϋπόθεση οτι η συλλογή Ρενέ Πιο θα έπρεπε να φιλοξενηθεί σε άλλο χώρο αυτός ο χώρος ήταν το πρόσφατο ανακαινισθέν δημοτικό κτήριο του Τσικλητηρα όπου φιλοξενεί την έκθεση από τότε ,και σε αμοιβαία παραχώρηση στο δήμο τον μεγάλο θόλο της ακρόπολης του Νιοκαστρου όπου παραχωρήθηκε στο δήμο για να στεγάσει την εικονική αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρινου Εδω και δυο χρόνια όμως η αναπαράσταση με ευθύνη του δήμου έχει απαξιωθεί και έχει καταδικαστεί να παραμένει κλειστή, είχε ενταχθεί από την περιφέρεια και χρηματοδοτηθει απο το ΕΣΠΑ με 270.000 ευρώ και παραχωρήθηκε στο δήμο με πρωτόκολλο παραλαβής για την καλή λειτουργιά της .
Μία σημαντική, όχι μόνο για την Πυλία, αλλά και για την ευρύτερη Μεσσηνία δραστηριότητα που προβάλλεται μέσω του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου”, έχει απαξιωθεί εδώ κι ενάμιση περίπου χρόνο.
Το σημαντικό αυτό Κέντρο, που σχετίζεται με την ιστορική στιγμή που καθόρισε την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους, στεγάζεται στην Πύλο, στο Νιόκαστρο και λειτούργησε από το 2013 με ευθύνη του Δήμου Πύλου Νέστορος.
Η προβολή της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας γίνεται στη Μεγάλη Θόλο είχε δε σημαντική επισκεψιμότητα τόσο από μαθητές, όσο και από μεμονωμένους ενδιαφερόμενους και γκρουπ.
H παρουσίαση του νέου έργου πολιτισμού, “κοσμήματος” για το Δήμο Πύλου-Νέστορος, του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου”, που χρηματοδοτήθηκε με 267.000 € από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφερείας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2013.
Η λειτουργία του ανεστάλη το 2016, μετά από βλάβη κάποιων μηχανημάτων του. Εκτοτε, ακόμα και μετά την αποκατάσταση της βλάβης, ο Δήμος Πύλου Νέστορος το απαξίωσε και δεν προβλήθηκε ξανά ψηφιακά η αναπαράστασης της Ναυμαχίας.
Μάλιστα, κατά τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου μέσα στο Νιόκαστρο, στις ενημερωτικές πινακίδες που υπάρχουν εκεί, γραφόταν κανονικά (5) Μεγάλος θόλος- Προβολή ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, μετά το πέρας των εγκαινίων καλύφθηκαν και πάλι με μαύρες ταινίες τα όσα αφορούν την ύπαρξη του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου” (!). Προφανώς, απεκρύβη η μη λειτουργία του Κέντρου για να μην πέσει στην αντίληψη του Περιφερειάρχη και ρωτήσει γι’ αυτό φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση τη Δημοτική Αρχή.
Σε λίγες ημέρες, στον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θα γίνει στην Πύλο αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος, με βεγγαλικά, αλλά το “Κέντρο εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου” που χρηματοδοτήθηκε με 267.000 € και μπορεί από μόνο του να αποτελέσει γεγονός προσέλκυσης τουριστών, απαξιώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου