Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

"Σκιές" στην έκθεση Ρακιντζή
  Imageγια Μεσσηνία και Περιφέρεια

Κάλυψη υποθέσεων, από αιρετούς και υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παράνομων πράξεων επίορκων συναδέλφων τους αποτελεί και για το 2011 συνήθη πρακτική στους Δήμους και τις Περιφέρειες, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2011 για τη διαφθορά στο Δημόσιο του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.
 «Περιδιαβαίνοντας» την έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η aftodioikisi.gr σταχυολόγησε κάποιες από τις περιπτώσεις που αφορούν σε επίορκους υπαλλήλους των ΟΤΑ, τις οποίες και ο ίδιος ο Λ. Ρακιντζής χαρακτηρίζει ως ενδεικτικές. Τα παραδείγματα ισχύουν για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου:
• Ένσταση κατά απόφασης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την οποία υπάλληλος απηλλάγη από τα πειθαρχικά παραπτώματα της αμέλειας και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος. Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο του ΣΕΕΔΔ διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος δε μερίμνησε ως πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής των εργασιών του έργου «Βελτίωση Λιμένος Κυπαρισσίας» για την προσωρινή παραλαβή του, ενώ παρήλθαν έξι (6) μήνες από τη βεβαιωμένη περάτωσή του (9-12-2008). Για τις διαπιστωθείσες από το ΣΕΕΔΔ παραλείψεις και άλλων υπαλλήλων, στους οποίους ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη εκδόθηκαν απαλλακτικές πειθαρχικές αποφάσεις και κατ’ αυτών ο ΓΕΔΔ άσκησε ένσταση.
• Ένσταση κατά απόφασης του νομάρχη Μεσσηνίας, με την οποία επιβλήθηκε σε υπάλληλο Πολεοδομικού Τμήματος η πειθαρχική ποινή του προστίμου μιας εβδομάδας των μηνιαίων αποδοχών για το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος. Συγκεκριμένα, από έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΕΔΔ διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος δεν αναζήτησε την απαιτούμενη έγκριση για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε οικισμό κατά το στάδιο ελέγχου πληρότητας του φακέλου, αλλά ούτε κατά τα λοιπά στάδια ελέγχου της αρχιτεκτονικής μελέτης οικοδομικής άδειας με τίτλο «Ανέγερση ισογείου πρατηρίου υγρών καυσίμων, πλυντηρίου και λιπαντηρίου» κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 3 του ΠΔ 8/13-7-1993. Έτσι, εκδόθηκε η εν λόγω οικοδομική άδεια, ενώ η δραστηριότητα του πρατηρίου υγρών καυσίμων δεν ήταν συμβατή με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο συγκεκριμένο οικισμό.
• Σε βάρος υπαλλήλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, καθώς, όντας επιβλέπων μηχανικός δημόσιου έργου, με πράξεις και παραλείψεις του κατά παράβαση της νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων ωφέλησε παράνομα τον ανάδοχο του έργου με το ποσό των 5.395.000 ευρώ, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Στους ΟΤΑ τα «σκήπτρα» της διαφθοράς
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2011 του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, οι ΟΤΑ κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά στο Δημόσιο και για το 2011, καθώς οι δύο στις πέντε υποθέσεις που εξετάστηκαν αφορούσαν σε Δήμους και Περιφέρειες. Αναλυτικότερα, το 32% των υποθέσεων αφορούσαν σε Δήμους, το 1,1% σε δημοτικές επιχειρήσεις και το 7,8% σε Περιφέρειες (σύνολο 40,9%).
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2011 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ 1.900 πειθαρχικές αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων που εκδίκασαν πειθαρχικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό. Από τις αποφάσεις αυτές, οι 1.245 αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και οι 655 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί). Από τις 1.245 υποθέσεις, οι 436 αφορούσαν στους Δήμους, οι 15 τις δημοτικές επιχειρήσεις και οι 105 τις Περιφέρειες.
Ο επιθεωρητής εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393. Αναφερόμενος στην έκθεσή του, ο Λ. Ρακιντζής επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, που του αφαιρεί τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς, όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Λ. Ρακιντζής στην έκθεσή του, «όπως και τις προηγούμενες χρονιές η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (44,7% του συνόλου), με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (12,5% συνολικά). Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους Δήμους αποτυπώθηκε και στο έργο του ΓΕΔΔ. Αντιθέτως, η γεωγραφική κατανομή των ελεγχόμενων φορέων δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά εφόσον και για το 2011 η Αττική βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο σε ό,τι αφορά τους Δήμους όσο και σε ό,τι αφορά στις λοιπές υπηρεσίες, στις οποίες βέβαια περιλαμβάνονται και τα υπουργεία και οι υπόλοιπες κεντρικές κρατικές δομές».

Ποσοστό υποθέσεων Δήμων ανά Περιφέρεια
-Περιφέρεια Πελοποννήσου 7,1% (35 υποθέσεις Δήμων)
Περιφέρειες: Αριθμός υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους: Π. Πελοποννήσου (16,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου