Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

το νέο μυθιστόρημα του Άγγελου Λάππα με τον τίτλο RE/UNION -Η «ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΑΚΤΥΛΩΝ- (εκδόσεις ΠΗΓΗ).



ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το νέο μυθιστόρημα του Άγγελου Λάππα με τον τίτλο RE/UNION -Η «ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΑΚΤΥΛΩΝ- (εκδόσεις ΠΗΓΗ).
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου στις 7.30΄μμ στο Ξενοδοχείο REX.
ΤΟ ΕΡΓΟ:
Πρόκειται για ένα κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα που η υπόθεσή του εξελίσσεται χρονικά στα χρόνια της μεταπολίτευσης και της οικονομικής κρίσης ως τις μέρες μας.
Πέντε συμμαθητές, τρία αγόρια και δύο κορίτσια, που τους έδενε δυνατή και αγνή φιλία, καθώς και η επαναστατική ορμή της εφηβικής ηλικίας (να αλλάξουν όλο τον κόσμο ήθελαν και πάνω σε αυτό, θα λέγαμε, οικοδομήθηκε η φιλία τους), έκλεισαν ραντεβού και δεσμεύτηκαν να συναντηθούν σαράντα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο. Τα γυμνασιακά τους χρόνια συνέπεσαν με τη στρατιωτική δικτατορία και τελείωσαν το σχολείο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, μιας εποχής με ανησυχίες, αμφισβήτηση, εντάσεις αλλά και προσδοκίες. Ήταν βέβαιοι πως τίποτα δεν θα διαταράξει τη δυνατή φιλία τους, πως δεν θα χαθούν και θα ζήσουν ενωμένοι και αγωνιστές όλη τους τη ζωή. Ανεξάρτητα όμως από την όποια πορεία του καθενός (εξάλλου δεν ξέρει και κανείς πώς τα φέρνει η ζωή), θα συναντηθούν και θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια, να κάνουν απολογισμό της πορείας και της δράσης τους (Για το πόσο άλλαξαν τελικά τον κόσμο, γιατί αποκλείεται να τους αλλάξει αυτός!), και τελικά να το γλεντήσουν.
Αυτή τη συνάντηση παρακολουθούμε διαβάζοντας το βιβλίο μέσα από μια αφήγηση που διαρκεί χρονικά μια ημέρα (αν εξαιρέσουμε την επιλογική ενότητα), και καταγράφει όσα ειπώθηκαν και έγιναν σε όλη εκείνη την ημέρα του reunion, με αναδρομές που φωτίζουν το παρελθόν και την ‘ιστορία’ των πέντε συμμαθητών, τόσο την προσωπική όσο και της ‘ομάδας’ τους.
Και αυτή η ημέρα θα φανερώσει πολλά, θα προκαλέσει ακραίες συγκρούσεις και ανατροπές. Φιλία που μετατράπηκε σε έχθρα, σχέσεις ερωτικές (γνήσιες, προσχηματικές και σκοπιμότητας) και σχέσεις αίματος που έφτασαν ως τον θάνατο. Απληστία, κέρδος και πάθος επικράτησης διαβρώνουν συναισθήματα και ιδέες. Ίντριγκες που διαμορφώνουν συναισθήματα και σχέσεις, επιβάλλουν επιλογές και κατευθύνουν, οιονεί η μοίρα, τη ζωή. Δεσμοί σκοπιμότητας και κυνισμός που φτάνουν ως την εξόντωση του ‘αντιπάλου’. Και τα νήματα να τα κινούν τα πιο οικεία πρόσωπα. Το ορατό πρόσωπο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας με τη νοσηρότητα και τις προκλήσεις της και της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και το πρόσωπο ενός στυγνού και αδίστακτου παγκόσμιου συστήματος, που θυσιάζουν κάθε ίχνος ανθρωπιάς στο βωμό τους κέρδους.
Τελειώνοντας αυτή η συνάντηση, και η ημέρα, με τις συγκρούσεις ‘έως θανάτου’ και τις ανατροπές της θα έχει κλείσει έναν κύκλο (και θα έχει λειτουργήσει ως μια διαδικασία κάθαρσης ενός διαρκούς ‘αμαρτήματος’), αλλά παράλληλα θα έχει διαμορφώσει δεδομένα για το ξεκίνημα ενός νέου.
Αν όμως o αναγνώστης εξετάσει προσεκτικά τα γεγονότα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως στην ουσία -κατά περίεργο τρόπο- τίποτα δεν έχει αλλάξει, πως έχουν μείνει τα πάντα… ίδια! Ή, μήπως, όχι;
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Ο Άγγελος Λάππας γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού της Μεσσηνίας το 1947. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως καθηγητής σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Έχει εκδώσει τα πιο κάτω έργα:
1.«Τρεις λόγοι και τέσσερα γράμματα για ένα
ταξίδι» (ποιητική τετραλογία).
2. «Το ποτάμι ανάμεσά μας, μέσα μας»
(καθημερινές ιστορίες σε ποιητικό λόγο)
3. «Όταν ο Άβελ θα σκότωνε τον Κάιν»
(μυθιστόρημα), εκδόσεις Ιωλκός
4. «Εντός των τειχών» (ποίηση), Ιωλκός
5. «Απόδραση στην άλλη μέρα» (διηγήματα),Ιωλκός.
6. «Εικόνες και Πρόσωπα»(ποίηση), Γαβριηλίδης.
Ποιήματα, πεζά, κριτικές του και κριτικές του έργου του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά (όπως τα: «Μανδραγόρας», «Ποιητικά», «Πνευματική Ζωή», «Νέα Αριάδνη», στην «Έκφραση» Καλαμάτας, το «Ποιείν», το «diastixo.gr» κ. ά., καθώς και σε συλλογικά έργα(στη Λογοτεχνική Πρωτοχρονιά 2016 της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2015, στον 27ο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας Χάρη Πάτση, στον τόμο «Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές» του Ομίλου για την Ουνέσκο, στις «Μεσσηνιακές Δημιουργίες» τόμος Δ΄, Ε΄ και ΣΤ της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων). Ποιήματά του έχουν βραβευθεί( έχει πάρει το πρώτο βραβείο ποίησης στον 33ο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών) και έχουν διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με το βιβλίο, το όλο έργο του ή και ανταλλαγή απόψεων με τον συγγραφέα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του:
ΤΗΛ. : 6936984727, 2721092135
EMAIL : aglappas@gmail.com
Δ/ΝΣΗ : ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 30, 24 132, ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου