Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Επεισόδια 1

«ΓΥΑΛΙΑ – ΚΑΡΦΙΑ» Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ...

"ΧΑΜΟΣ"! Επεισόδια με τραυματισμούς και 4 προσαγωγές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου!

20:24 5/04
Πρωτοφανή επεισόδια, σήμερα το απόγευμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Η αίθουσα που συνεδριάζει το συμβούλιο στο Αποστολοπούλειο, σχεδόν διαλύθηκε από τους εξαγριωμένους κατοίκους από τη Μαντίνεια Αρκαδίας. Μάλιστα, από την Αστυνομία έγιναν 4 προσαγωγές ατόμων.

Έσπασαν γραφεία και καρέκλες και πέταγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Ποτήρια, μπουκάλια και ότι άλλο κρατούσαν. Ένα ποτήρι που εκσφενδονίσθηκε, τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι έναν κάτοικο, ο οποίος με ασθενοφόρο διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Τρίπολης.

Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο, μετά την πρόταση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη να ψηφισθεί θετικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή.

Αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα, με την έναρξη των επεισοδίων μπήκαν μέσα, προσπαθώντας να συγκρατήσουν τους εξαγριωμένους κατοίκους, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

Οι σύμβουλοι ιδιαίτερα της πλειοψηφίας, έτρεξαν όπως – όπως να σωθούν και να απομακρυνθούν από την αίθουσα, ενώ κάποιοι κρυβόντουσαν ακόμα και πίσω από τις κουρτίνες για να σωθούν…

Πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι είχε προηγηθεί "Απόβαση" με τρακτέρ, που έκαναν κάτοικοι της περιοχής Μαντινείας, με αφορμή τη συζήτηση για τη μονάδα βιοαερίου στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.


ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ … ΣΥΜΠΛΟΚΗ


Η σημερινή συζήτηση ήταν η συνέχεια της διακοπείσης και την περασμένη Δευτέρα και αφορούσε στην γνωμοδότηση επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσε σε ήδη ολοκληρωμένη σχεδόν μονάδα βιοαερίου (1) στην θέση Μπέρμπερη του Δήμου Τρίπολης (ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ / PELOPSNEWS/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ / ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ... - «Πελοποννησιακός Πόλεμος» και ... ξύλο, στο Περιφερειακό, για ΜΠΕ μονάδας Βιοαερίου στην Τρίπολη -0:24 3/04/2012.


Τι ειπώθηκε από τους ομιλητές, κατά την διάρκεια της συζήτησης

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:

«Η σημερινή κατάσταση ρυπαίνει» υποστήριξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας της «ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» κ. Στεφανόπουλος.

Και συνέχισε, μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι «η πολιτική που δεν θα προφυλάσσει τις πηγές της Αργολίδας, από οποιονδήποτε και οπουδήποτε προέρχεται θα μας βρει αντίθετους». Ρώτησα και συμβουλεύτηκα σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου που λέει ότι ο καλύτερος περιβαλλοντικός τρόπος είναι η διαχείριση της βιομάζας.

«Θεωρώ» κατέληξε, «ότι μπορούμε να ψηφίσουμε την συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, μαζί με τις παραμέτρους διασφάλισης του περιβάλλοντος που θέτουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας... είναι ευκαιρία και συμφέρον όλων».   

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ήταν πρώτη προεκλογική εξαγγελία Τατούλη η Διαχείριση των Υδάτων, είπε ο κ. Σωτηρόπουλος. Και συνέχισε, ότι όλοι σήμερα ψάχνουν για νερό … ακόμα και σε άλλους πλανήτες.

Χαρακτήρισε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας βιοαερίου στην συγκεκριμένη θέση «πυρηνικό εργοστάσιο σε μια σεισμογενή περιοχή». Ζήτησε τον αποκλεισμό της περιοχής από ανάλογες επενδύσεις και έκανε λόγο για μεθοδεύσεις της περιφερειακής πλειοψηφίας, μένοντας ουσιαστικά εκτός πλαισίου τοποθέτησης του συνδυασμού του και εισήγησης του επικεφαλής κ. Δημήτρη Δράκου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ:

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος του ΚΚΕ επέμεινε σε ένα … αντικαπιταλιστικό μανιφέστο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εάν εγκρίνετε … επιβραβεύετε την ασύδοτη δράση δεκαετιών συγκεκριμένων επιχειρήσεων».

Και κατέληξε: «Εσείς που είστε του Νόμου και του Αστυνόμου» εφαρμόστε το Νόμο και σε αυτή την περίπτωση που μια επένδυση πρώτα τελείωσε και μετά ζητάει περιβαλλοντικές εγκρίσεις: «Ξηλώστε την!» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑΣΟΣ ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Ήλθα στην περιοχή, είδα από κοντά, διαπίστωσα ότι η σημερινή κατάσταση ρυπάνει και πείστηκα, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος.

Σωστή διαχείριση των υδάτων, είπε ο κ. Χειβιδόπουλος, είναι εκείνη που προστατεύει τα νερά του λεκανοπεδίου της Αρκαδίας, που ρέουν προς την Ανατολική Πελοπόννησο και την Αργολίδα. Διαπίστωσα ότι χρειάζονται πολλές περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις επεξεργασίας των κτηνοτροφικών αποβλήτων της περιοχής.

Ο κ. Χειβιδόπουλος πρόσθεσε με έμφαση «δεν λέω περισσότερα για να μην με καλέσει ο Εισαγγελέας», αλλά αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει … και σας λέω ότι ο κ. Τατούλης έχει ήδη ζητήσει από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος τον έλεγχο παράνομων απολήξεων αποβλήτων της περιοχής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας τόνισε, όμως, ότι πρέπει να προστεθούν και να ζητηθεί η τήρηση των 4 σημείων – παρατηρήσεων της αξιολόγησης των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, που έχουν να κάνουν με:

  • την προστασία και οριοθέτηση των ρεμάτων
  • την έκταση των 35 στρεμμάτων στα οποία εγκαθίσταται η μονάδα βιοαερίου, που πρέπει προφανώς να είναι περισσότερα
  • την δυναμικότητα της μονάδας και την εκπεμπόμενη θερμότητα από την μονάδα και το κατά πόσο επηρεάζει το περιβάλλον της μικρο-περιοχής
  • η θέση χωροθέτησης της μονάδας

Δεν ψηφίζουμε, υπογράμμισε ο κ. Χειβιδόπουλος, την συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, αλλά την σκοπιμότητα της μελέτης.  Χρειάζεται να μελετηθούν τα σημεία αξιολόγησης της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας και να γίνει αναμόρφωση, μέχρι και αλλαγή χωροθέτησης της μονάδας!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ:

«Θέλουμε να είμαστε και είμαστε η εγγύηση για την Αρκαδία» τόνισε στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας.

«Μας πονάει» υπογράμμισε ο κ. Γιαννακούρας και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες «ακούσαμε όλες τις απόψεις». Προϋπόθεση έθεσε τους 4 απαράβατους όρους της αξιολόγησης των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών.  Κλείνοντας είπε προς τους παρευρισκόμενους: «Εμπιστευτείτε μας!».

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΝΔΡΩΝΗΣ:

«Κανένας δεν είναι αντίθετος με τις επενδύσεις και ιδίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Όσα ειπώθηκαν είναι αλήθεια», είπε ο ειδικός αγορητής της «ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

Όλοι οι ειδικοί είναι υπέρ ανάλογων επενδύσεων. Τα προβλήματα είναι πολλά με τα «τυρόγαλα», συμπλήρωσε και κατέληξε και αυτός επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία να ληφθούν υπόψη τα συγκεκριμένα σημεία αξιολόγησης της υπό γνωμάτευση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θέτει η περιβαλλοντική υπηρεσία της Περιφέρειας.

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ:

«Πριν κανείς σηκώσει το χέρι (να ψηφίσει), να σκεφθεί καλά και ανεπηρέαστα και με βάση την κοινή λογική: Είναι τόσο παράλογοι οι παριστάμενοι 500 κάτοικοι που διαμαρτύρονται, είναι αυτό καπρίτσιο, βίτσιο;» παρατήρησε ο επικεφαλής της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» Θ. Πετράκος στην τοποθέτηση του.

Και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Τι θέλει να πει η Υπηρεσία;». Στην συνέχεια έδωσε και την απάντηση: Ότι η ΜΠΕ είναι ελλιπής. Ότι δεν πρέπει να έχει θετική γνωμοδότηση, αφού η Υπηρεσία με τους όρους που θέτει, ουσιαστικά μιλάει για μια άλλη μελέτη, όταν μάλιστα γίνεται αποδεκτό ότι ίσως χρειαστεί ακόμα και η νέα χωροθέτηση (η μετεγκατάσταση) της μονάδας βιοαερίου.

Ν. ΓΟΝΤΙΚΑΣ:

Ο επικεφαλής της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» είπε ότι «ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του καπιταλιστή», υπονοώντας η Περιφέρεια και οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις ημέρες, που διαμεσολάβησαν από την διακοπή της προηγούμενης Δευτέρας μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Γόντικας παρατήρησε ότι «κόπηκε η λαλιά σε πολλούς περιφερειακούς συμβούλους» που όμως ήταν λαλίστατοι στην προηγούμενοι συνεδρίαση, …υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα και θα φέρει το θέμα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της Πελοποννήσου και διαπίστωσε «και τότε άντε να ξεμπερδέψετε».

Δ. ΔΡΑΚΟΣ:

Ο επικεφαλής της «ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» χαρακτήρισε τον όλο χειρισμό, την διαχείριση της όλης υπόθεσης από την περιφερειακή πλειοψηφία «απαράδεκτο» και παρατήρησε ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την σωστή ή όχι αλληλουχία των ενεργειών περιφέρειας – επενδυτών και υπηρεσιών.

Ο κ. Δράκος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν επί της ουσίας διαφορές με την τοποθέτηση Χειβιδόπουλου,  εκτός από μία: είπε (ο κ. Χειβιδόπουλος) ότι δεν ψηφίζουμε την συγκεκριμένη μελέτη, αλλά ο νόμος ζητάει γνωμοδότηση επί της συγκεκριμένης και μόνο μελέτης».

Και επενέλαβε ότι «επί της ουσίας λέμε τα ίδια πράγματα», εννοώντας την αναμόρφωση της ΜΠΕ, σύμφωνα με τα σημεία αξιολόγησης των περιβαλλοντικών περιφερειακών υπηρεσιών.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ

Η αγρότισσα κ. Γεωργία Κορωνέλου ευθύς εξαρχής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους κατοίκους για την στάση τους και τους παρακάλεσε να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.

Σημείωσε ότι αναγνωρίζει την ευαισθησία Τατούλη και γι΄αυτό τον κάλεσε να σκεφθεί τους αγρότες της περιοχής και τον κόπο τους. «Επιχείρηση είναι και οι αγρότες, από τους οποίους ζητάτε την ανάπτυξη, όχι μόνο οι επενδυτές του ΕΣΠΑ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα την αρχή της νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει το δεδικασμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που λέει ότι «όταν επιχείρηση δραστηριοποιείται πλησίον ρέματος, τότε απαιτείται η προηγούμενη οριοθέτηση του, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει χωροθέτηση – εγκατάσταση».

Και κατέληξε με παραβολή.
«Ρώτησε ο μικρός Ινδιάνος τον Αρχηγό Τσερόκι: Ποιο είναι νόμιμο και ποιο είναι παράνομο; Και ο αρχηγός του απάντησε ότι μέσα του παλεύουν δύο λύκοι. Στην νέα ερώτηση του μικρού Ινδιάνου για το ποιος θα νικήσει, εκείνος του ανταπάντησε, ότι θα κερδίσει όποιος εσύ ταϊσεις»!

Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ:

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας ουσιαστικά την συζήτηση, και λίγο πριν την ψηφοφορία, έκανε λόγο για «ένα άλλο λαϊκισμό» αναφερόμενος στον κ. Πετράκο, κατέθεσε την έκπληξη του για την τοποθέτηση του πρώην Νομάρχη Αργολίδας κ. Σωτηρόπουλου περί  εγκατάστασης «πυρηνικού εργοστασίου σε σεισμόπληκτη περιοχή» και απάντησε στον Νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου που είχε κάνει λόγο για εξώδικο και είχε αναφερθεί σε δεδικασμένο του ΣτΕ λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά και την εξειδίκευση της απόφασης του ΣτΕ… Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα… Η προσφυγή ωστόσο του καθενός στην Δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του», θέλοντας να τονίσει ότι και η απόφαση που θα πάρει το Περιφερειακό υπόκειται σε νομικό έλεγχο.

Στην παρατήρηση Δ. Δράκου ότι η γνωμοδότηση ή μη αφορά συγκεκριμένη μελέτη και άρα όχι εκείνη που όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί, ο κ. Τατούλης αντιπαράθεσε την άποψη ότι «φυσικά και μπορεί το Περιφερειακό να γνωμοδοτεί, αλλά και να θέτει και παρατηρήσεις, σε κάθε περίπτωση». 

Απευθυνόμενος κάποια στιγμή στους κατοίκους Μαντινείας, ο κ. Τατούλης είπε: «Προσπάθεια για κοινό τόπο έγινε. Καταλήξαμε σε συμφωνία, που ποτέ δεν τηρήθηκε…»

Ο κ. Τατούλης κατέληξε λέγοντας ότι το έργο, όχι το μόνο το συγκεκριμένο αλλά και κάθε ομοειδές είναι έργο κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό, θέλοντας να τονίσει την επιπλέον διαφορά του με μια οποιαδήποτε άλλη συνήθη επενδυτική προσπάθεια.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ…

Ακολούθησε συζήτηση επί των προτάσεων των συνδυασμών που θα έμπαιναν σε συζήτηση και λόγο το λόγο μεταξύ των επικεφαλής, αλλά και την αυξάνουσα συμμετοχή των παριστάμενων πολιτών Μαντινείας, τα «πνεύματα άναψαν».

Τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο όταν άρχισε η ψηφοφορία, με την γνωστή κατάληξη του διασυρμού της περιφερειακής μας δημοκρατίας, του καρεγκλοπόλεμου, του τραυματισμού πολίτη, της παρέμβασης των ΜΑΤ και της περιφοράς της είδησης ανά τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας… 

----
Δείτε και προηγούμενη ανάρτηση και φωτογραφίες: "Τα έσπασαν όλα στο περιφερειακό συμβούλιο οι Μαντιναίοι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου