Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

στα δυο η ΝΔ στη Μεσσηνια

Την «ήρα από το στάρι» ξεχωρίζει ο Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία

   30/01/2015   
Με «δρεπάνι» ξεκίνησε από χθες το ξεκαθάρισμα στα του οίκου του, τη Μεσσηνία, ο Αντώνης Σαμαράς. Αποκλείοντας, κυρίως, τους Γιάννη Λαμπρόπουλο, Δημήτρη Σαμπαζιώτη  και Παναγιώτη Νίκα, οι οποίοι, όπως επιβεβαιώνουν, δεν κλήθηκαν, πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού σύσκεψη Μεσσήνιων «γαλάζιων» δημάρχων και υποψηφίων του ψηφοδελτίου.
Βασικό θέμα, οι αντιδράσεις Λαμπρόπουλου – Νίκα για το ζήτημα της έδρας στη Μεσσηνία, τα προβλήματα του νομού και των Μεσσηνίων, αλλά και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Όπως έγραψε χθες το «Θ», αποδίδοντας στη Μεσσηνία ιδιαίτερο ρόλο, με εντολή του κ. Σαμαρά, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Κώστας Μπούρας, κάλεσε σε σύσκεψη από το ψηφοδέλτιο τους κ.κ. Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και την κα Μαρία Οικονομάκου και από τους δημάρχους, εκείνους της Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, της Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα και τον πρώην δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο.
Στη συνάντηση δεν εκλήθη η υποψήφια του ψηφοδελτίου Αντωνία Μπούζα, ίσως εκ παραδρομής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από τη σύσκεψη και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Γιάννη Μαραμπέα.
Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων ξεκαθαρίσματος του Αντώνη Σαμαρά, πως μέχρι στιγμής αυτή της Μεσσηνίας είναι η μόνη σύσκεψη περιφερειακών στελεχών που ζήτησε να πραγματοποιηθεί.
Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση χθες το απόγευμα του κορυφαίου οργάνου του κόμματος, της Εκτελεστικής Γραμματείας, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Λαμπρόπουλος – Σαμπαζιώτης - Νίκας: «Δε μας κάλεσαν»
Για την ιδιότυπη αυτή μεσσηνιακή σύσκεψη στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, από χθες το μεσημέρι, έχει ξεκινήσει ένας νέος εμφύλιος, λόγω της επιλογής όσων συμμετείχαν.
Το πολιτικό γραφείο του τέως βουλευτή Ιωάννη Λαμπρόπουλου, φροντίζοντας χθες το απόγευμα να επικοινωνήσει με το «Θ», ενημέρωσε ότι ο κ. Λαμπρόπουλος δεν εκλήθη ποτέ στη συνάντηση.
Την ίδια απάντηση λάβαμε, σε επικοινωνία μας, από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη, που επίσης επανέλαβε ότι δεν εκλήθη.
Κλήση στο τηλέφωνό του από τον κ. Μπούρα δεν έλαβε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όπως μας επιβεβαίωσε ο ίδιος. Στο μεταξύ σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μπούρα υποστήριξε πως η συνάντηση ήταν άτυπη και είχε καλέσει φίλους του.
Πάντως. η επιλογή αυτού του τρόπου σύγκρουσης είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς τα τρία παραπάνω «γαλάζια» στελέχη δε φαίνεται να δέχονται τόσο εύκολα τις επιλογές του κ. Σαμαρά.  Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς αυτός που πέρασε πρώτος στην επίθεση, ενώ η επιστολή του προς τους Μεσσήνιους κάλυπτε τα ζητήματα.

«Τιμήθηκε ο υβριστής»
Η συνάντηση στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε με τον κ. Μπούρα, ενώ για λίγη ώρα παρευρέθη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το σίγουρο είναι ότι τα σπουδαιότερα ειπώθηκαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς με τους Μεσσήνιους.
Δεν ειπώθηκαν, πάντως, λίγα και στη γενική σύσκεψη. Και ο κ. Μπούρας αλλά και ο κ. Σαμαράς ζήτησαν από όλους να έχουν συνεχή ενημέρωση για τα ζητήματα της Μεσσηνίας και να γίνονται παρεμβάσεις όπου απαιτούνται. Επίσης, να παρακολουθούν με σθένος όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο νομό.
Όσο για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεσσηνία, επισημάνθηκε ότι η διαφορά από τις αντίστοιχες εκλογές του 2012 είναι μόλις 1,5 μονάδα, ενώ υπογραμμίστηκε η πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής σε όλους τους μεσσηνιακούς Δήμους, αλλά και η σαφής άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο καυτό, όμως, θέμα της μεσσηνιακής έδρας και των επιστολών Λαμπρόπουλου – Νίκα και των υποστηρικτών τους, ο Αντώνης Σαμαράς άστραψε και βρόντηξε, καθώς, σύμφωνα με το γενικό κλίμα που επικράτησε και τους ευρύτατους σχολιασμούς που υπήρξαν, «είναι αχαριστία να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο ο υβριστής του Αντ. Σαμαρά που τιμήθηκε με τη θέση του υφυπουργού».
Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ο κ. Σαμαράς με την επιστολή του προς τους Μεσσήνιους και πάλι τιμούσε την προσφορά του κ. Λαμπρόπουλου.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμπαζιώτη, οι πληροφορίες θέλουν να «πληρώνει» τώρα τα του Δήμου Μεσσήνης και τη «σέντρα» που έριξε στον κ. Σαμαρά, αναφέροντας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Σαμαράς είχε συμφωνήσει στην υποψηφιότητά του στο Δήμο.

Της Βίκυς Βετουλάκη
 http://www.tharrosnews.gr


Κομμάτια η Ν.Δ. και στη Μεσσηνία Γράφτηκε από την 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Κομμάτια η Ν.Δ. και στη Μεσσηνία
 
 
Στήριξη στην ανάδειξη των προβλημάτων της Μεσσηνίας, τώρα που εκτός από τον ίδιο δεν υπάρχει άλλος βουλευτής, ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς από επιλεγμένα στελέχη του κόμματος.
Σε σύσκεψη στη Συγγρού που έγινε χθες το μεσημέρι, ο τ. πρωθυπουργός προσπάθησε να μαζέψει το κόμμα στη Μεσσηνία, μετά τις βολές Λαμπρόπουλου και Νίκα που του ζητούσαν να παραχωρήσει την έδρα στον τ. υφυπουργό Αμυνας.
Η απάντηση Σαμαρά ήλθε αμέσως με την εν λόγω σύσκεψη, στην οποία το κυρίαρχο ζητούμενο ήταν να ανατρέψει το επιχείρημα Λαμπρόπουλου ότι θα πάνε πίσω τα προβλήματα καθώς δεν θα υπάρχει βουλευτής να τα υπερασπιστεί απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε στο γραφείο του στη Συγγρού τους υποψηφίους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και Μαρία Οικονομάκου, ενώ από την αυτοδιοίκηση τους δημάρχους Πύλου - Νέστορος Δημ. Καφαντάρη και Τριφυλίας Παν. Κατσίβελα, αλλά και τον τ. δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος φαίνεται να εγκαταλείπει τον Γ. Λαμπρόπουλο.
Αντίθετα, από τον συνδυασμό της Ν.Δ., Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημ. Σαμπαζιώτης και Αντ. Μπούζα, όπως και από την αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, φαίνεται ότι δεν συγκαταλέγονται πλέον σε αυτούς στους οποίους ποντάρει για το μέλλον ο Αντ. Σαμαράς και δεν εκλήθησαν.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα της Ν.Δ. και στη Μεσσηνία είναι σοβαρό, με τον Αντ. Σαμαρά να πασχίζει να σώσει ακόμα και τα προσχήματα απέναντι στην κομματική βάση που έχει… ανέβει στα κεραμίδια, ο καθένας για τον δικό του λόγο, συλλογικό ή ατομικό.
Ας σημειωθεί ότι ακούγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι Μεσσήνιοι μαζεύουν υπογραφές ζητώντας από το Σαμαρά να παραδώσει την έδρα στο Λαμπρόπουλο και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε άλλο πρόσωπο.
Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στις γραπτές δηλώσεις του πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη και της υποψήφιας Αντωνίας Μπούζα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Τόσο ο κ. Σαμπαζιώτης όσο και η κ. Μπούζα δεν αναφέρουν πουθενά στις δηλώσεις τους το όνομα του κ. Σαμαρά και μιλούν μόνο για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Ο κ. Σαμπαζιώτης δηλώνει: «Ευχαριστώ όλους όσοι επιβραβεύσατε την αταλάντευτη κομματική μου πορεία παρ' όλη την λάσπη που δέχθηκα», αφήνοντας σαφές αιχμές κατά του πρώην δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου που χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Η κ. Μπούζα δηλώνει πως έδωσε «μοναχικό αγώνα» και ότι «το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας στη Μεσσηνία θεωρώ πως αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος των παθογενειών, που οδήγησαν τη μεγάλη ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σε συρρίκνωση τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Τέλος, η πρόεδρος της Κοινότητας Χατζή Αντωνία Βαμβακά ζητά από τον κ. Σαμαρά να παραδώσει την έδρα στον κ. Λαμπρόπουλο.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Γυρίζει πλάτη» σε Λαμπρόπουλο, Νίκα και Σαμπαζιώτη, ο Αντ. Σαμαράς;


 30/01/2015
«Κόκκινη κάρτα» έδειξε, χθες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στους συμπατριώτες του Μεσσήνιους, πρώην βουλευτές Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, αλλά και το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αφού δεν τους κάλεσε στη συνάντηση για τη Μεσσηνία, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Αθήνα.

Αφορμή για τη δυσαρέσκειά του, αποδεικνύεται πως είναι οι δημόσιες αντιδράσεις Ι. Λαμπρόπουλου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) και Παν. Νίκα (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) επειδή ο κ. Σαμαράς, επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας και να χάσει έτσι τη βουλευτική του έδρα ο κ. Λαμπρόπουλος.

Στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη επισημαίνουν ότι σε αυτή κυριάρχησε το ζήτημα των εκλογών και της έδρας στη Μεσσηνία, με τον κ. Σαμαρά να κρίνει ως αδικαιολόγητη την αντίδραση του κ. Λαμπρόπουλου, καθώς ξέχασε την παλιότερη συμπεριφορά του που είχε πάλι σε σύγκρουση τις σχέσεις τους, τον τίμησε με τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας» στην τελευταία κυβέρνηση, και δεν έκανε τίποτα διαφορετικό και αυτή τη φορά παρά να κρατήσει τη θέση της Μεσσηνίας όπως όλοι ήξεραν ότι θα γινόταν και έχει πράξει και στο παρελθόν.

Τη διαβεβαίωση πως σωστά αποφάσισε να κρατήσει την έδρα στη Μεσσηνία, έλαβε ο Πρόεδρος της ΝΔ, απ΄ όλους τους παρευρισκόμενους στη Μεσσηνιακή συνάντηση.

Άλλωστε, όπως είπαν, συμμετέχοντες στη συνάντηση προς το pelopsnews.gr,  αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, όταν και την προηγούμενη φορά, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κρατήσει την έδρα στη Μεσσηνία και δεν εκλέχτηκε ο υποψήφιος Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ιδιαίτερα για τη στάση του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα,  μετά τις δηλώσεις του κατά του κ. Σαμαρά, αναρωτιόντουσαν μερικοί: "Άραγε τι θα κάνει, αν τη Δευτέρα που η Καλαμάτα γιορτάζει την Πολιούχο της Υπαπαντή, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως συνηθίζει, επισκεφθεί την πόλη; Θα επαναλάβει όσα δήλωσε ... κατάμουτρα στον μεσσήνιο πρωθυπουργό ή θα ... λάμψει δια της απουσίας του;".

------------

Προσέγγιση «αριστερής παρένθεσης»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση (Πέμπτη 29/01/2015) της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος εκτίμησε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές για τον τόπο.


Υπέρβαση του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στη «γαλάζια» βάση, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, επεδίωξε ο κ. Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας προς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για εσωστρέφεια, οι εξελίξεις σύντομα θα μας δικαιώσουν». Ο κ. Σαμαράς, που σε όλες τις μέχρι σήμερα συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. σύντομα θα δικαιωθεί και ο ίδιος θα βρεθεί εκ νέου στο Μαξίμου, επέμεινε χθες στην προσέγγιση της «αριστερής παρένθεσης», σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. αποτελεί εγγύηση προκειμένου η χώρα να μην πληρώσει τα σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές για τον τόπο, «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μη γίνουν δραματικές…. Σύντομα αυτή η παράταξη, που πάντα έβγαζε τον τόπο από τα δύσκολα, θα κληθεί να παίξει ξανά τον ιστορικό της ρόλο».

Στην πρωτολογία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε λάθη, τα οποία όμως είτε περιόρισε σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα είτε απέδωσε στην αποθάρρυνση πολλών ψηφοφόρων λόγω των φημών, όπως είπε, τα τελευταία 24ωρα πριν από την κάλπη για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνώρισε, πάντως, ότι το κόμμα δεν υποστήριξε επαρκώς τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και ότι υπήρξαν αστοχίες, όπως με τον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, η Ν.Δ. έμεινε αλώβητη, μέσω μιας διατύπωσης που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή. Η Ν.Δ. έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης, «ακόμη και όταν υπό κανονικές συνθήκες είχε διαθέσιμα χρήματα να μοιράζει σε παροχές». Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε αριθμητικά στοιχεία προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Οπως είπε, η Ν.Δ. έχασε 107.000 ψήφους σε σχέση με το 2012, αλλά κέρδισε 420.000 σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και στα πυρά που δέχθηκε για τη μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Αλ. Τσίπρα. Εκανε λόγο για ανήθικες διαδόσεις και προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα, υπενθυμίζοντας ότι τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί και προσθέτοντας ότι δεν είχε εικόνα για το πότε θα μεταβεί ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου προκειμένου να παραστεί και ο ίδιος.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για διαμόρφωση του συνόλου της πολιτικής και προεκλογικής στρατηγικής από την κλειστή ομάδα συνεργατών του, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να εκτονώσει την ένταση. Αρνήθηκε ότι η Ν.Δ. «καλλιέργησε τον φόβο... επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια... οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν απολύτως την αλήθεια όσων έλεγα και για την οικονομική πολιτική και για την Παιδεία και για την ασφάλεια». Ανακοίνωσε, επίσης, τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή του Ευ. Μεϊμαράκη, του Ανδρ. Παπαμιμίκου, στο οποίο θα μετέχουν οι τρεις νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (κατά σειρά οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης), η νέα γραμματέας της Κ.Ο. Αννα Ασημακοπούλου, αλλά και ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος στη Βουλή που, όπως ανακοίνωσε, θα είναι ο Νικ. Κακλαμάνης.

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί, στο παρασκήνιο, σειρά επαφών με στελέχη του κόμματος. Εκτός του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος χθες σχολίασε ότι η Ν.Δ. είναι ένα γερασμένο κόμμα, είχε, κατά πληροφορίες, συναντήσεις και με άλλους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Τζαβάρας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τους πείσει να συνταχθούν στην προσπάθειά του.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kommata/item/54119-kommatia-nd-kai-sti-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου