Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

αγγίζει τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης λεει ο δημαρχος

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

«Ένα ακόμη δείγμα παραπληροφόρησης των δημοτών μας, με δημοσιεύματα που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, αναρτήθηκε τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την προμήθεια εμβολίων ηπατίτιδας και αντιτετανικών για τους εργαζόμενους του Δήμου μας, από συγκεκριμένο φαρμακείο.

Είναι γεγονός, ότι ο Δήμος μας επανέρχεται στην κανονικότητα και λειτουργεί πλέον σε απόλυτη εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες και τους εργαζομένους του. Εδώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε την προτέρα κατάσταση, όπου οι εργαζόμενοι του Δήμου, επί σειρά ετών εργάζονταν χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως διαπιστώσαμε από τις αλλεπάλληλες δικαστικές αγωγές, που είχαν «στηθεί» τα τελευταία χρόνια σε βάρος του Δήμου, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 43726/2019 – ΦΕΚ 2208/Β/8-6-2019 «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής», εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε με την υπ’ αριθμόν 53361/2006 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Απασχόλησης, όπου η παροχή μέσων ατομικής προστασίας και ο εμβολιασμός των εργαζομένων είναι υποχρεωτικός σε βάρος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, ενώ στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπονται αναλυτικά τα μέσα αυτά, ανά ειδικότητα και χώρο εργασίας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των πιθανών εργασιακών κινδύνων. Επίσης, καθιερώνεται ο υποχρεωτικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος των εργαζόμενων (ιατρικές εξετάσεις – αναγκαίοι εμβολιασμοί) και πρότυπη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, για την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Είμαστε δεκτικοί στην καλοπροαίρετη κριτική από οποιονδήποτε, ο οποίος θέλει να καταγγείλει κάτι, οφείλει όμως πρώτιστα να αναζητήσει αρμοδίως απαντήσεις, και κυρίως να ενημερωθεί για την ισχύουσα νομοθεσία, εάν θέλει να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστος. Αντιπολίτευση αυτού του επιπέδου, με την απλή εκτόξευση αβάσιμων κατηγοριών, που σκοπό έχουν τη δημιουργία ενός κύκλου εντυπώσεων και αρνητικών σχολίων, αλλά και την δημιουργία «θέματος» εκεί όπου δεν υπάρχει, δεν αποτελεί τιμή για κανέναν και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σεβασμός από πλευράς της αντιπολίτευσης, προς τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Η πρόληψη της υγείας των εργαζομένων του Δήμου μας και τα δικαιώματά τους, εκτός από υποχρέωση, αποτελούν και προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε το έργο μας πάντα με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, με απόλυτη διαφάνεια των ενεργειών μας και σεβασμό προς τους δημότες».




 επιστολή του κυρίου Βρεττακου απο 11 Αυγουστου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ»
Προς τον
Αξιότιμο Κύριο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Ρομπάκη Κωνσταντίνο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Πύλου – Νέστορος
Δημοτικό Κατάστημα Πύλου
Πύλος Μεσσηνίας 24001 Πύλος 11-08-2020
Κοινοποίηση: Αξιότιμο Κύριο Παναγιώτη Καρβέλα - Δήμαρχο Πύλου –Νέστορος
Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου και τους Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να φέρετε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ για λόγους δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων του Δήμου στο Τομέα της Καθαριότητας και της Πυρασφάλειας το θέμα της διαχείρισης της συλλογής των απορριμμάτων του Δήμου Πύλου Νέστορος.
1. Μας έχουν γίνει καταγγελίες ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς μάσκες και άλλα μέσα προστασίας (στολές, γάντια, υποδήματα) που προβλέπονται από το Νόμο.
2. Εργαζομένοι της Πυρασφάλειας αντί να απασχολούνται για την πυρασφάλεια, σύμφωνα με την σύμβαση εργασίας τους, επιβαίνουν σε αυτοκίνητα απορριμματοφόρα παρανόμως ή/και ασχολούνται για την καθαριότητα κατά παράβαση της νομοθεσίας και φυσικά είναι ανασφάλιστοι σε οποιοδήποτε ατύχημα.
3. Υπάρχουν απορριμματοφόρα τους αριθμούς των οποίων έχουμε καταγράψει να εργάζονται εκτός ωραρίου νυκτερινά δρομολόγια και είναι επίσης ανασφάλιστα.
4. Οι εργαζόμενοι αντί να αμείβονται για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σύμφωνα με τον Νόμο τους υποχρεώνουν αναρμόδιοι να εργάζονται με προφορικές εντολές και φυσικά ούτε τους αμείβει ο Δήμος ούτε και πληρώνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το Νόμο. Υπάρχουν ως εκ τούτου σοβαρές παραβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες το Δήμο με επιβολή πρόσθετων εκτός προϋπολογισμού επιβαρύνσεων, διοκητικά πρόστιμα, ποινικές ευθύνες του Δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου.
5. Θα πρέπει να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός με άμεση αναμόρφωσή του και να συμβαδίζουν οι αμοιβές για νυκτερινά και Σαββατοκύριακα με βάση το Νόμο. Επίσης ο νέος προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να έχει όλες αυτές τις πρόνοιες και επαυξήσεις διότι διαφορετικά θα κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει έναν παράνομο προϋπολογισμό. Θα πρέπει να κοινοποιήσετε την παρούσα επιστολή μας σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου (Οικονομική, Διοικητική, Υπηρεσία Καθαριότητας, Πολιτική Προστασία, κ.λπ.) διότι έχουν ποινικές ευθύνες που ενδεχόμενα δεν γνωρίζουν αλλά και στους εργαζομένους της καθαριότητας και πυρασφάλειας.
6. Θα πρέπει να υπογράφεται από αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον Δήμαρχο το πρόγραμμα καθαριότητας και όχι να αναρτάται στο Δήμο ανυπόγραφο άλλως καλούμε τους εργαζομένους να μην το ακολουθούν, να έρχονται στην εργασία τους φυσικά το πρωί αλλά να να μην πηγαίνουν πουθενά χωρίς γραπτή εντολή αφού το πρόγραμμα είναι ανυπόγραφο, αλλά και παράνομο διοκητικά αφού κατανέμει το προσωπικό εκτός των προβλέψεων του Νόμου.
7. Ζητάμε να τροποποιηθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου και να είναι επί 24ωρου βάσεως για να μπορεί να καθαρίζονται όλα τα διαμερίσματα και οι γειτονιές όχι με μαύρα – ανασφάλιστα μεροκάματα των εργαζομένων αλλά ως ο νόμος και οι συνθήκες δημόσιας υγείας απαιτούν, ειδικά τώρα λόγω της κρίσης του κορωνοιού.
8. Σας επισημαίνουμε ότι από το 2021 το καλοκαίρι θα έχουμε άλλη μια πόλη 1,500 επισκεπτών και 400 εργαζομένων στην νέα μονάδα της Costa Navarino στην Πύλο αλλά και πολλές άλλες ιδιωτικές μονάδες φιλοξενίας, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και κατοικίες σε όλο το Δήμο και δεν μπορεί ο Δήμαρχος να λειτουργεί παράνομα την Υπηρεσία Καθαριότητας και να είναι «Χορηγοί» οι εργαζόμενοι με την απώλεια νομίμων εισοδημάτων τους όπως ορίζει ο Νόμος.
9. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων, εξάντληση των οχημάτων και των οδηγών και διαρκής παραβίαση του σημερινού ωραρίου και των νομίμων αμοιβών, ασφαλιστικών εισφορών με σοβαρές ποινικές ευθύνες.
10. Ζητάμε από τον Δήμαρχο να ανακοινώσει αμέσως αρμόδιο αντιδήμαρχο για τις διοικητικές υπηρεσίες διότι μάθαμε απο το facebook ότι ο κ. Βουγιούκας έχει παραιτηθεί εδώ και μήνες και δεν υπάρχει αρμόδιος στα διοικητικά αλλά ούτε και στο διαμέρισμα της ενότητας Δ.Ε. Πύλου αλλά ούτε και για την διαχείριση του χώρου εναπόθεσης απορριμάτων του Αγίου Νικολάου. Καμμία δημοσιευμένη ενημέρωση γραπτή δεν έχουμε από τον Δήμαρχο εάν όρισε άλλον στην θέση του κ. Βουγιούκα, πότε και με τι αρμοδιότητες.
11. Ζητάμε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δημοτικές Παρατάξεις να προσυπογράψουν την παρούσα αίτησή μας για να συζητηθεί άμεσα σε Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την Δημοτική Παράταξη «ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ»,
Με Εκτίμηση,
Δημήτρης Βρεττάκος Ιωάννης Καστόρας
Οικονομολόγος – Δημοσιολόγος Δημοτικός Σύμβουλος
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου