Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ



άλλα λόγια…

Το Βυζάντιο και η ελληνικότητα με 

αφορμή το βιβλίο του Θαν. Κουκοβίστα



ΤΟ ΜΥΘΟ της ελληνικότητας του Βυζαντίου ανιχνεύει ο φίλος Θανάσης Κουκοβίστας στο βιβλίο του, το πρώτο της σειράς «Μύθοι και πραγματικότητες της Ελληνικής Ιστορίας», που παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα, στις 6, στο ξενοδοχείο «Rex».

Ο,ΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ιστορία είναι γεμάτη μύθους, είναι αναμφισβήτητο και ως εκ τούτου ετοιμαστείτε για να μην πέσετε από τα σύννεφα διαβάζοντας το βιβλίο του Κουκοβίστα.

ΠΟΙΑ ελληνικότητα λοιπόν και ποιο Βυζάντιο;

ΙΔΟΥ το ερώτημα, ρητορικό βεβαίως, κι έχετε το νου σας να αναζητήσετε τις κατάλληλες απαντήσεις.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ πάντως ότι είναι εύκολο θα εκπλαγείτε  και μάλιστα δυσάρεστα αν δεν προσέξετε.

Ο ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑΣ στο βιβλίο του φέρνει τα πάνω-κάτω για όσους τόσο καιρό θεωρούσαν ως δεδομένα και τώρα καλούνται να αναθεωρήσουν τις μέχρι τώρα απόψεις τους.

ΑΝ Ο ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑΣ με το βιβλίο του τα καταφέρνει, τότε μπράβο του και κρίμα σε όσους μέχρι τώρα πίστευαν το αντίθετο.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ το βιβλίο προσφέρεται για πολύ συζήτηση και είναι γεμάτο με παραδείγματα που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν.

ΕΙΝΑΙ και ευκολοδιάβαστο συγχρόνως κι ο αναγνώστης χαίρεται το ταξίδι στις σελίδες του.

ΑΥΤΟ το ταξίδι λοιπόν εξαρχής είναι συναρπαστικό χάρη στην γλαφυρότητα της γραφής του συγγραφέα.

ΕΝΑ ταξίδι, διανθισμένο με πλήθος παραπομπών, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία όπου ο συγγραφέας παραθέτει και τις επόψεις που εκθέτει.

ΑΠΟ τον πρόλογο και το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μπαίνουμε απευθείας στα βαθιά του θέματος που ο Κουκοβίστας πραγματεύεται περί της ελληνικότητας του Βυζαντίου και τον μύθο που την περιβάλλει.

ΜΥΘΟΣ λοιπόν η ελληνικότητα του Βυζαντίου;

ΝΑΙ αν δεχθούμε τα όσα ο Κουκοβίστας παρουσιάζει στο βιβλίο του, παραθέτοντας πολλά στοιχεία που δικαιολογούν την άποψη που υποστηρίζει.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ κεφάλαιο ξεκινάει με την εξής ατάκα: «Ο,τι ήταν ο Λένιν για τον κομμουνισμό και ο δημιουργός του πολιτικού σιωνισμού Θεόδωρος Χερτς, ήταν ο Παύλος (Σαούλ) για τον Χριστιανισμό», γράφει ο Κουκοβίστας κι αν διαφωνείτε να του το πείτε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του!!!

ΑΠΟ τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν και οι Εβραίοι ασφαλώς, στους οποίους ο φίλος μου «Κουκ» έχει ιδιαίτερη αδυναμία.

ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ την ανάγνωση του βιβλίου, πέφτουμε πάνω σε πληθώρα στοιχείων που αποτελούν το ιστορικό πλαίσιο που προηγείται της εποχής του Βυζαντίου, ώσπου να φτάσουμε σε αυτό και κάποια στιγμή στο κεφάλαιο Γ΄ φτάνουμε και εύστοχα επισημαίνεται και από τον συγγραφέα του βιβλίου που σήμερα παρουσιάζεται, πως ο Κωνσταντίνος ο Α΄ που θεωρήθηκε άγιος και μέγας, χρησιμοποίησε τον Χριστιανισμό για να εδραιώσει την εξουσία του και τελικά τα κατάφερε.

ΣΕ ΑΛΛΟ κεφάλαιο επισημαίνεται πως «η συγκυριαρχία κράτους και Εκκλησίας στην χριστιανική Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έφερνε συχνά σε σύγκρουση αυτοκράτορες και πατριάρχες».

ΑΚΟΜΑ γίνεται λόγος για νομοθετημένο μισελληνισμό με την επισήμανση πως το ανθελληνικό μένος της Εκκλησίας διατηρείται μέχρι σήμερα ακέραιο με την ανάγνωση των αφορισμών εναντίον του ελληνικού πολιτισμού κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

ΣΕ ΑΛΛΟ κεφάλαιο, συναντάμε τη φράση: «Ο ιουδοχριστιανικός χαρακτήρας του Βυζαντίου καλλιέργησε ένα απέραντο μίσος προς κάθε τι εθνικό. Οι καταστροφές των χριστιανών δεν περιορίστηκαν μόνο στην καταστροφή των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού, αλλά σε κάθε τόπο που επιβλήθηκε με τη ρωμαϊκή σπάθη».

ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα οι σχετικές αναφορές στο βιβλίου του Κουκοβίστα είναι πολλές, θέλοντας να επιχειρηματολογήσει πειστικά πως η ελληνικότητα του Βυζαντίου είναι μύθος.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που εκ των πραγμάτων προκύπτουν είναι: τι γίνεται αν δεχθούμε πως το Βυζάντιο δεν είναι ελληνικό, κι ότι ο ελληνικός πολιτισμός τελείωσε στην αρχαιότητα;

ΠΟΙΑ στάση κρατάμε για τα 1.000 χρόνια του Βυζαντίου;

ΑΝ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ την ελληνικότητά του, σε ποιους το χαρίζουμε και γιατί;

ΜΗΠΩΣ εν τέλει ο μύθος της ελληνικότητας του Βυζαντίου, όσο μύθος κι αν είναι, δεν παύει να είναι ελληνικός;

ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ, πώς μπορούμε να ορίσουμε την ελληνικότητα σήμερα συνδέοντάς την με το αρχαίο παρελθόν της παρακάμπτοντας τη βυζαντινή παρακμιακή περίοδος;

ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ δοθείσης θα επανέλθουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε, φίλτατοι αναγνώστες και καλό Σαββατοκύριακο.

Θανάσης Παντές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου