Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σχεδιάζουν φράγματα πάνω από τις ενάλιες αρχαιότητες



ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ

Σχεδιάζουν φράγματα πάνω από τις ενάλιες αρχαιότητες

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη μελέτη του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτής στη Μεθώνη, εκφράστηκαν σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή. Συγκεκριμένα η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγ. Σίμωσι εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το έργο, αφού παρουσίασε τη σπουδαιότητα του βυθισμένου αρχαϊκού οικισμού του 1700 π.Χ., που εκτείνεται σε έκταση 250 στρεμμάτων μέσα στον κόλπο της Μεθώνης. Την οργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μεθώνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, με θέματα τη διάβρωση της παραλίας της Μεθώνης και την αποκατάσταση του φωτισμού του Κάστρου.
Ο πρόεδρος του ΣΦΚΜ Γ.Μπίρης ανέφερε ότι καταστατική υποχρέωση του συλλόγου είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και έργα που επηρεάζουν το Κάστρο της Μεθώνης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Π. Πολίτης τόνισε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Μεθώνης, που γίνονται πλέον δυσβάσταχτη και το επείγον της επίλυσης των προβλημάτων.
Ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανάθεσης της μελέτης αντιδιαβρωτικής προστασίας κι ενημέρωσε ότι ήδη η προμελέτη βρίσκεται στο τελικό σημείο έγκρισης στο ΥΠΕΚΑ για έγκριση και πλέον απομένει η ανάθεση της τελικής μελέτης. Εκτίμησε ότι αν γίνει το έργο, θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της παραλίας και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Αρχαιολογία, με τους περιορισμούς που βάζει η έγκριση του ΚΑΣ.

Η λιμενολόγος Μ. Φράγκου παρουσίασε αναλυτικά τη μελέτη, τα αίτια που προκαλούν τη διάβρωση, που είναι οι ισχυροί ΝΔ και ΝΑ άνεμοι, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις (δρόμος, τοίχοι, πεζοδρόμιο). Παρουσίασε την πρότασή της που περιλαμβάνει τη δημιουργία 10 φραγμάτων των 100 μέτρων  παράλληλα από την ακτή, από ανατολικά προς δυτικά, σε όλο το πλάτος του κόλπου, ύφαλα και έξαλα.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγ. Σίμωσι εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το έργο, αφού παρουσίασε
τη σπουδαιότητα του  βυθισμένου αρχαϊκού οικισμού του 1700
π.Χ., που εκτείνεται σε έκταση 250 στρεμμάτων μέσα στον κόλπο της Μεθώνης. Επεσήμανε, επίσης, ότι με νέες μετρήσεις και εκτίμηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων πρόκειται για το σπουδαιότερο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο και επειδή βρίσκεται σε βάθος μόνο 2 μέτρων, θεωρεί αδύνατη την εκτέλεση έργων. Η αρχαιολόγος ρώτησε τη μελετητήρια και το δήμαρχο γιατί δεν έγινε μελέτη προσομοίωσης για την προστασία της παραλίας, σε λύση που τους προτάθηκε παλιά, μεταφοράς του δρόμου πιο μέσα, ώστε να λειτουργήσει η θάλασσα χωρίς εμπόδια και να μην αναγκαστούμε να συζητάμε λύσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον και απειλούν αρχαιολογικούς χώρους. Η κ. Φράγκου απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα λυνόταν το  πρόβλημα της διάβρωσης.
Ο βουλευτής Θαν. Πετράκος είπε ότι δεν είναι κανείς αντίθετος σε έργα υποδομών, αρκεί να σέβονται το περιβάλλον και τα μνημεία.
Πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους και τους φόβους τους σ’ ένα τόσο μεγάλο και παρεμβατικό έργο. Κάποιος σημείωσε ότι αν πραγματοποιηθεί, θα κλείσει το λιμάνι για τα κότερα που έρχονται. Οι κάτοικοι απαρίθμησαν ένα θλιβερό κατάλογο παρεμβάσεων στην ακτή και ζήτησαν πρώτα να αρθούν οι παρεμβάσεις (δρόμος, πεζοδρόμιο, τοίχοι) και να γίνει αλλιώς η κατασκευή του υπάρχοντα μόλου, ώστε να κυκλοφορούν τα νερά και να μην παγιδεύουν την άμμο μόνο στην πλευρά του Κάστρου. Μάλιστα, διατυπώθηκε άποψη για «νέο τοίχος του Βερολίνου». Ολοι διαπίστωσαν ότι βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα και δημιουργήθηκε μεγάλος προβληματισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου