Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012



Ναι στην αξιοποίηση της Πρώτης, αλλά με επιφυλάξεις…




Θετικοί στην αξιοποίηση και ανάδειξη της νήσου Πρώτης εμφανίζονται αυτοδιοικητικοί της Τριφυλίας, επαγγελματίες και κάτοικοι της Μαραθόπολης Τριφυλίας. Ταυτόχρονα, είναι και επιφυλακτικοί σχετικά με τις προθέσεις κυβέρνησης και ιδιωτών για το νησί!

Στην περιοχή, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο κόσμος συζητά και ανταλλάσει απόψεις για το ενδεχόμενο ενοικίασης – παραχώρησης της Πρώτης σε ιδιώτες για αξιοποίηση και εκμετάλλευση. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και των υπουργείων φαίνεται πως κινούνται στη λογική παραχώρησης για 45-50 χρόνια των νησιών σε επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την αξιοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό πως εξετάστηκαν σε όλη την επικράτεια 585 νησιά και νησίδες και φέρονται να έχουν καταλήξει σε 10 σημεία, που περιλαμβάνουν συνολικά 30 νησιά και νησίδες εμβαδού από 100 ως και 3.100 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και η νήσος Πρώτη στην Τριφυλία.

Η Πρώτη βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη, σε απόσταση 1.100 μ. Οι ακτές της είναι απότομες και βραχώδεις, χωρίς όμως να λείπουν μερικοί υπήνεμοι όρμοι που προσφέρουν ασφαλές αγκυροβόλιο, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρα αγκυροβόλια. Πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφός της, κυρίως από σκοίνους, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει και η μοναδική αμμουδιά της Βουρλιάς, μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τη Βουρλιά με δικό σας σκάφος, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην είσοδο του όρμου, γιατί βρίσκεται ένα βυθισμένο σκάφος, με κάποια σημεία του να είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια ή και να διακρίνονται ελάχιστα. Λίγο πιο βόρεια από τη Βουρλιά θα συναντήσετε ακόμη έναν ήσυχο όρμο, που χρησιμεύει ως λιμανάκι για τους επισκέπτες και ειδικότερα εκείνους της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γοργοπηγής, στην πλαγιά του λόφου. Η ονομασία της Μονής προέρχεται από την ομώνυμη εικόνα του 1832, που βρέθηκε στη βραχώδη ακτή το 1984, στο σημείο που υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Η δίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου και την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το μοναστήρι εορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου, με πλήθος επισκεπτών να έρχονται για να τιμήσουν την ημέρα που βρέθηκε η εικόνα.

Την Πρώτη μπορεί να επισκεφθεί κάποιος από τη Μαραθόπολη με καΐκια που δρομολογούνται.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η νήσος δεν είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά ανήκει στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Γαργαλιάνων. Πρόκειται, δηλαδή, για εκκλησιαστική περιουσία. Μάλιστα, παρά τα δημοσιεύματα, σχετικό αίτημα – πρόταση για παραχώρηση ή ενοικίαση δεν έχει απευθυνθεί στην τοπική εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Εμείς χθες μιλήσαμε σχετικά με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μαραθόπολης Γιώργο Μίγγα, το δημοτικό σύμβουλο Τριφυλίας (από τη Μαραθόπολη στην οποία λειτουργεί ξενοδοχειακές μονάδες) Κώστα Αγγελόπουλο και κατοίκους – επαγγελματίες της Μαραθόπολης και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:


Κώστας Κόλλιας, δήμαρχος Τριφυλίας: «Όπως δήλωσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η όποια πρωτοβουλία έχει αναλάβει η κυβέρνηση για αξιοποίηση συγκεκριμένων νησίδων, μεταξύ των οποίων και η Πρώτη, κρίνεται θετική από εμένα.

Η νότια Τριφυλία έχει μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, Costa Navarino, Μάραθος, πολύ ωραίες παραλίες και είναι προφανές ότι θα μπορούσε να είναι αποδεκτή μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία θα ήταν συνυφασμένη με το χαρακτήρα και τη δυναμική της περιοχής, θα ταυτίζεται ή θα είναι εναρμονισμένη με την τουριστική δυναμική που έχει λάβει η περιοχή. Κρατάω, ωστόσο, αρνητικά στη μνήμη μου, και βέβαια δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια αντίστοιχη διαδικασία, όταν πριν από μία – δύο δεκαετίες ήθελαν να αναπτύξουν την Πρώτη για να κάνουν διαλυτήρια πλοίων. Τέτοιου είδους επενδύσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, ούτε από την τοπική κοινωνία ούτε από τη Δημοτική Αρχή».


Γιώργος Μίγγας, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μαραθόπολης: «Διαβάσαμε και ακούσαμε την είδηση ενοικίασης ή και πώλησης της Πρώτης για επενδυτικές δραστηριότητες και αξιοποίηση τουριστική. Αν όντως είναι έτσι, είμαστε θετικοί και συμφωνούμε. Συμφωνούμε να γίνει κάτι για να αναδειχθεί η Πρώτη και να αξιοποιηθεί τουριστικά. Αν γίνει κάτι τέτοιο, μαζί και με την Costa Navarino θα δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση στην περιοχή μας και την ανάπτυξη. Θα είναι πολύ καλό και μακάρι να γίνει. Θα γίνει η περιοχή τουριστικό κέντρο και πόλος έλξης επισκεπτών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, ενώ θα τονώσει την απασχόληση με θέσεις εργασίας. Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν,, τι σχεδιάζουν. Είμαστε, όμως, και κάπως επιφυλακτικοί, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει. Δε θέλουμε να γίνει κάτι σε βάρος του περιβάλλοντος και του τόπου μας».


Κώστας Αγγελόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας – ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων: «Λόγω του ότι έχουμε πικρή εμπειρία από το 1979 με ’80, τότε που είχαν εγκαταστήσει το καράβι με τη μετάγχυση προπανίου και κάναμε μεγάλους αγώνες, με λαϊκές συνελεύσεις και διαμαρτυρίες ώστε να φύγει από εδώ, είμαστε καχύποπτοι. Δεν είμαστε αντίθετοι να αξιοποιηθεί το νησί, αλλά θα πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι κάτοικοι του Μαράθου και της περιοχής, και με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και σεβασμό στο περιβάλλον να γίνει μια επένδυση με αναπτυξιακό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Π.χ. το όνειρο το δικό μου θα ήταν να μπορούσε να γίνει ένα πάρκο, να αναδείξει τη χλωρίδα και την πανίδα, να έχει ζαρκάδια, ελάφια και άλλα είδη ζώων, να το επισκέπτονται σχολεία, να γίνονται εκδρομές, να διοργανώνονται περίπατοι, αναρριχήσεις και άλλα. Η Πρώτη προσφέρεται για πολλά και μπορεί να αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά θέλουμε, επειδή έχουμε πικρή εμπειρία, να ξέρουμε τι σχεδιάζουν και τι σκοπεύουν να κάνουν, από πριν…».


Νικίας Τζωρτζίνης, εστιατόριο – ψησταριά: «Κάτι συζητείται για την Πρώτη. Εάν είναι για την αξιοποίηση της περιοχής, καλώς είναι να γίνει. Αν είναι για κάτι άλλο, δε μας ενδιαφέρει να το συζητήσουμε. Αν είναι να γίνει αξιοποίηση, αν είναι να γίνει κάποια τουριστική επένδυση για ανάπτυξη στην περιοχή, είναι πάρα πολύ καλό».


Παναγιώτης Μπούντης, καφενείο – ψησταριά: «Πιστεύω ότι μια αξιοποίηση στο νησί Πρώτη θα είναι καλή για το χωριό. Αν μπορεί, να έχει και θέσεις εργασίας για τον κόσμο εδώ. Μια αξιοποίηση του νησιού είναι ό,τι καλύτερο. Όπως βοήθησε και η Costa Navarino, έτσι πιστεύω θα βοηθήσει κι αυτό. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά όλα είναι εφικτά. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε για την αξιοποίηση του χωριού και της περιοχής».


Χαράλαμπος Τεριζάκης, κάτοικος Μαραθόπολης: «Βεβαίως και θέλουμε να γίνει επένδυση και τουριστική αξιοποίηση της Πρώτης. Αρκεί να γίνουν επενδύσεις ηθικές, να μη γίνουν επενδύσεις άλλες, ανήθικες. Η Πρώτη είναι ένα πολύ ωραίο νησάκι και μπορεί να αξιοποιηθεί».




Του Ηλία Γιαννόπουλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου