Σάββατο 21 Ιουλίου 2012


Έξαρση του φαινομένου τις τελευταίες ημέρες
Image«Συγγνώμη» Παν. Αλευρά για τα κουνούπια στη Γιάλοβα

Ο καύσωνας και οι συνθήκες που επικράτησαν, καθώς και η υγρασία που έμενε στο έδαφος από το πότισμα, βοήθησαν στην ανάπτυξη των κουνουπιών στη Γιάλοβα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να έχει παρατηρηθεί έξαρση του φαινομένου. Αυτό τόνισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ανακοινώνοντας ότι έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί και ο πληθυσμός των κουνουπιών έχει περιορισθεί σημαντικά.
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ο κ. Αλευράς υπενθύμισε ότι μετέχει επίσης στο πρόγραμμα και πρέπει να παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου.
Επίσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στη Μεσσηνία δεν έχει παρουσιασθεί το είδος του κουνουπιού που οφείλεται για τον «ιό του Νείλου», λέγοντας πως στις παγίδες της Μεσσηνίας έχει καταγραφεί η παρουσία μόνο του είδους γκάσπιους, που διαβιεί σε γεωργικές περιοχές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νίκου Αλεξανδρόπουλου.

Νέοι ψεκασμοί
Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ικανοποιητική και πριν από 7-8 ημέρες ήταν άριστα τα αποτελέσματα και για την περιοχή της Γιάλοβας. Με τον τελευταίο καύσωνα, όμως, το πότισμα ήταν συχνότερο και όσοι πότιζαν απόγευμα και βράδυ, βοηθούσαν στη δημιουργία εστιών κουνουπιών.
Σημείωσε δε, ότι συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου και συζητήθηκε το ενδεχόμενο αεροψεκασμών. Απορρίφθηκε, όμως, διότι αυτοί βοηθούν μόνο στην καταπολέμηση προνυμφών και τέτοιες δεν έχουν εντοπισθεί στις παγίδες. Το μόνο που βοηθά είναι ψεκασμοί, οι οποίοι και έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα της Τετάρτης με πέντε συνεργεία.
Επίσης, ο κ. Αλευράς είπε ότι βρέθηκαν εστίες κουνουπιών που δεν είχαν εντοπισθεί και αντιμετωπίζονται.
Σήμερα, μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής και Διευθύντρια Υγείας κα Σπέντζουρα θα βρίσκεται στην περιοχή και θα ελέγξει, ώστε τη Δευτέρα το πρωί να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή.
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, διότι εκεί που είχαμε μια ομαλότατη εξέλιξη, είχαμε ξαφνικά έξαρση του φαινόμενου. Καταλαβαίνω την αγωνία τους λόγω της τουριστικής περιόδου. Είμαστε σε επαγρύπνηση και πρέπει όλοι να αγωνισθούμε για την τουριστική τόνωση της περιοχής», κατέληξε ο κ. Αλευράς.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου