Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Εόρτασε η Παναγία τῆς Σγράπας - Ναυαρίνο

Εόρτασε η Παναγία τῆς Σγράπας - Ναυαρίνο

Ομιλεί ο ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Παναγίας της Σγράππας π. Ιερεμίας.
Βορειοδυτικά της Πύλου και κοντά στο χωριό Γιάλοβα, του Δήμου Πύλου και επάνω σε λόφο ευρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σγράπας, αποτελούμενο από έναν μικρό Ναό, χώρους υποδοχής και μεγάλους ξενώνες για τούς προσκυνητές.
Γύρω στα 1890 κάτοικοι από ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, αναζητούντες "χειμαδιά" για τα ποίμνιά τους ήρθαν και κατοίκησαν στην περιοχή. Από το Ναό, που είχε στο μεταξύ καλυφθεί από πέτρες, χώματα και θάμνους δεν υπήρχε τίποτα.
Μεταξύ αυτών πού εγκαταστάθηκαν ήταν και η οικογένεια του Νικολάου Αργυρόπουλου από τη Μπολέτα (σήμερα λέγεται Μάκρη και βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη) με τη γυναίκα του Αναστασία και τα τρία αγόρια τους. Στην ευσεβή λοιπόν Αναστασία παρουσιάστηκε η Παναγία και της αποκάλυψε την ύπαρξη της Εικόνος Της, θαμμένης στα ερείπια του ως άνω Ναού. Ύστερα από πολλές προσπάθειες και ανασκαφές των κατοίκων της περιοχής, κυρίως όμως χάρι στην υπομονή της εντολοδόχου, της Παναγίας, ευρέθη η Ιερά Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στις 23 Αυγούστου 1892, με την επιγραφή κάτω απ" αυτή:
ʺ 1835 + παρά Ἀναστασίου Ἀλεξοπούλου ʺ.
Έτσι κτίστηκε ο σημερινός Ναός και με την πάροδο των χρόνων οι Αρκάδες αισθανόμενοι την ιδιαίτερη τιμή, πού τους έκανε η Παναγία και παρουσιάστηκε σε συμπατριώτη τους, για την εύρεση της Εικόνος Της, κατασκεύασαν με εράνους, τους ξενώνες ανατολικά του Ιερού Ναού.
Το προσκύνημα της Σγράπας πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο: Την Παρακευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την παράσταση της οποίας ιστορεί η ευρεθείσα Εικόνα και την 23η Αυγούστου την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ πολύς λαός προσέρχεται στις παραπάνω πανηγύρεις ψάλλοντας το Ἀπολυτίκιο:
Ήχος γ΄. 
Μέγαν εύρατο.
"Μέγαν εύρατο Πυλία κλέος, την εικόνα σου, αγνή Παρ­­θένε, υπό την γήν κρυπτομένην και μένουσαν φανερωθείσαν δε ταύ­­την εν θαύμασι, λαός πιστός εορτάζει την εύρεσιν. Όθεν, Άχραντε δώ­ρη­σαι τα ελέη σου, και πάρεχε προστασίαν σου πάσι τοίς ανυμνουσί σε".

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου. Με την ευκαιρία αυτή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15 Αυγούστου, που οι γιορτές είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα.

Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους.


Απολυτίκιο

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών. 


 Tην ημέρα αυτή διάλεξε η Παναγία να φανέρωση στην Αναστασία την εικόνα της στην Σγραπα της Πυλιας εν ετη 1892 και από τότε ανελλιπώς οι Σγραπεοι εορτάζουν την εύρεση ''της Παναγιας της Σγραπας'' 


 "Μέγαν εύρατο Πυλία κλέος, την εικόνα σου, αγνή Παρ­­θένε, υπό την γήν κρυπτομένην και μένουσαν φανερωθείσαν δε ταύ­­την εν θαύμασι, λαός πιστός εορτάζει την εύρεσιν. Όθεν, Άχραντε δώ­ρη­σαι τα ελέη σου, και πάρεχε προστασίαν σου πάσι τοίς ανυμνουσί σε".


Έπειτα απο πολλά χρόνια ξανά λιτανεύεται η αυθεντική εικόνα της Παναγίας της Σγράπας στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα, ημέρα της ευρέσεως της εικόνας 23 Αυγούστου 1892 συγχαρητήρια στον Αρχιμανδρίτη Irinaios Gougounis 
 περισσότερες φωτογραφίες εδώ 
https://www.facebook.com/pg/Pilos-today-welcome-396185280490013/photos/?tab=album&album_id=2199094876865702&__xts__%5B0%5D=68.ARBBx-_XMmgjtCoXUBDhBC05QpbyWM4XE15SDusTXvdNrIWx-fajrggqk-Xw4elWoBOD6J5OR8vmo4cxcso7a6-eE2ffFznS8cfWMUj_rcrMZLIJZxD2dj1K6E1F7tszQrObxIXCsA3tUzdIRAqgh9fKq1w1qTL70bH7zd3NOhgO5LsUwmiEX1jhon6NGm9SNUUUCHziUp1SqWG1SXtJKykjF52uWWcIgvxLHqFP3CZZjIVTXD_RQkazlwkppJLmidKALzF_TcFZG5yjTwRWE4eezeC5QYqOlmVJ4vqzSZ6Bx_Px48NYvEQ48OtWtRrTjO1XXB_ogqzw8Zl0CAPsToIc0Hq9zYEZCB5prJzRB2ZoIX-SAiz3b9bguZvXBu2KQcha13aFGFYcBzhjUolvGOI7vXoHmtGIlodla3jtgJqaW52_URMe3F86WbD2RlpGy4Qimpm5w0modzjyTdvb&__tn__=-UC-R 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου