Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζεται η κόντρα Νίκα Vs Νικολάκου για τον ποταμό Άρι


Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2014
Π. Τατούλης Vs Δ. Δράκου,
Ντ. Νικολάκου Vs Π. Νίκα

Της Βίκυς Βετουλάκη

«Ό,τι έργο κι αν αγγίξεις στη Μεσσηνία, είναι έργο με υπογραφή της Περιφέρειας». Αυτό τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, απαντώντας  στην πρόσφατη επιστολή του περιφερειακού συμβούλου, Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, και κατακρίνοντας παράλληλα το έργο του πρώην νομάρχη και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Δράκου. Όπως δήλωσε, από τη Μεσσηνία παρέλαβε ένα άθροισμα ημιτελών και ατελών έργων, με κίνδυνο να υπάρξει ευρωπαϊκό «πέναλτι» και να ζητηθεί επιστροφή χρηματοδοτήσεων, εξαιτίας όπως υπογράμμισε, του τρόπου διαχείρισης των ζητημάτων από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Είχε προηγηθεί, όμως, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια δεν μπορεί να αφήσει την Καλαμάτα να κινδυνεύει, όσο η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ψάχνει την αρμοδιότητα».
Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι  την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου για τη ΜΠΕ του έργου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Σώμα. 

Καθαρισμός Άρι
Η πρώτη για το 2014 συνεδρίαση του Περιφερειακού ξεκίνησε χθες με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ευχές από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων για την Περιφέρεια, αλλά και τη χώρα γενικότερα.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης ευχήθηκε το 2014 να είναι ένας χρόνος που θα αποδείξει στην πράξη ότι η συνεννόηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η μέγιστη συμμετοχή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα.
Τυχερός, καθώς βρήκε το φλουρί, ήταν ο πρόεδρος του Σώματος Γ. Πουλοκέφαλος, στον οποίο δόθηκαν δύο συλλεκτικά λευκώματα με αεροφωτογραφίες και γκραβούρες από την Πελοπόννησο.
Προ ημερησίας διάταξης, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Π. Αλευρά, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεσσήνης για τη συντήρηση του δρόμου Χράνοι – Ανάντι.
Ακολούθως πήρε το λόγο η κα Νικολάκου, η οποία ζήτησε την έγκριση κατεπείγοντος θέματος που αφορά στην Καλαμάτα. Όπως εξήγησε, «εδώ και αρκετό καιρό η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, που έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του Άρι, με διάφορες αλληλογραφίες προσπαθεί να πάρει απάντηση σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα, παρότι το Σεπτέμβριο του 2013 είχε καταθέσει αίτημα για χρηματοδότηση, καθώς ξέρει ότι η αρμοδιότητα είναι δική της.
Επειδή, όμως, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την ασφάλεια της Καλαμάτας και η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία τα θέματα που αφορούν στους πολίτες, εξασφαλίσαμε 200.00 ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού».

Συνεδρίαση για τα σκουπίδια
Ακολούθως ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού της Παρασκευή για την ΜΠΕ των σκουπιδιών, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε για αιφνιδιασμό και ζήτησε η συζήτηση να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι το θέμα βρισκόταν καιρό σε διαβούλευση και δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός. Συμπλήρωσε δε, ότι την απόφαση νομιμότητας της ΜΠΕ θα πάρει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Εν συνεχεία κατατέθηκε από συμβούλους της μειοψηφίας πρόταση συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση για τη χωροθέτηση του έργου, αλλά απορρίφθηκε.

Κατά Δ. Δράκου
Βολές κατά του πρώην νομάρχη Δ. Δράκου (παρά τη χθεσινή του απουσία από τη συνεδρίαση) εξαπέλυσε ο κ. Τατούλης, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Πατσαρίνος, για τα αντιδιαβρωτικά έργα στην ανατολική ακτή.
Ο κ. Πατσαρίνος ρωτούσε για την αποτελεσματικότητα του έργου και αν πρέπει να γίνει τώρα η δημοπράτηση του υπόλοιπου ή πρέπει πρώτα να υπάρξουν συμπεράσματα από αυτά που έχουν ολοκληρωθεί.
Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς, σημείωσε ότι το έργο επισκέφθηκε η λιμενολόγος Μαριλένα Φράγκου, η οποία έκρινε τη συμπεριφορά του, μετά από έντονους κυματισμούς, ως εξαιρετικά επιτυχή και πρότεινε προσάμμωση σε μεγαλύτερο βάθος. Πρόσθεσε δε, ότι εντός Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η προσάμμωση, ενώ θα δημοπρατηθούν και τα υπόλοιπα αντιδιαβρωτικά έργα σε Παλιόχωρα, Αρχοντικό, Αβία και Κιτριές με 4,9 εκατ. ευρώ.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η προστασία των ακτών της Μεσσηνίας από τη διάβρωση είναι το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, παρά τις αρχικά αντίθετες προβλέψεις ορισμένων ότι ήταν αδύνατο να γίνει, την ενοχοποίησή του από συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν, αυτό υλοποιείται.
«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γιατί υλοποιούμε ένα πολύ μεγάλο έργο, αίτημα δεκαετιών της περιοχής, το οποίο δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας» σχολίασε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στη Μεσσηνία παραλάβαμε ένα άθροισμα ημιτελών και ατελών έργων, για τα οποία υπήρχε κίνδυνος επιβολής προστίμων και επιστροφής χρημάτων. Καταφέραμε και λύσαμε όλα τα προβλήματα και τα ολοκληρώσαμε, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον καμία απειλή επιβολής προστίμου.
Όποιο έργο και αν αγγίξεις στη Μεσσηνία, έχει την υπογραφή της Περιφέρειας Πελοποννήσου» εξήγησε ο κ. Τατούλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου