Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Εκδηλώσεις και Αναπαράσταση σήμερα στην Καλαμάτα για την 192η επέτειο από την Απελευθέρωση

Εκδηλώσεις και Αναπαράσταση σήμερα στην Καλαμάτα για την 192η επέτειο από την Απελευθέρωση
Ξεκινούν από σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στην Καλαμάτα. Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας είναι οι παρουσίες της Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και η συναυλία της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, η οποία  σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, θα παίξει μουσική Φιλελλήνων κορυφαίων κλασικών συνθετών. 
Για το πρόγραμμα του Σαββάτου και της Κυριακής έδωσαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος της "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης, ο πρόεδρος της "Φιλαρμονικής" Αργύρης Κουδούνης, ο μαέστρος Κώστας Νικολέας και ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Νίκος Ξανθούλης.
Σήμερα Σάββατο στην Πλατεία 23ης Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης στο Ηρώο. Στις 3.15 θα φτάσουν οι επίσημοι και πέντε λεπτά αργότερα θα τερματίσει στο σημείο ο Δρόμος Θυσίας. Στις 3.30 θα γίνει η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει την ιερή φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Ακολουθεί η άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σημαίας της Επανάστασης, η αφή της φλόγας στο βωμό και έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης. Στις 3.40 ξεκινά η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και στις 4 το τρισάγιο. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος ιστορικός. Θα κατατεθούν στεφάνια και στη συνέχεια θα ακουστεί το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.
Στις 4.20 ξεκινά η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Ομιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας «Αργώ», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφιείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αρεόπολης, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων, Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Ταξίμ»,Ιππικός Ομιλος Καλαμάτας.
Αφηγητής θα είναι ο Δημήτρης Ηλιόπουλος. Στις 5 το απόγευμα ξεκινά η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.
Στις 5.30 στο Δημαρχείο Καλαμάτας θα γίνει η υποδοχή του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Αρχών, η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας και μια μικρή δεξίωση.

Σήμερα Σάββατο το βράδυ στο Πνευματικό στις 8.30 ξεκινά η εκδήλωση με θέμα «1821 - Τα τραγούδια του Αγώνα» με τη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Στο πιάνο συνοδεύει η Κατερίνα Καραμπάτσα και μετέχουν οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Μαρίνα Ταβουλάρη. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου. Σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη, με τη διοργάνωση της "Φάρις" και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. 
Θα ακουστούν τραγούδια που ένωναν όλο τον επαναστατημένο λαό, τα "Θούρια". 

Αύριο Κυριακή 24 Μαρτίου στο Πνευματικό στις 8 το βράδυ «Οι φιλέλληνες τραγουδούν το ’21». Πρόκειται για μια εορταστική συναυλία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. 
Δημοφιλείς φιλέλληνες μουσικοσυνθέτες και καλλιτέχνες, που προέρχονται τόσο από την Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία) όσο και από την Αμερική, βόρεια και νότια (Μεξικό), συνθέτουν καντάτες, έργα για πιάνο, αλλά και ολόκληρες όπερες, εμπνεόμενοι από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων του 1821 και συνδέοντας το αίτημα της Ελληνικής ανεξαρτησίας με αντίστοιχες διεργασίες των δικών τους χωρών.
Στην εκδήλωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας παρουσιάζονται έργα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, όπως οι τρεις πρώτες σκηνές από την φαντασία για πιάνο του Αυστριακού Hieronymus Payer (1830) με τίτλο «The Battle of Navarino» (Η ναυμαχία του Ναβαρίνου), το έργο για πιάνο και φωνή της Γερμανίδας Johanna Kinkel (1843) «Hymne auf den Tod des Marco Botzaris» (Ασμα για τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη), η μονόπρακτη όπερα για ορχήστρα και φωνές του Γάλλου συνθέτη Hector Berlioz (1828) «Scène héroïque grecque» (Ελληνική ηρωική σκηνή) κ.ά.
Ακούγονται επίσης μεταφρασμένα αποσπάσματα από ποιητικά έργα των Βικτόρ Ουγκώ και Λόρδου Βύρωνα. Την επιμέλεια και παρουσίαση έχει ο εθνομουσικολόγος Γιάννης Πλεμμένος. Τραγουδούν οι καλλιτέχνες: Ελλη Αρβανίτη, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Μαριλένα Κυριακοπούλου και Δημήτρης Χαρλέπας.
Απαγγέλλει η φιλόλογος Παναγιώτα Ηλιοπούλου, μετάφραση Ρούλα Αλαμάνου. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Κώστας Νικολέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου