Παρασκευή 11 Μαΐου 2012


Στόχευση να μετατραπεί η Πύλος σε κέντρο έρευνας
Image 



Να μετατρέψουν την Πύλο σε κέντρο έρευνας έθεσαν ως στόχο ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος», δρ. Νικ. Κανελλόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε και η έναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας, στο πλαίσιο της «στροφής» του «Δημόκριτου», που εγκαινιάζει αυτή την πολιτική με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλους φορείς.

Ο κ. Καφαντάρης, ο οποίος ανακοίνωσε τη συνεργασία των τριών πλευρών, μίλησε για μια κοινή προσπάθεια που στοχεύει στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών και θα καταστήσει την Πύλο κέντρο ερευνών. Αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του κέντρου «Νέστωρ», που μελετά τα νετρίνα μέσω υποβρύχιου τηλεσκοπίου που έχει ποντιστεί στο φρέαρ των Οινουσών (το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, λίγο έξω από την Πύλο), και σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την ανάπτυξη και νέων ερευνητικών κέντρων, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως λαμπρό πεδίο δράσης για εκπαίδευση και έρευνα, ενώ τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός του όλου εγχειρήματος με όποιον τρόπο μπορεί.



Οι επιστήμονες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» σημείωσε την ανάγκη καλλιέργειας πνεύματος συνεργασίας. Δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθούν πόλοι έλξης σε διάφορους τομείς, όπως νανοντεχνολογία, αρχαιομετρία, πληροφορική, αλλά και στη διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προκειμένου το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει το έργο των ερευνητών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο κ. Παπαθεοδώρου γνωστοποίησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει εξοπλιστεί με σύγχρονο εξοπλισμό το εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου στην Πύλο, υπογραμμίζοντας πως έτσι θα προσελκύσει φοιτητές, καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, βελτιστοποιώντας τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου και δημιουργώντας κίνητρα για την προσέγγιση νέων επιστημόνων.

Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται και πολιτική βούληση, καθώς είναι ήδη εκπεφρασμένη η άποψη των τριών πλευρών για συνεργασία.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα μπορούσε να ζητήσει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία του «Δημόκριτου» στις τηλεπικοινωνίες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Κανελλόπουλος, «θέλουμε να δούμε τι ζητούν τα Πανεπιστήμια, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια». 

Όλες οι πλευρές διαπίστωσαν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η έρευνα το καινοτόμο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής και δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες σχετικά ενέργειες.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση, παρουσία και των Γ. Σαββίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου «Nέστωρ» στην Αθήνα και Νικ. Ζαχαριά, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.



Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου