Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011


Πέφτει χρήμα για το αεροδρόμιο
Της Καλαμάτας, μέσω ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο κ. Μαλαπάνης είχε ξαναπαραιτηθεί αλλά η παραίτηση του δεν είχε γίνει δέκτή
Το ποσό των 10-15 εκατ. ευρώ εξασφαλίζεται από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Διοικητήριο, αναφέρθηκε και σε άλλα, φλέγοντα για τη Μεσσηνία, ζητήματα, όπως η ίδρυση φυλακών, το Στρατόπεδο της Καλαμάτας, η Ολυμπία οδός, τα έργα του ΕΣΠΑ και το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας.
2η παραίτηση ΜαλαπάνηΑρχικά, ο κ. Τατούλης φτάνοντας στο Διοικητήριο είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με το νέο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού του. Τους ζήτησε συνεργασία και ανακοίνωσε πως κάθε 15 μέρες θα καλεί όλους τους υποψήφιους του συνδυασμού σε συνάντηση. Επίσης, κάθε Δευτέρα πρωί θα πραγματοποιείται συνάντηση με όλους τους εκλεγμένους συμβούλους και θα συζητούνται ζητήματα και αιτήματα πολιτών, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται της περιφέρειας.Για την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη, ρώτησε ο σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας και ο κ. Τατούλης τον ενημέρωσε πως ο κ. Μαλαπάνης είχε υποβάλλει άλλη μια φορά την παραίτησή του, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά δεν την είχε αποδεκτή. Πρόσθεσε δε, πως ούτε τώρα κατανοεί το λόγο που το έκανε. Ωστόσο, τόνισε πως σέβεται την απόφασή του και εκτίμησε ότι ο κ. Μαλαπάνης θα συνεχίσει να στηρίζει τη «Νέα Πελοπόννησο».Ο κ. Τατούλης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Καλαμάτα, είχε και συνάντηση με Διευθυντές Υπηρεσιών, στους οποίους έδωσε οδηγίες.
ΑεροδρόμιοΣτην Καλαμάτα και υπό την προεδρία του κ. Τατούλη συνεδρίασε και η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, για τα έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Καλαμάτας. Την επιτροπή αποτελούν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο αντιπεριφεριάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής κ. Σκούρας.Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Τατούλης προχώρησε σε ανακοινώσεις τόσο για το αεροδρόμιο, όσο και για άλλα ζητήματα που αφορούν τη Μεσσηνία.Αναφερόμενος αρχικά στη συνεδρίαση της επιτροπής, εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη αυτή συνάντηση, με στόχο όπως είπε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση και τη ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο θα αποτελέσει εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο.Αρχικά, ανακοίνωσε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και την ηγεσία της Πολιτικής Αεροπορίας για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα η επιτροπή θα συναντηθεί με τους φορείς που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του αεροδρομίου. Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι το Master Plan που έχει συνταχθεί από την ΥΠΑ το 2008, καθώς και τα άλλα παρόμοια σχέδια, έγιναν σε χρόνο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.Το σημαντικότερο, ωστόσο, που ανακοίνωσε, είναι πως εξασφαλίσθηκε από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να αυξηθούν σε 15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την ετοιμότητα του έργου, για την αναβάθμιση του αεροδρομίου.Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής για την εξέλιξη αυτή, ενώ συμπλήρωσε ότι η Διαχειριστική Αρχή μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουν τη μελέτη για τη δημιουργία του κόμβου εισόδου και εξόδου του αεροδρομίου, έργο που επίσης θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε πως δεν διατυπώθηκε ποτέ από πλευράς του κανένα σχόλιο περί διαπλοκής του κ. Μαλαπάνη με την Κοινοπραξία Μορέα για τον κόμβο .
Οδικό δίκτυοΑκολούθως, ο περιφερειάρχης τόνισε πως υλοποιούνται πράγματα πολύ πιο σύντομα απ’ ότι είχε πει προεκλογικά, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί.«Στόχος μας είναι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ να πετύχουμε το μεγαλύτερο βαθμό αξιοποίησης και ένταξης έργων. Ένα μεγάλο τμήμα των οδικών υποδομών θα ενταχθεί στο δικό μας πρόγραμμα και ένα άλλο μεγάλο στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών. Στόχος είναι τα επόμενα 3 χρόνια όλο το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου να έχει μπει σε διαδικασία υλοποίησης και να λέμε ότι είναι το αρτιότερο και πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο», ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε εντολή που έδωσε στον κ. Αλευρά ως αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας να προετοιμάσει την μελετητική ωριμότητα του Μιναγιώτικου φράγματος.
ΦυλακέςΓια το ζήτημα της ίδρυσης φυλακών, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε την ισχυρή φιλική σχέση που έχει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Θέμις Κατασκευστική και πως αυτή τη φορά η Πελοπόννησος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία. Αναφέρθηκε στην επιτροπή που έχει συσταθεί, χαρακτηρίζοντας τη σύνθεσή της ετεροβαρή υπέρ της Μεσσηνίας. Μάλιστα, επικαλούμενος «κουτσομπόλες» είπε πως αν ίσχυαν τα περί αρκαδικού λόμπι του οποίου ηγείται, θα είχε λήξει το θέμα των φυλακών και δεν θα υπήρχε τώρα θέμα συζήτησης. Διευκρίνισε ότι η στάση της Περιφέρειας είναι αποστασιοποιημένη από το θέμα της χωροθέτησης και πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη εβδομάδα και έργο της είναι να συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και να τις στείλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και θα αποφασίσει. Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση ότι προεκλογικά σε επίσκεψή του στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας είχε δεσμευτεί να στηρίξει το αίτημα της Άμφειας για ίδρυση φυλακών, ο κ. Τατούλης χθες απάντησε πως είναι σταθερός στις απόψεις του.
Ολυμπία ΟδόςΑναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών για την Ολυμπία Οδό, ο κ. Τατούλης, διευκρίνισε πως το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς έχει σχεδιασθεί. Αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα για το έργο, αλλά επισήμανε πως η θέση της Περιφέρειας είναι αμετακίνητη, όπως ήταν και για το θέμα του περιμετρικού της Καλαμάτας. Μάλιστα, λέγοντας ότι έχει καλύτερη πληροφόρηση απ’ όσους κάνουν αντιπολίτευση, τόνισε πως η χρηματοδότηση από το Υπουργείο για το 2011 για την Ολυμπία οδό έχει γίνει. Κλείνοντας το θέμα αυτό, είπε πως η περιφέρεια εμμένει στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των 2 μεγάλων οδικών αξόνων όπως προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή.Σε ερώτηση για την κατάργηση του Στρατοπέδου, ο κ. Τατούλης παρέπεμψε στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι τις απόψεις του για το θέμα της έχει στείλει στον Πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας πως ο αρμόδιος Υπουργός δεν τον έχει πείσει ότι η απόφαση κατάργησης υπηρετεί κάποιο νέο σχεδιασμό.Ασκώντας κριτική, είπε ότι παρέλαβε ένα αποδομημένο ΕΣΠΑ και τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται φως, καθώς και για διαλυμένα έργα που παρέλαβε από την τέως Νομαρχία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μεγάλος αριθμός έργων από το 3ο Κ.Π.Σ. δεν έχει ολοκληρωθεί.Τέλος, για το θέμα των ταξί, ερωτώμενος αν θα εφαρμόσει την εγκύκλιο Ραγκούση για αφαίρεση αδειών, είπε πως δεν έχει δώσει ποτέ τη εικόνα ότι είναι υπηρέτης της Κυβέρνησης και θα αποδέχεται άκριτα τις απόψεις της. Δήλωσε πως είναι υπέρ της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών και έχει τις δικές του απόψεις για το θέμα.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου