Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ο Φάρος της Σφακτηρίας


Ο Φάρος της Σφακτηρίας (φωτογραφίες) 

Αντίστοιχο σχέδιο φάρου
          Ο φάρος της Σφακτηρίας είναι εγκατεστημένος στο νησάκι Φανάρι ή Τσιχλή Μπαμπά δίπλα στη Σφακτηρία, στη δυτική πλευρά της εισόδου του κόλπου του Ναβαρίνου και κατασκευάστηκε το 1873. Το ύψος του πύργου του είναι 6 μέτρα και το εστιακό του ύψος 36 μέτρα. Δυστυχώς ο ιστορικός φάρος, λόγω της πολιτειακής αδιαφορίας, έχει καταρρεύσει. Μόνο μέρος των τοίχων του διασώζεται σήμερα.
      Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει από το 2000 σε χαρακτηρισμό ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του παλαιού φάρου στο νησάκι Τσιχλή- μπαμπά στην Πύλο Ν. Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα: "Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, τον παλαιό φάρο στο νησάκι Τσιχλή- μπαμπά στην Πύλο Ν. Μεσσηνίας, διότι ως φάρος αποτελεί αξιόλογο κτίσμα ειδικής κατηγορίας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της επικοινωνίας και της ναυσιπλοΐας στη συγκεκριμένη περιοχή.
      Επίσης χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το άρθρ. 1, παρ. 1 του Ν. 2039/92 «Περί Κύρωσης της Σύμβασης για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης» (ΦΕΚ 61/Α/13.4.92) διότι είναι σημαντικό δείγμα τεχνικού πολιτισμού με κοινωνικό ενδιαφέρον."
      Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φάρων και το Πρόγραμμα Διατήρησης Πέτρινων Φάρων ο ιστορικός φάρος έχει προταθεί μαζί με άλλους 14 πέτρινους φάρους για ένταξη στις εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσα από μια σειρά προτεραιότητας και «ωριμότητας» των αντιστοίχων μελετών των έργων τους.
Ένα ακόμη έγκλημα ,με την αποχώρηση των Γερμανων ανατίναξαν τον φαρο
μοναδικές φωτογραφίες, πως είναι σημερα !!!
το πηγάδι στον πέτρινο φάρο







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου