Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Βανδαλισμός στη μνήμη Βλαχοδημήτρη υπό την απειλή Χρυσής Αυγής




Βανδαλισμός στη μνήμη Βλαχοδημήτρη υπό την απειλή Χρυσής Αυγής


Κρημνιώτη Π.
16.05.2013




Αίσθηση προκάλεσε στο Σουληνάρι Πυλίας η κίνηση του πρώην πρόεδρου της κοινότητας Γιάννη Καρλή να σηκώσει με γερανό τη βάση στην οποία επρόκειτο να τοποθετηθεί η προτομή του ποιητή και αγωνιστή της Αριστεράς Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, απειλόντας μάλιστα με βοήθεια από την... Χρυσή Αυγή

Απίστευτο κι όμως αληθινό, ανατριχιαστικό μάλλον, αφού ακροδεξιά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς καμία νομιμοποίηση και επικαλούμενα τη Χρυσή Αυγή, απαγορεύουν εκδηλώσεις στη μνήμη αριστερών διανοουμένων. Όπως στην περίπτωση του ποιητή και στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, στη μνήμη του οποίου ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του, προγραμμάτισε να τοποθετήσει την προτομή του στην πλατεία του χωριού που γεννήθηκε, στο Σουληνάρι Πυλίας. Η επίσημη εκδήλωση τοποθέτησης της προτομής είχε οριστεί για την επόμενη Κυριακή 19 του μηνός.

Όμως την προηγούμενη Πέμπτη το πρωί ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας και πλέον χωρίς θεσμικό ρόλο Γιάννης Καρλής σήκωσε με γερανό τη βάση στην οποία επρόκειτο να τοποθετηθεί η προτομή. Όταν μάλιστα η εκπρόσωπος των "Φίλων Θοδωρή Βλαχοδημήτρη" Νικόλ Καρλή έσπευσε στο σημείο, την απείλησε ότι θα φέρει τη Χρυσή Αυγή αν επιμείνει να τοποθετηθεί η προτομή στην πλατεία!

Είχε ήδη φροντίσει προηγουμένως να απειλήσει τη χήρα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη. Όπως μας λέει η κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη, όταν της έθεσε το θέμα τον ρώτησε "τι θα κάνει αν τοποθετηθεί η προτομή, αφού είναι απόφαση του δήμου", και εκείνος απάντησε προκλητικά "Θα κάνω την επανάστασή μου σαν τον Κολοκοτρώνη, θα το γκρεμίσω, αυτό δεν θα μπει εδώ". Εμβρόντητη έμεινε η κ. Βλαχοδημήτρη. "Δεν περίμενα ποτέ αυτού του είδους την αντίδραση. Ήταν κεραυνός εν αιθρία" μάς λέει. "Δεν είναι μόνο λυπηρό, κατ' αρχήν είναι βανδαλισμός και πράξη σκοταδισμού".

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατά του Γιάννη Καρλή στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, "καταδικάζει την ενέργεια", αλλά αναβάλλει την εκδήλωση "λειτουργώντας κατευναστικά ώστε να αποτραπεί κάθε απρόβλεπτη ενέργεια, εφόσον δημιουργήθηκαν προβλήματα από κάποιους θερμόαιμους", όπως μας λέει ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος και εκπρόσωπος του δημάρχου για το θέμα της προτομής Βλαχοδημήτρη. Ωστόσο διευκρινίζει ότι "η τοποθέτηση της προτομής θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Τιμούμε βαθιά τη μνήμη του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη. Ο δήμος δεν υποχωρεί, άλλωστε είναι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου".

Ο ποιητής και στοχαστής Θοδωρής Βλαχοδημήτρης γεννήθηκε το 1925 στο Σουληνάρι Πυλίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Πύλου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δούλεψε ως επιστημονικός συνεργάτης αλλά παραιτήθηκε το 1967, λόγω της δικτατορίας. Λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του διώχθηκε και βρέθηκε εξόριστος στη Μακρόνησο. Αυτοεξόριστος στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου έζησε 35 χρόνια, εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο εκεί Πανεπιστήμιο και δίδαξε Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού και Φιλοσοφία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Πέθανε στην Αθήνα το 2005 . Ανάμεσα στα βιβλία του συγκαταλέγονται τα "Κείμενα σκέψης και προβληματισμού", "Οι ρίζες του νέου ελληνισμού" κ.ά., ενώ έχει μεταφράσει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου