Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

69 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αετού Τριφυλίας
Το Ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά την Κυριακή στον Αετό Τριφυλίας, με επετειακές εκδηλώσεις που αποβλέπουν στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης και οι οποίες έγιναν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κόσμος ήταν λιγοστός, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, δεν υπήρχαν κρεμασμένες μαύρες σημαίες στη μνήμη των νεκρών της ναζιστικής θηριωδίας!
Νωρίς το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως, από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Image
Να σημειώσουμε ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά το βομβαρδισμό από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι: από τον Αετό: Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης) και από τα γύρω χωριά: Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, αντίθετα από άλλες χρονιές, δεν εκλήθησαν να απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο μοναδικός βουλευτής του παρίστατο, Θανάσης Πετράκος, του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ενώ ο μόνος που μίλησε ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Ο τελευταίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, φανερά συγκινημένος, καθώς κατάγεται από την περιοχή και η οικογένειά του έζησε μαρτυρικές στιγμές το 1943. «Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους, αλλά και για την καταστροφή που γνώρισε αυτός ο τόπος» τόνισε ο κ. Αλευράς και συνέχισε με αναφορές στις διεκδικήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις.  
Στη συνέχεια απήγγειλε ποίημα ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, Ευστάθιος Κακούτης, και έγινε κατάθεση στεφανιών από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Θανάση Πετράκο, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον πρόεδρο του Τ.Σ. Αετού Αντώνη Λόντο, τον επισμηναγό Παναγιώτη Πανάκο, το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Βασίλη Καπέλιο, τη διοικητή του Α.Τ. Κοπανακίου Μαρία Καραγιάννη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Δωροθέα Ρέμπελου, τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Κωνσταντίνο Λώλα και το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη.
Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, η οποία ανέκρουσε και τον Εθνικό Ύμνο. Από το Δήμο δεν παρατέθηκε δεξίωση μετά το πέρας της γιορτής, ωστόσο οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου, με το τοπικό συμβούλιο και τις γυναίκες του χωριού, ετοίμασαν σπιτικά γλυκά και εδέσματα για όλους και ακολούθησε κέρασμα κάτω από τα πλατάνια με τα τρεχούμενα νερά!

Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου