Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

''Σας γράφομεν από την Ιταλικήν Ελλάδα''.απομνημονεύματα οδυσσεως Χατζηγεωργίου ''Γεγονότα κατοχής 1940-1944''

 Γεγονότα κατοχής 1940-1944 

απομνημονεύματα οδυσσέως Χατζηγεωργίου (1883-1973)

(Φιλιατρά 1883 Πύλος 1973) Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
(Φιλιατρά 1883 Πύλος 1973) Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
(Φιλιατρά 1883 Πύλος 1973) Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_cryptoγραμμένα την δεκαετία 60 με 70 

(κρατάμε την σύνταξη την γλώσσα και την ορθογραφία εκ του κειμένου)  



..............................................................................................................................................................................

Την ημέρα της 28 Οκτωβρίου 1940 ,της κήρυξης του πολέμου,της Ιταλιας κατα της Ελλαδος την μεσημβρινήν ώρα ειδομεν σμήνος αεροπλάνων με τάξιν ιπταμένου, από βορραν προς δυσιν πορευομένου ,άνωθεν της Πύλου διερχομένου. Απορούντες πάντες οι εν τη Πύλω ποίας  εθνικότητος ητο .Μετ ολίγον εμαθομεν  ότι τούτο ητο εκ βομβαρδιστικών Ιταλικών,κηρυχθέντος του πολέμου εν τω Αλβανικώ μετόπω, βομβαρδισάντων την πόλιν των Πατρών με ζημίες και θύματα ,με την καταστροφήν του  Ιταλικου σχολείου ,και πολλά θύματα μεταξύ των Ιταλοπαίδων . Την επομένην ημέραν Ιταλικόν αεροπλάνον επέδραμεν κατά της Πύλου ην εβομβαρδισεν εκ χαμηλού ύψους ,τα άκρα της Πύλου προς εκφοβισμόν  μάλλον,το άκρον της προς το φρούριον συνοικίας άνευ ζημιών η θυμάτων και το άκρον της συνοικίας (καμάρες) άνωθεν της οικίας Νικόλ  Καλδή η Βασιλόπουλου άνευ ζημιών και τον φόνων ορνίθων τινών και τον τραυματισμόν διερχομένου τινός εκ βλήματος εις την χείραν .Τρομαγμένοι είχομεν καταφύγει κάτωθι της οικίας μας εν η και τινός άλλοι ,ο καθηγητής Κοκκίνης και εις υπονοματάρχης .  Αμέσως  ητοιμάσθημεν   εγκαταλήψαντες την οικίαν μας  ανεχωρήσαμεν μετα της Αμαλίας χήρας Δραγώνα το γένος Επ Κυπαρίσση εξαδέλφη πρώτη της συζύγου μου Ανθούλας ,μετέβημεν εις το χωρίον Σχοινόλακα  ,εις υψηλήν θέσιν ,ετύχομεν καλής υποδοχής και περιθάλψεως λόγω εθνικής ανάγκης κατελύσαμεν εις την οικίαν Νικόλ  Μπαλαφούτη . Απο εκει εβλέπαμεν  να έρχονται εις το μέρος του Ναυαρίνου τα εχθρικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν την Πύλον αλλά στο άκρα της πόλεως άνευ ζημιών  . Ίσως οι Ιταλοί  να μην ήθελον να προξενήσουν ζημίας και θύματα με την προοπτικήν οτι η Ελλάς ταχέως θα μετεβάλετο εις Ιταλικήν επαρχίαν    που κατόπιν κατά το διαστημα της κατοχής ,έγραφον οι Ιταλοί ες το εν Ιταλία οικογένειας των ''Σας γράφομεν από την Ιταλικήν Ελλάδα''.

 Η Πύλος λόγω των βομβαρδισμών είχε αρεώσει απο ανθρώπους .Η αστυνομία επέβλεπεν αόκνως δια να προληφθή κάθε είδους λεηλασία . Τριγύρω της Πύλου είχον εγκατασταθεί παρατηρητήρια ειδοποιούντα άμα τη εμφανήσει αεροπλάνου ,και η σιρήν (σειρήν(α) του δημαρχείου και οι κώδωνες της εκκλησίας της Παναγίας, και οι κάτοικοι κατέφευγον εις τα καταφύγια τα τεχνικά εν ταίς οικίαις και εις τα φυσικά άνωθεν του Μανιατοπάζαρου αι σπηλιές . Εκει καταφεύγαμε άπαντες πάσης ηλικίας και φύλου και τάξεως ,εντός αυτών και η Μπάμπω  ήτις εκ φοβου φώναζε μη μιλάτε γιατί θα μας ακούει ο αεροπόρος από το αεροπλάνο .     Τα φώτα την νύκτα  ήταν συγκεκαλυμένα  της πόλεως.

Ένα εσπέρας ήμουν εις το σπίτι μόνος ακούω συναγερμόν  ανάπτω το φως της σκάλας και κατεβαίνω,εξερχόμενος της καλής εισόδου βλέπω εις την γωνίαν  των τοιχων του  Αγγέλου Μισυρλή προς τον κεντρικόν δρόμον  μιαν συγκέντρωσην Ιταλών τρέχον προς εμέ εις ταγματάρχης με αρχίζει της γροθιές στο πρόσωπον και να μου λέγει στα Ιταλικά   χωρίς να ενοώ , με το δακτυλίδι  μου μάτωσε το πρόσωπον σκύπτω να πάρω το κληδί  λέγων  (καζα) δηλαδή σπίτι εις  Ιταλός μου δίδει το κληδί και ο ταγματάρχης με ωθεί λέγων ''καταφύγιον''  .

Η εκκλησία μας λειτουργούσε νύκτα, η λειτουργία άρχιζε το πρωί στις τέσσαρας και απέλυε την έκτην πρωινήν  , ερχόμουν από Σχοινόλακα   την εσπέραν της παραμονής , ινα λάβω μέρος εις την πρωινήν λειτουργίαν .Επλησίασαν τα Χριστούγεννα και ητο ανάγκη  να έλθουμε εις την Πύλο . Ηλθαμεν οικογενειακώς και πάντοτε  με τον φόβον .

Ελαμβάνομεν ειδήσεις του συνεχιζομένου εν Αλβανία  πολέμου και οτι ο στρατός μας ητο πάντοτε νικητής και ούτω εδικαιολογείτο το ΟΧΙ του βασιλεως Γεωργιου του Β' και του πρωθυπουργού δικτακτορος Ιωαν Μεταξα .

Έφθασεν ο Απριλιος 1940 οτε ο Γερμανικός στρατος διασπάσας  το Γιουγκοσλαυικον μετοπον εισηρχετο εις το εδαφος της Ελλαδος ινα βοηθήσει τον συμμαχικόν του Ιταλικόν στρατόν  



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ   

εις τα οχυρά της Ελλάδος υπερασπιζόμενα υπό Ελληνικού και Αγγλικού στρατού !Αυστραλών ! και Νεοζηλανδών !έπεσαν εκεί πλείστοι Γερμανοί αλλ εντέλει τα οχυρά μας έπεσαν και οι Γερμανοί ακάθεκτοι επροχώρησαν και οι Έλληνες εν αταξία υπεχωρισαν , άλλα καθ οδόν που συναντούσαν στρατιώτες μας φεύγοντας οχι μόνον δεν τους αφόπλιζαν αλλα και εις τα τροχοφόρα των τους ανεβάζαν ίνα ανέτως  άνευ πλέον κόπων μεταβούν εις την πατρίδα των . Πρώτο δείγμα της καταρεύσεως του μετώπου μας ητο που έφθασαν εως πεντηκοντα Νεοζηλανδή φεύγοντας την αιχμαλωσία εις την Πυλο οι ημισες εξ αυτών εκουσίως παρέδωσαν τον οπλισμών τους εις τον διοικητήν χωροφυλακής Πυλιας μοίραρχον Βασιλ Κότσιραν  οίτινες έμειναν κρατούμενοι και παραδοθώσι εις τους Γερμανούς  οιδε άλλος ημίσεως μη θέλοντες να παραδοθωσι τα όπλα έλαβον την άγουσαν προς Μεθώνην οδού όπου εμει(ναν) προστατευόμενοι υπό των κατοίκων και όσοι δεν κατόρθωσαν να φύγουν με κανεν υποβρύχιον μέχρι πέρατος του πολέμου . ο Κότσιρας των αιχμαλώτων τα όπλα έρριψεν εις τα βαθιά νερά του λιμένος.Ουτος ως επληροφορήθημεν εξετελέσθη κατόπιν παρά των ανταρτών  .Έτερον δείγμα ητο η εν Πύλο κάθοδος δι αυτοκινήτου  του αντισυνταγματάρχου ................................................έχον μαζί του τον πολιτικόν και πρόξενον της Αγγλίας Σταύρον Κωστόπουλον και έναν στρατιώτην Ινδόν εκ Καλκούταςτων Ινδιών ,με τον οποίον δυο φορές ευρέθημεν εις τα καταφύγια (σπηλιαις)  Ο αντισυνταγματάρχης αυτός το αυτοκίνητον του ίνα μη περιέλθη εις χείρας των Γερμανών κατέρριψεν εις την θάλασσαν εκ του φρουρίου απ εκεί που είναι τώρα το νέον τουριστικόν ξενοδοχείον . Ακολούθως ήλθεν εις συμφωνίαν δι αμοιβής να τους μεταφέρει δια της βενζινακάτου λέμβου του εις την Κρητην .Εισήλθον εις την λέμβον το εσπέρας  έχοντες μαζί του στημένο ένα πολυβόλον μη τυχόν τους κτυπήσει εχθρικόν αεροπλάνον ανεχώρησαν τα ξημερώματα έφθασαν εις Κύθηρα , οπου ολην την ημέρα διήλθον εκεί και το εσπέρας ανεχώρησαν και τα ξημερωματα της άλλης ημέρας έφθασαν εις Κρήτην.    Ο Διονύσιος Καραβίας ο λεμβούχος δια της ιδιας οδού και τον ιδιο τρόπο επανήλθεν εις Πύλον . 


 

Δεν παρήλθον δυο τρεις ημέρας που έφθασε το πρώτο κλιμάκιον στρατιωτών Γερμανών εν Πυλω, όπερ  υπεδέχθη η οικογένεια ..Δ..Π.. εκεί όπου το σπίτι τους που στεγάζονταν τα δημόσια γραφεία ,και τα κοριτσια του προσέφεραν εις τους Γερμανούς ανθοδέσμας ,ο υιός του .... εχων και το παθος του κ...... , ..... το επάγγελμα  ως ξενόδουλος άρχισε να ασκεί το επάγγελμα  του διερμηνέα ως καθόσον γνώριζε ξένη γλώσσα.Παρασκεύασαν το έδαφος οι Γερμανοί  ίνα διευκολύνουν  την έλευση των Ιταλών (μισουμένων υπό των Ελλήνων)    και εγκατασταθούν εν Πυλω πολλαι χιλιάδες εν η εγκατέστησαν  τριγύρω πυροβολαρχίες και πολυβόλα εις Αγιον Βασίλειον ,εις πρόποδες Αγιον Νικόλαον ,εις Σφακτηρίαν  γεμίσαντες γύρωθεν  της πόλεως τον τόπον νάρκας που όταν έφυγαν πολλοί και μάλιστα παιδιά εξ αυτών εφονεύθησαν .Των Ιταλών φίλοι ήσαν εν Πυλω ο Γ.Χ   γνωρίζων την Ιταλικήν γλώσσα και πρόξενος της Ιταλίας και ο ανειψιός του έφεδρος ανθυπολοχαγός  του Ελληνικού στρατού έχων και αυτός το πάθος της κιναιδοσυνης  γνωρίζων την Ιταλικήν γλώσσα. Δειλός και όπως ο θείος του ζωηρότερος ο Α.Β παρεμερισε τον θείο του και ανέλαβε αυτος ως διερμηνέυς και ως εξυπηρετών τους Ιταλούς. 

Ήρχισεν παρά των Ιταλών η επίταξη των σπιτιών μας  ,μας μετέφεραν τα πράγματα εις την ανατολικήν συνοικία   δια αυτοκίνητων των . 

Του Α του Μ όμως δεν επιτάχθη καθόσον η λαμπρά κόρη ητο παλακις ενός υπολοχαγού Ιταλού Μέρλιγη   ονομαζομένου που την γνώρισε στον κήπο της επι των ομων του διασκεδάζων , ο Γεργ Μπουντάς η Μαρτσέλος βλέποντας τούτο, το είπε εις τον πατέρα της οστις του απάντησε γελών οχ δεν τα αφήνετε τα χωριάτικα η κόρη μου αν δεν γλεντήσει τώρα πότε θα γλεντήσει ?

ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ  

ο γερο Μαρτσέλος
ο Ιταλος
Μέρλιγη  

 Αυτη ομως Ε ονομαζόμενη μαζί με τους γονείς της εκ του φοβου των βορβαδισμων ειχε καταφυγει εις Σ εις το κτημα του Ι.Κ εκει η κορη του Μ συνεβρεθη  μετα του Κ έκαμε και γαμον καθος έγκυος ετεκεν υιον  ονομαζόμενον Ν αλλά τον εγκατέλειψε αυτόν και το παιδί της  και ήλθον εις Πυλον να διασκεδάσει με τους Ιταλούς. Που και ο σύζυγος της Ι.Κ έχων έρωτα προς αυτήν εγκατέλειψε την Σ ήλθεν εις Πύλον να την βλέπει έστω και εκ του μακρόθεν   ,εκρέμασε και εθανάτωσε  την θεια του τρελην ουσαν και να μπη στα κατόπιν ιδρυθέντα τάγματα ασφαλείας προς αντιμετώπισην των ανταρτών, εφονεύθη πάρα αυτών  . 

Οι Ιταλοί για τα σπίτια μας  , μας κάλεσαν και μας πλήρωσαν με μερικά χαρτονομήσματα του Ράλλη ως αποζημίωσιν, και μου είπε χαριτωλογών εις αξιωματικός Ιταλος σε φέραμε για να σε εκτελέσουμε και εγω με χαμόγελο του απάντησα οτι ημεθα πολυ ευχαριστημένοι απο αυτούς .  

Τώρα άρχησαν να μας βομβαρδίζουν οι Αγγλοι  αλλά οχι σαν τους Ιταλούς διότι ήσαν άγριοι και χειρότεροι εχθροί απο τους Ιταλογερμανους . Οι Αγγλοι μας κατασκότωσαν αράδιασαν βόμβας απο τα Καλύβια μέχρι την πλατεία  , στα Καλύβια σκοτώθηκε του Γιάννου του πρόσφυγα χασάπη η κόρη που μόνον αυτή είχε μείνη ,  οι γονείς της σκοτώθηκαν από την εκριξιν του σπιτιού του Αθανασίου Μπαλοδήμα εκ Πυλας ,που τώρα ειναι πλατεία μεταξύ δρόμου και Αντ Αλεξανδράκη που εσκοτώθη  γκρεμισθέντων του Μπαλοδήμα ,του Αλεξανδράκη η Κουτσαβίτη και του Νικ Στεριώτη μικρά χαμώγειος οικία εν κατεπλακώθησαν και εφονεύθησαν ο Γιάννος και η σύζυγος του  . Η καταστροφή προήλθεν  απο έκριξιν πυρομαχικών  .

Συνεχίζεται..... 

 

Αυτη τη στιγμη που εσκοτωθη η κορη των εις τα Καλυβια ως είπομεν ,εφονεύθη και η υπηρέτρια του Διον Π Φρέντζου παρά την πλατεία κρημισθέντος του οίκου των που έστεκεν στον εξώστη και ο υιος του Παναγιωτάκης που έστεκε εις το πεζοδρόμιο  της πλατείας στο περίπτερο Πιερουλίδη    το νυν (Νταραβέρη) Λαμπρινού Αναστάση που φωναζε το δύστυχο εντα εντα έρχονται και με της φωνές έπεσε νεκρό,απο της πέτρες και τα ξύλα του σπιτιού του  που εφτασαν εις αυτο .


 

Άλλην ημέραν οι φίλοι μας οι Αγγλοι έρριψαν βόμβας εις την βόρειαν πλευράν του δημόσιου δρόμου εις την οικίαν Κ Ζωντανού ην τελείως εγκρέμισαν και με πέντε θύματα από αγόρια και κορίτσια   .Άλλοι απο τους συμμάχους μας Αγγλους έρριψαν βόμβας εις τον κάμπον της Πυλου βλέποντες τον Ανδρ Κάντζαν που εγκατέλειψε το αυτοκίνητο του και πήγαινε προς την αγροικίαν του Γεωρ Μπαγλά ρίψαντες επάνω εις την οικίαν όπου ο Ανδρ Κάντζας  εφονεύθη .Τα Ιταλικα αντιεροπορικα εβαλαν εναντιον των Αγγλικών αεροπλάνων που ο κόσμος χαλούσε απο τους κρότους αλλ ουδέν κατόρθωσαν να ρίψουν.

 συνεχίζεται 

Ήρχισεν η στέρησης τροφίμων ,για ψωμί σταφίδα και λούπινα ,ψωμί διόλου. Πήγαινα στην Κουκουνάρα ,Χανδρινού στο μυλο Κομεσάριου για λίγη κούκλα (καλαμπόκι) ζαλομένος την έφερνα στον ώμο είκοσι οκάδες .Δεν υπήρχαν μέσα συγκοινωνίας λόγω της κατάστασης,επήγαινα για άλεσμα εις τον μύλον     του Σαρατσιώτη στου Κυνηγού  , έτρεχα με τα παιδιά μου στα χωράφια με ξύλινα τσόκαρα και μαζεύαμε το θέρος τα στάχια να τα κοπανίσουμε στη μπόμπα (τρύπια μπόμπα για γουδί) να κάμουμε αλεύρι και μπλουγούρι  ,εφτιάχναμε χυλό από κούκλα (καλαμπόκι) χωρίς ζάχαρη άλλα από σταφιδίνη και τρώγαμε πρωί και βράδυ .Που χάριν του χυλού εθεραπεύθην από την έντερο κολοίτιδα εξ ης υπέφερα πολύ και δεν την ξαναείδα.

Ο λαος πωλούσε τα χρυσαφικά του   νομήσματα η κοσμήματα εις τους πράκτορες των Γερμανών για να πάρει κάτι να φάγη    ο διευθυντής της εθνικής τράπεζας Χρυσανθόπουλος επώλησε χρυσαφικά και έπιπλα ακόμη ο ειρηνοδίκης ......................ήρχετο απ εξω φορτομένος επ ώμου αλεύρι,στάρι και κούκλα.

Τα παιδάκια έτρεχαν στα καζάνια των Ιταλών για κανένα πιάτο φαγητού, τους έδιναν όμως και τα παιδάκια γλύτωσαν εκ πείνης θανάτου, οι Γερμανοί το έχυναν όχι να το δώσουν.

Πήγαινα για ξύλα στα βουνά με αξίνα και τσεκούρι να φέρω ξύλα στον ώμο για να μαγειρέψουμε λάχανα η για χυλό και να ζεσταθούμε. Εμάζευα στους αγρούς μαζί με τα παιδιά μου σταχια  κοπανουσαμε το στάρι στο γουδί και κάναμε μπλουγούρι    και ψωμί είχαν πληγιάσει τα πόδια μας απο τα ξύλινα τσόκαρα Οι Ιταλοί είχαν επιμελητεία εν ω οι Γερμανοί εστερούντο τοιαύτης    το εξωκλήσι αγιος Βασίλειος οι Ιταλοί το είχαν τελείως ερημώσει, πλησίον του δρόμου είχον περιβολάκι με ντομάτες και άλλα οπωρικά .

Εχρειάσθη να γίνουν μετά την φυγή των Γερμανοιταλων νέα εγκαίνια   και έγιναν το 1945 υπό του μητροπολίτου     Χρυσοστόμου Δασκαλάκη την ημέραν της Μεσοπεντηκοστής που ψάλτης ητο αγράμματος Χαρίλαος Μίχαλος εκ Γαργαλιάνων διότι εγώ είχα αποχωρίσει της  εκκλησίας λόγω του οτι με εχαρακτήρησαν ως αριστερών . Ο μητροπολίτης μου είπεν Ιησουιτικώς να ψάλω ,ο ιερευς Γεωρ Φρέντζος  επισης , ο Μίχαλος έπρεπε να ρωτήσει τους επιτρόπους,επίτροποι ήσαν ο Δ Βασιλείου  ο Σπύρος Αποστολόπουλος  και αλλοι δυο που δεν θυμούμαι  έφερον αντίρρησιν ο δε Κωνστ Καραμπάτσος  ελεγε ουδεποτε ο κουμουνιστης θα ψαλλη .ο δε μητροπολιτης υπεχώρησε εις τας φωνας των επιτρόπων ,φαντασθείτε τι ψαλτης ηταν ο Μίχαλος που δεν ηξευρε σε τι ηχον επρεπε να ψαλλη τας καταβάσεις της Μεσοπεντηκοστής που του αρχισε ο μητροπολιτης να καταλαβει .


 
23 Απριλίου 1943 Μεγάλη Παρασκευή λιτανεία επιταφίου (ήμερα) πέριξ της εκκλησίας ιερευς ο παπα Γεωρ Φρεντζος με ψαλτη τον Οδυσσεα Χατηγεωργιου

Οι Ιταλοί αφήρεσαν από τον ναό του τέμπλου του φρουρίου που ήταν δυο φίδια μεγάλης τέχνης  και τα μετέφεραν στην Ιταλία . Αστυνομια εις Πυλον Ελληνικη δεν υπηρχε ειχε διαλυθη  δεν μπορουσε να υπηρετη  τους κατακτητας, την αστυνομιαν το λιμεναρχειον ησαν πλεον Ιταλικα  ολαι αι αρχαι Ιταλικαι .Οι Γερμανοι εμεναν εντος  του φρουριου οι Ιταλοι εις τα περιξ και εντος της Πυλου .Στρατος Ιταλικος καπου δεκα πεντε χιλιαδας .Ειχον γεμισει τα περιξ ολο ναρκες ξηρας ,που εσκοτωθησαν μετα την φυγην των πολλα παιδια ,απο της ναρκες και απο διαφόρους χειρομβομβιδες που ησαν σκορπιες ,που δεν ενιοθαν τον κινδυνον ,οι μεγαλοι απο ναρκες δεν ηξευραν την υπαρξιν των και πατησαν επανω των .Εις την κορυφην του Αγιου Νικολαου ειχον προχωρισει δρομον αυτοκινητου που στην κορυφην ηθελον εκατον μετρα να φθασουν εκει που το εκκλησακι  

συνεχιζεται ....

Ενας Μανιατης Ελλην με Γερμανους εκανε επιδρομας στα χωρια δια να διξη οτι ηταν φιλος των κατακτητων ειχε ριμαξει στο ξυλο τους χωρικους εμαθομεν οτι εξετελεσθη κατοπιν υπο των ανταρτων .Εις την προκυμαιαν ητο ενα καικι αραγμενο οι Γερμανοι για να το βυθισουν (οταν επροκειτο να φυγουν) ερριπτον απο αεροπλανων βομβες ,τας ερριπταν απο την εκκλησιαν της Παναγιας και ερριψαν καπου πεντήκοντα βομβας για να μπορεσουν να το βυθισουν ,αυτο οταν εφυγαν οι κατακτηται ο ναυτικος Γεωρ Μουκάκος κατορθωσε να το φερει στην επιφανειαν να το κρατησει για το δικο του που το ειχαν βυθισει οι Αγγλοι με φορτιον αλευρων εις τα νησια της Μεθωνης που το κυβερνουσε οχι ο ιδιος αλλα ο αδελφος του που τον ειδοποιησαν και το εγκατελειψε .Δεν του το εδωσεν ομως το κρατος και το ειχε παραπονον.

Χρηματα Γερμανικα και Ιταλικα δεν επετρεπον οι κατακτηται να κυκλοφορουν καταδιωκοντο μαλιστα και ετιμορουντο οσοι συναλλασοντο με αυτα .Η κατοχικη κυβερνησης Τσολακογλου-Ραλλη ητο εντεταλμενη παρα των κατακτητων να εκδιδει νομισματα τα επερναν οι κατακτηται  και συναλλασοντο δι αυτων .Φοβερος πληθορισμος ,εκόπτοντο χιλιαρικα εκόπτοντο των εκατομυριων νομησματα και δισεκατομυριων (τα δικα μας προπολεμικα εχασαν τελειως την αξιαν των δεν κυκλοφορουσαν ).Οργιαζε στα τροφιμα η μαυρη αγορα εφθασε η ντοματα εν εκατομυριον η οκα αλλα και δεν την ευρισκες ,το τσιγαρο τρια εκατομυρια το εν .

Εις τα χωρια της υπεθρου ηρχισε να δημιουργηται πυρην ανταρτικου, λεγεται οτι τουτο διαταγη πρακτορων Ελληνων εκ της Μεσης Ανατολης .Ηρχισαν να κτυπουν τους Γερμανους και Ιταλους .Οργανωσης   του ΕΑΜ και το ανταρτικο του ΕΛΑΣ υπο τον Βελουχιωτη .Εφονευσε η οργανωσης εναν Γερμανο ,οι Γερμανοι συνελαμβανον και εκτελουσαν πεντηκοντα Ελληνες .Αλλα εις την οργανωση ησαν οι πλεον δυναμικοι οι κομουνισται .

Επανερχομαι εις την καταστασιν  του πολεμου οταν ο Ιω Μεταξας ειχεν πολλους κομουνιστας εν ταις φυλακες και το μετωπον κατερευσε δεν ανοιξε τας φυλακας να τους απελευθερωσει .Ο Μεταξας εν τω μεταξυ απεβιωσε ύποπτος εστίν ο θανατος του καθ ο Γερμανοφιλος αντιθετος του βασιλιεως  Γεωργιου του Β' που ητο Αγγλοφιλος 

ο Ιωαννης Μεταξας στην Πυλο
φιλακισμενου στην ακροπολη του Νιοκαστρου επιδεικνυουν εργοχειρα

οι φυλακες στο Νιοκαστρο της Πυλου 


Ανελαβεν ο Κορυζης αλλα και αυτος  συντόμως απεβιωσεν ,βλεπων ο Γεωργιος  την καμψην την μετωπικην ανεχωρισεν δια Κρητην και εκειθεν δια πολλων κινδυνων εις Μεσην Ανατολην .

Ο σκοπος της οργανωσεως ΕΑΜ παρεξηγηθη λογω της εισχωρησεως των και κομουνιστων εν αυτω ,ετερος πυρην εφανει εν ταις πολεσι οπου υποστηριζοντο παρα των εχθρικων δυναμεων .

Τα ταγματα ασφαλειας τα ενισχυθησαν ετι μαλλον παρα αποσκυρτησάντων εκ του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εκ διαφορων επισοδειων εν ταις κολποις αυτων ,ετασοντο εις τα ταγματα .Εκ Κ τινες σκληροι Κ.Γ - Α υπαξιωματικος κ.λ.π. ο εκ Σ εχων ποστο στο ΕΑΜ Τ.Θ οστις διεκορευσε της πρωτης του εξαδερφης κοριτσι Β πιεσθεις υπο της οργανωσεως την στεφανωθη ,αλλα ουτε στιγμη εζησε μετ αυτης ηλθεν εις τα ταγματα Πυλου . ο Δ Κ διαμενων εις Κ εχων και αυτος ποστο ειχε καταστησει εγκυον καποιαν νεαν ητις και ετεκεν ηναγκασθη υπο της οργανωσεως να την στεφανωθη θυμωθεις ηλθον εις Πυλον και κατεταγη στα ταγματα μαξυ με αυτον ηλθε και ο γαμβρος του Κ.Κ πρωην  κομουνιστης και αυτος στα ταγματα ,οιτινες ησαν οι πιο σκληροι .

συνεχιζεται ......

Δημητρης Οδυσσεως Χατζηγεωργιου
 

Εισηρχοντο εντος των οικιων ηρπαζον τους Πυλιους και τους πηγαιναν κρατητήρια ως και εμενα διοτι το παιδι μου ητο εξω στα χωρια λογω του οτι το ειχαν ενοχοποιησει δια τον φονον του ...... Θεοδωρακόπουλου η Εντεκα ως και αλλα παιδιακια που αυτος ηταν καταδοτης των εχθρων συκοφαντων ανθρωπους και τον καλεσε η οργανωσης και παρουσιασθει εξω εις αυτην να τον κατηχησει δεν πηγε ωστε ηλθεν ενοπλος ομας να τον συλλαβει αλλα αυτος ως εμαθομεν αντεσταθη και τον εφονευσαν .

Μας κουβαλουσαν στα κρατητηρια και με φοβεραις ωστε που εμεις θα ημεθα τα θυματα αν θιγουν οι δικοι των εις τα χωρια .Τοτε αρχισαν να ερχονται απ εξω και τινες διανοουμενοι παρασυρθεντες υπο των γυναικων των που δεν μπορουσαν να ζησουν στα χωρια και αυτοι ησαν ο ιατρος Γεωρ Λαμπρακόπουλος γνωριζων τα Γερμανικα χρησιμοποιηθεις και ως διερμηνευς , ο ιατρος ......Θερριός εκ Κουκουνάρας και ο Αδάμ Στασινόπουλος συμβολαιογράφος Πυλου εμενε εν Χωρα και επεστρεψεν εν Πυλω Ητο πεπρωμενον για να χαθουν .

Λογω της ελληψεως τροφιμων μαλλον κατετασοντο εις το ταγμα και οι δημοσιοι υπαλληλοι Πυλου υποχρεωθησαν να ανεβαινουν εις τας εξωστας να ομιλουν δημοσιως κατα του κομουνισμου και της οργανωσεως .Ο Ειρηνοδικης ..................   .................... διαμενων οικογενειακος εις Ικλαινα ,ερχομενος εις Πυλον ενα σκυλι των Γιαννοπουλεων κτηνοτροφων τον δαγκωσε ,και η υποθεση στο Λαικον Δικαστηριον , ο προεδρος λεγει εν αποφασει '' κρεας σου πηραμε κρεας σου δωσαμε ''καταδικαζομεν τον κατοχον του σκυλου να δοσει εις τον παθοντα πεντε οκαδες κρεας .Ο Ειρηνοδικης γεματος χαραν απαντησεν μπραβο κ προεδρε ουτε εγω δεν θα εξεδιδον τοιαυτην δικαιαν αποφασην .

Ενας υπαξιωματικος του ναυτικου Ιταλος ο ''Καπο Ρενας'' ηγαπατο με την κορην του Ειρηνοδικου , ο Ειρηνοδικης ελθων εις Πυλον προσηλθεν εις το ταγμα και εκαμεν τον τρελον ,φορουσε κατι ρουχα πολυχρωμα ως καρναβαλος και με ενα τουφεκι βαζων ποιηματα κατα του κομουνισμου .

Αποθανών ο Νικολ Γιαννοπουλος οταν τον κατεβασαν εις τον ταφον , ηθελε να πεσει και αυτος μεσα να τον θαψουν μαζι φωναζων'' καλε μου συμβουλε''. Αλλ οταν επεκρατησαν αι ανταρται δεν τον εθιξαν ως τρελον .Αλλ εκεινος μας ελεγεν οτι ετσι το εκανε και αρχισε να ποιη ποιηματα υπερ του κομουνισμου .

Οι φιλοι μας  Ιγκλεζοι ερριπτον χρηματα και εις τους ανταρτες και εις τα ταγματα καθως και υποδηματα τα δεξια εις την μιαν παραταξην και τα αριστερα εις την αλλην .Αφηκαν τας αποθηκας Αθηνων και Θεσσαλονικης οι Αγγλοι με το υλικον πολεμου και το πηραν οι ανταρται και ελεγον οτι δηθεν τους τα εκλεψαν , ητο δυνατον τουτο ?

Οι Ιταλοι νομιζοντας οτι θα μεινουν εδω μονιμοι ειχαν φερει σιδηροσωληνες να πανε το νερο εις την νησον Σφακτηριαν .Οταν ηλθε το ΕΑΜ ητο διοικητης ο Βαλσαμουλης εκ Κορωνης και τας εστειλε εις Κορωνην μια μονον πηρε ο Δημ Σαρατσιωτης για το ηλεκτρικον .

Οι Γερμανοι και  Ιταλοι καιτοι συμμαχοι αλληλοεμισουντο οι Γερμανοι τους Ιταλους τους ενεπαιζον ως διερμηνευς των Γερμανων ητο εις Νωντας λεγομενος φιλος του υιου μου οστις αμα τη ληξει του πολεμου εγινε κληρικος τον βρηκε το παιδι μου αρχιμανδριτη εις Αθηνας ητο θεολογος ,οι Ιταλοι βλεποντες οτι καταρεουν ηρχισαν να συμπεριφερονται προς ημας καλλιτερα , παρεδιδον στους ανταρτες και το ΕΑΜ οπλα φυσιγγια και χειρομβομβιδες .Το μετωπον του αξωνος κατερευσε οι Ιταλοι διεταχθησαν να αναχωρισουν πολλοι εξ αυτων επηγαν στα χωρια εργαζονταις επιασαν και φιλεναδες που οταν τα πραγματα ηλθον στην ομαλοτητα της πηραν εις τας πατριδας των στην Ιταλια και τας ενυμφευθησαν .

συνεχιζεται
 

Ο Κάπο Ρένας  πηρε του ειρηνοδικου την κορη και εφυγε ,καιρου ευδοκισαντος οσοι ομως εμειναν πιστοι και δεν αφηκαν το στρατευμα εφηγαν συντεταγμενοι να τους οδηγουν οι Γερμανοι και να βλεπεις ενας υπαξιωματικος Γερμανος να διαταζει ολοκληρον ταγμα Ιταλων και με τους βαθμοφορους του .Λεγεται οτι πολλους ερριψαν και τους επνιξαν εις τον Ισθμον της Κορινθου  .

Τα ταγματα ασφαλειας οδηγουμενα υπο του Α Β η Χ εκαμαν επιδρομας εις τα διαφορα χωρια και τα λεηλατουσαν  επερναν τροφιμα και προικες των κοριτσιων ακομα που ηρχοντο τα κοριτσια στην Πυλο κλαιοντας και τους τα εδιδαν .

Ειχαν επιδραμει εις Χωραν και ελεηλατησαν το φαρμακειον που δια τουτο επεταξαν απο το ταγμα τον Μ.Α.Κ που ειχε παρει σουλιναρια  Κινινη ,παρακαλων τον Γ Χ κατορθωσε να παει πισω στο ταγμα . Εις αλλην επιδρομην κατα του Κυνηγου επεσεν εις λεηλασιαν ο Μιχαλακης εγινε μαχη οι ανταρτες ειχαν πιασει ολα τα υψωματα εκει εφονευθη ο Μιχαλης και ενας αλλος Μωθωναιος ο Β ετραπη εις φυγην με εκδηλον την δειλιαν το δε αλλογον του το πηραν οι ανταρτες .Ο  Κ.Γ εμαθε οτι εσκοτωθη το παιδι του εις την Μεσσηνιαν πολεμών κατα των ανταρτων ,προς εκδικησην ηλθεν εις το κρατητηριον κατωθι του Μιχ Αλεξοπούλου η Κοτσώνη απο το παραθυρο ερριψε ντουφεκια και εφονευσε τον Αλευρά με δευτερη ντουφεκια ετραυματισε την αδελφην του  σύζηγου του επιπλοποιου Τομαρα .Ο φονευθεις  ! αφεθη ελευθερος να μεταβη εις Κορυφασιον να απελευθερωση τον Δ Μ και τον υιον του Η αφου εβασταξαν ως ομηρους τον Γεωρ Μαυρόγιαννην κουρεαν και την συζηγον του αδελφην και αυτη του Αλευράν αυτος ετηρησε την υποσχεσιν του αλλα ελθων εφονευθη . Ο Γ με ολον τουτο αφεθη ελευθερος και  περιφερεται με το οπλον να γυριζει στο κρατητηριον και να φοβεριζει να φονευσει και αλλους .Ισως τουτο να συνετελεσε περισσοτερον που εγιναν κατοπιν τα εν Πυλω απανθρωπα εγκληματα .Στο κρατητηριον αυτο ημουν και εγω κρατουμενος και εφοβηθην .Ηλθεν η συζηγος μου και μου ζητουσε το μισθον του Αυγουστου ,ειδον τον επιτροπον και ταμιαν της εκκλησιας μας Γεωρ Δουβρην του τα ζητησα και μου εδωσε δυο εκατομμυρια ,ερωτω τον Μιχαλην Αλεξοπουλον που πωλουσε τσιγαρα ποσο τα τσιγαρα ? μου ειπε πεντακοσες χιλιαδες το ενα του εδωσα τα δυο εκατομυρια και πηρα τεσσερα τσιγαρα .Του Σταυρού αφεθην ελευθερος να ψαλλω στην εκκλησια ερωτησα για τα τσιγαρα, ειχε φθασει τρια εκατομυρια το ενα  .

συνεχιζεται 

 Οι Ιταλοι ειχαν φυγει πλεον ησαν κυριαρχα τα ταγματα εις το οποιον ειχεν ερθει ο Βρασίδας Μ και ο Αντωνης Θ εις Σχοινολακαν ο Χαυτας με καποιο ολμοβολο εβαλε μετα των προποδων του Αγιου Νικολαου μηπως εκει την νυκτα ησαν ανταρται .Προηγουμενος οταν ησαν οι Γερμανοι τους εβαλαν και εβομβαρδιζαν Κορυφασιον ,Κουκουναρα ,Κυνηγου ,Χανδρινου οτι δηθεν συνεδριαζουν οι ανταρται και ελεγον τραγουδια φιλιας με τους Βουλγαρους .Εξηλθεν φαλαγξ Γερμανικη πηγε στη Γιαλοβα ειπιαν κρασι ο Χαυτας τους ειπε προσεχετε γιατι ειναι ανταρτες ο επικεφαλης ταγματαρχης περιφρονιτικως απαντησεν.Εις τας στροφας της Χωρας ειχον καρτερι οι ανταρτες με επι κεφαλης τον εκ Κορυφασιου Ηλιαν Σφακιανακην ταγματαρχην ηρχισεν η μαχη εφονευθη ο Σφακιανακης εδηλιασαν οι ανταρτες και εφευγον μια Εβραια ξανθια που ητο μαζι τους περνει οπλο φονευμενου και αρχιζει να πυροβολει επου πατε βρε τους λεγει βαρατε τους και τοτε η μαχη εγινε πισματωδη ωστε εφερον το αποτελεσμα ,οι Γερμανοι πλην τριων οι αλλοι εκατο εφονευθησαν αλλ πυρπολιθεντων των αυτοκινητων ολοι εκαησαν τους πηγαν προς ενταφιασμον οχι σε ενα μερος αλλα αλλους εις Πυλον ,εις Γαργαλιανους εις Φιλιατρα προς μικροτεραν την εντυπωσιν .Τρεις γλυτωσαν τραπεντες κατω προς την ρεματιαν ηλθον εις Πυλον και ανηγγειλαν το γεγονος . Οταν τους εφεραν στον αγιον Ιωαννην προς ενταφιασμον καυμενους ετρομοκρατηθημεν τους ενταφιασαν εξω του νεκροταφειου εις τον περιβολον της εκκλησιας εις ομαδικον ταφον .Εκει εφονευθη εις τηλεγραφητης ................που αφησε γυναικα και ενα κοριτσακι ,η γυναικα του κατοπιν πηρε με αγαπη τον Κ Καραγιαννη την κορη τον Δημητρακη ,εφονευθη και ενας αλλος που πηγαινε στην γυναικα του δασκαλου στα Φιλιατρα ,ετραυματισθη και η Αργυρω Ψαρρα ,ολους αυτους τους πηγαιναν εις του Μελιγαλα ως κομουνιστας εις τα στρατοπαιδα .Γερμανοι και ταγμα εκαμνον μαζι επιδρομας στα διαφορα χωρια .

Ο Δ.Π.Φ ειχε το μαγαζι του κατωθι της εν Πυλω οικιας του και διπλα στο μαγαζι του Αγγ Μισυρλη ο Αποστολης ο χασαπης που ειχε και πωλουσε τσιγαρετα ,ο Φ το ανοιξε την νυκτα και του εκλεψε τα τσιγαρα Ανακαλυφθεις εισηχθη εις δικαστηριον του ταγματος εδικαθη να πληρωση εις τον παθοντα χρηματικον ποσον οπερ κατεβαλε αλλα και εις εξοριαν ητις δεν επραγματοποιηθη , τοτε ο Τ.Μ θυμωθεις ενοχληθεις και με τον ιατρον Λ ελαβε την αγουσαν προς Καλαματα ινα εκφρασει παραπονα προς την νομαρχιαν .

συνεχιζεται

 


Και το παραπονον ητο το εξης ,διατι του Φ χαρισαν την ποινην διοτι ητο Φ ? ενω του Μητσακα του κρεμασαν τα κρεμμυδια στον λεμο  και τον διεπόμπευαν διοτι τα ειχε κλεψει . Τον Μ συνελαβον καθ οδον απ της οργανωσεως ομαδες και τον εξετελεσαν τον δυστυχη διοτι ητο δρων προσωπον εις το ταγμα .

Οι Γερμανοι με το ταγμα επηγαν εις την Χωρα να προβουν εις αντιποινα δια την καταστροφην της φαλαγγος ,αλλα κατα τυχην ελαβον εγγραφον απο την διοικησην των της Τριπολεως να αναχωρισουν το ταχυτερον και ανεχωρισαν χωρις να διαπραξουν τιποτε ,τοτε εφονευθη ο ιεροψαλτης Σταυρ Ρουσος που κρυφοκυτουσε σε καποια γωνια και εις Γερμανος τον ειδεν τον πυροβολησε και τον εφονευσε .Οι ανδρες του ταγματος εκαψαν τα σπιτια των θεωρουμενων ως κομουνιστων των κληρονομων Σταυρου Τσουτσουρα που εχει τωρα σπιτι νεον ο Παπαδημας Τρ Καλδης εκ Κυνηγου, το παρα τουτω κολλητα των Κουφεων ,του Αντ Μητροπουλου η παλαια τραπεζα Εθνικη ,και το σπιτι του Ν Βεντίρη στην ακρη της πολεως ανατολικα .

Οι Γερμανοι φευγοντες ειχον υπονομευσει με δεκα τρεις τρυπες τον μωλο με δυναμητες να τον ανατιναξουν που θα παθαινε μεγαλη καταστροφη η Πυλος .Ημεις ειχαμε ειδοποιηθη και ειχαμε κλεισθη στα καταφυγια σπηλιες εφυγαν και περιμεναν στο Μυτικα να ειδουν το αποτελεσμα αφου ειχαν βαλει φωτια η μαλλον ειχαν αναθεσει τουτο να πατησει το κουμπι να ανατιναχθει ο μολος .Αλλα ο Ιταλος φοβουμενος και δια την ζωη του εκοψε τα καλοδια .Αφου αργισαν να ιδουν οι Γερμανοι ηλθεν εις αξιωματικος και παλιν τα τακτοποιησεν και εφυγε αλλ ο Ιταλος και παλιν το ιδιον επραξε .Οι Γερμανοι εφυγαν πλεον υποβρυχιον Ελληνικο ερριψε τορπιλι απο το φαναρι να βυθισει Ιταλικον αντιτορπιλικον που ητο εις τον μωλον ,ο Παπανικολης, ο Ιταλος αντεληφθη ερριψε κανονια και αλλαξε το δρομον της τορπιλης ητις πηγε στη Γιαλοβα και βγηκε στην αμουδια χωρις να εκραγη .

Καραβι φορτηγο εξωκυλε τραυματισμένον εις την Μεθωνην Αγγλικο με πολλους φονευμενους και τραυματιες, οι τραυματιαι περασαν απο την Πυλο,με γελια  και εδιναν στα παιδια χαρτονομησματα Αιγυπτιακα , και εκαμναν με τα χερια τους σηματα οτι θα ξαναρθουνε .Αλλο πλοιο Αγγλικον ηλθε τραυματισμενο  με πολλους  φονευμενους ,αραξε στη Γιαλοβα οπου εβυθισθει .Αλλο Αγγλικο εκαιετο πλησιον του Ναυαρινου .

Μια ημερα ημουν στο καταφυγιον Αρβανιτη και κατα τυχην ηλθε και ο επιθεωρητης δημοτικων σχολειων Γιούρτσης και συζητουσαμε .Την επομένην τη βοηθεια ενος εκ των Κουφεων κατορθωσε να φυγη για του Κυνηγου . Με καλεσαν στα γραφεια του ταγματος στο σπιτι του Α.Σ και με υπεβαλλον εις αυστηραν ανακρισην δια το ζητημα του Γιούρτση ,που δεν ειχα τιποτε να τους ειπω, τοτε ο ανακρινων με Α.Σ που ητο πρωην υπομοιραχος χωροφυλακης που ειχε καμει ως διοικητης Πυλου προ του  γινει συμβολαιογραφος μου ειπε για το παιδι μου που ητο εξω στα χωρια οτι η δρασις του φθανει μεχρι το Μηδεν .

συνεχιζεται .....

Οι Γερμανοι ειχαν συλλαβει κλεπτοντας πολεμικα ειδη τον Λακην Σακκελαριου και αλλα παιδια ,πηγαινα πρωι να ψαλλω στον αγιον Ιωαννη και βλεπω τον Λακην να καταβαινει απο το φρουριον προς τον δημοαιον δρομον '' τους εφυγα μου λεγει πιο να καμω '',τραβα για του Κυνηγου του ειπα πραγματι πηγε στου Κυνηγου .και λεγουν οτι ελεγε στον σκοπον Γερμανον '' μπαμ μπαμ καμαράτ ,γία γία'' του απαντουσε ο Γερμανος  και ο Λακης εδωσε μία και πηδηξε απο το τοιχος και εφυγε .

Ειχον συλλαβει το παιδι του Μ Μ που ειχε με την πρωτη του γυναικα την Μ ,κουτσο που δεν το παραδεχετο για παιδι του και το εξετελεσαν ειε το φρουριον. Κατοπιν ο Μ το παραδεχθει για παιδι του να παρη συνταξην ην επηρε αλλα εξετασθεντος  του ζητηματος οτι αυτος δεν το παραδεχετο για παιδι του τουτο εκοψαν την συνταξην . Τωρα αφου εφυγαν και οι Γερμανοι εμειναμε με το ταγμα , ο Β Μ εκ Κορυφασιου ητο στο ΕΑΜ ητο αριστερων ιδεων ταγματαρχης εν αποστρατεια , εφονευσε η οργανωση τον αδελφο του Α κατοπιν αποφασεως του Λαικου δικαστηριου διοτι εκλεψε καποιαν αγελαδα, ο αδελφος του Α ειπε καλα του καμανε, αλλα αλλοι του σικωσαν τα μυαλα '' βρε τον αδελφο σου σκοτωσαν και το εδεχθη ''τοτε εφυγε θυμωμενος και ηλθε στο ταγμα της Πυλου . Με ειδε στο φρουριο γιατι με γνωριζε .Εδω εισαι και συ μου λεγει και κονουσε το κεφαλι .Επηγε το ταγμα εξω να βρη τους ανταρτες , πηγε ο Β και ο Χ στην Σγραππα ,απ εξω εγινε μαχη μεταξυ ταγματος και ανταρτων ο Β εφονευθη ο δε Χ Β με εκδηλον την δειλιαν ετραπη εις φυγην να γλυτωσει . Τοτε ηλθεν απο την Αιγυπτον ο Παναγιωτης Κανελλοπουλος εκοψε νομησματα εις Καλαματαν των 100 εκατομυριων εκαστον εις μπλε χαρτι στο ενα μερος τελειως αγραφον, επηρα τοτε την συνταξιν της Αμαλιας Δραγωνα δεκα απ αυτων δηλαδη ενα δις εκατομυριον ,παρε ενα μου ειπε και χαλασε το, ποιος να το παρη .αχρηστευθησαν πλεον τα χρηματα ,αρχισε συναλλαγη ειδος με ειδος . Ο Κανελλοπουλος με εναν ταγματαρχη Αγγλον πηγε στους Γαργαλιανους και ειπε στα ταγματα να παραδωσουν τα οπλα (διοτι ως εθνικον σωμα μονον το ΕΑΜ ανεγνωριζε η Μεση Ανατολη ) δεν θελησαν ο ταγματαρχης Παν Στουπας που ητο αρχηγος φευγων ο Κανελλοπουλος ηρχισεν η μαχη εντος των Γαργαλιανων πολλοι εφονευθησαν ,ητηθεντος του ταγματος ετραπησαν προς Πυλον να εγκλεισθουν εις το φρουριον .Μερικη επνιγησαν ανατραπεντων των λεμβων ηλθεν εις Πυλον με μερικους ο Στουπας .Εσμιξαν ολοι εκει και συνεσκεπτοντο τι θα γινη.

Μυστικως τινες της Πυλου εσχηματισαν επιτροπην και πηγαν στου Κυνηγου και εσυνθηκολογησαν να παραδοσουν τα οπλα στους ανταρτες .Το κυριως φρουριον που αλλοτε φυλακας ητο γεματο κρατουμενους .

Με ολην την συνθηκολογησην οσοι εφοβουντο μπηκαν σε βαρκες και εφυγαν δια θαλασσης για Πατρας και εκειθεν Αθηνας .

Ξημερωματα ηρχοντο οι ανταρτες απο τα υψωματα που μερικοι επηγαν προς προυπαντησην εκ του ταγματος ο Στουπας δεν ειχε φαινεται γνωσιν.

Επηγε μεσα στας  φυλακας βλεπων αυτας κενας μονον ο τυφλος Παν Καλδης η Παγκαλος ειχεν μεινει διοτι δεν εβλεπε ,βλεπων τουτο ο Στουπας επροδοθην ειπε  και  ηυτοκτονησε βληθεις δια περιστροφου .Λιγο μεσα απο την κυριαν εισοδον του φρουριου οπου και ενταφιασθη υπο των ανταρτων .

Οι ανταρται με το ΕΑΜ μπηκε στην Πυλο εις τας 24 Σεπτεμβριου της Μυρτιδιωτισσης που ελαβον μερος στρατιωται απ αυτους στη λητουργια. Εβγαλα  δισκο οι ανταρτες μου ερριπτον ματσα τα χαρτονομησματα , οχι εσεις του λεγω ενος , μου απαντα εγω τα εβρησκα στους δρομους του Μελιγαλα τι να τα καμω?

Ημεις δεν ειχαμε στην Πυλο ακομη παρει χαμπαρι προπαντος ο ταμιας της εκκλησιας μας Δ Σ που τα εβαζε στην τραπεζα να φτιαξει εκκλησια  ως ελεγε τα πραγματα καλως ειχαν .

Συνελαβον πολλους του ταγματος αλλ ο Βελουχιωτης τους απελυσε ως μας ειπε χαρουμενος ο δυστυχης Γεωρ Δουβρης .


 Από τά φοβερά ντοκουμέντα σέ χειρόγραφο εποχής για τά γεγονότα τής Πύλου 27 Σεπτεμβρίου 1944
Συνέλαβον πολλούς του τάγματος αλλ ο Βελουχιώτης τους απέλυσε ως μας ειπε χαρούμενος ο δυστυχής Γεωρ Δουβρης .....

συνεχιζεται .......

Ο ιεροψαλτης Οδυσσεας Χατζηγεωργιου και ο ιερεας της Πυλου παπαγιωργης Φρέντζος 


Την παραμονη της 27ης Σεπτεμβριου ητοι την 26ην ειχον συλλαβει πολλους παρα την συνθηκολογησην, την εικοστην εβδομην του αυτου μηνος την πρωιαν εκληθημεν παρα του ιερεος Γεωρ Φρεντζου να καμουμε δοξολογιαν ητη εψαλλη κατωθι της οικιας του Παγκαλου (σημερα cupallou) και εις τον δρομον .Μετα την δοξολογιαν επηκολουθησαν λογοι απο του εξωστου ,τελευταιος ομιλησεν ο εκ Κυνηγου μονοχειρ Στελιος Διακουμογιαννοπουλος οπου αι χωρικοι εφωναζαν κου κου ε δυο καπα και ενα ε κανουνε το κου κου ε ,ο δε Διακουμογιαννοπουλος να τεντωνη το χερι του ,εις μιαν κινησιν ζωηραν της χειρος ετρεξεν ο συφερτος αποτελουμενος ολο απο χωρικους προς την αστυνομιαν παρα την θαλασσαν οπου οι κρατουμενοι .Ετρεξεν ο Ηρακλης Τσικλητηρας επιασε την  πορταν της εισοδου αλλ αυτοι τον απωθησαν ,ετρεξε και ο Διακουμογιαννοπουλος δηθεν να εμποδιση αλλα οσοι ησαν επανω στο αστυνομικο καταστημα τους εφονευσαν που ησαν οι εξεις .-

Παπαχρηστος Γκοτσης Δικηγορος 

Κανελλος Τζαμουρανης 

 Δικηγορος Νικος Κουρεμπανας 

Ιατρος Γ Λαμπρακοπουλος 

Ιατρος Γ Θερριος 

ο φοιτητης οφθαλμ Ιωαννης Κρασσανος ,ουτως μαλλιστα κατορθωσε να φυγη και πηγε στο δρομο οπου η οικια Κ Φουντα τρεχοντες πισω του τον εχασαν και θα γλυτωνε αν παιδακια εν τη αγνοια των δεν προδιδαν ,μεσα εκει ητο ....

Συμβολαιογραφος Αδαμ Στασινοπουλος 

Εφορος Γεωργ Φασουλας 

φοιτητης νομικης Αγγελος Δουβρης 

Διευθυντης τραπεζης Αθηνων Ι Ρουσος 


 Διευθυντης Α.Σ.Ο Αντωνης Στελιοπουλος 

Εμπορος Ανδρ Ζωντανος 

Εμπορος Γ Δουβρης 

Εμπορος Ιω Δουβρης 

Εμπορος Αθ Δουβρης 

Αριστ Γκονης 

Γ Κισκυρας 

Βασιλειος Μπαλοδημας 

Υποδηματοποιος Νειλος Δημητροπουλος 

Καφεπωλης  Παν Λαβδιωτης 

Χωροφυλαξ Κωντ Πλουσακης και οι δυο αυτοι οιτινες ησαν εις τον ΕΛΑΣ και εφυγαν και ηλθον εις τα ταγματα αυτους τους φονευσαν μεμονομενους ειναι ο ελαιοχρωματιστης Γ Γλωσσοπουλος και ο εργατης Ιωαν Κυπαρισσης .Μαλιστα λεγεται οτι ητο και τριτος φονευθεις μαζυ τους αγνοω το ονομα του οστις εκαμε τον νεκρον τον ειχαν πλακωση με τα χωματα κατορθωσε μαλιστα να απαλαγη και πηγε στα καλυβια της Πυλου οπου το σπιτι του και μολις τον ειδε η μητερα του τον θεωρησε ως βρυκολακα και κατεφυγε σε γειτονα την οικια χωρις να θελει να τον πλησιαση ,λεγεται οτι τους εθαψαν εξω του νεκροταφειου ,τους τρεις Λαμπρακοπουλον, Θερριον και Στασινοπουλον τους πεταξαν απο το παραθυρον ως ....... Ολους αυτους τους εθαψαν την επομενην εντος του φρουριου εις κοινον μνημειον .

Γενομενης εκταφης εκ του ομαδικου ταφου των ευρισκομενων εντος του φρουριου και κατωθι της εκκλησιας (πρωην τζαμιου) ευρεθησαν αντι των εικοσι Πυλιων εν ολω τεσαρακοντα  ειναι και οι εκ Γαργαλιανων φονευμενοι, τους εγινε μνημοσυνον και τους ξαναθαψαν εκει και κατοπιν τους εφτιαξαν ωραιον μνημειον οπερ υπαρχει .-

συνεχιζεται ......

Εις τη Καλαματα εξετελεσθησαν πολλοι ενωπιον ταγματαρχου Αγγλου διατασοντος αν οι Καλαματιανοι του ζητουσαν απο την Αγγλιαν να το στειληνα δικασθη που οχι μονον δεν το εστειλε αλλα ο ιδιος απαντησεν οτι ''τι ζητουν οι Καλαματιανοι, προδοτας εσκοτωναμε .

Τα πραγματα ηλαξαν ηλθε κυβερνησις νομινος εγινε δημοψηφισμα ατιμον βιαιον ινα επανελθη ο Γεωργιος να ιδη αν τον θελει ο λαος ,υπο την απειλην του χωροφυλακος και των Χιτων που τους εφερναν τους χωρικους συνοδεια να ψηφισουν ,ουτω ηλθεν παψηφει ο Γεωργιος για να καλλιεργηση τους Χιτες .Ουτω αρχισεν οι δρασις των Χιτων ,κρατος εν κρατει με τας συμμοριας των.



Ο Καγιανας  εν την Χωρα Τριφυλιας ο Κουρουνιωτης  εν Βουφραδι ο Μαγγανας επισης οστις στη συμμορια του ειχεν πρωην ελασιτες κουμουνιστες ,που ηλθε ημεραν τινα εις Πυλον και μας τρομοκρατησε ,εξουδετερωσε την χωροφυλακην παρελαβε τρια παιδια κρατουμενους και τους εξετελεσε .Ο Καλογηρος εξ ανατολικης Πυλιας ,Κορωνη και Πεταλιδι ,τον οποιον εφονευσε ο διοικητης Καλαματας της χωροφυλακης ,εις το χωριον Χανδρινου , μαζι με αυτον εφονευθη και Κ. Τζακας τυφλος ων δεν εβλεπε να απομακυνθη που του εκαναν νοημα .Ολοι αυτοι ειχαν τρομοκρατησει την Πυλιαν ,αλλα εκαστος κατα τα εργα του επληρωθη . Ο Κουρουνιωτης φιλονεικησας μετα των συντροφων του στη διανομη χρηματων προερχομενων εκ πωλησεως  ναρκοτικου χασις τον εφονευσαν οι αταιροι του εν ω ανεβαινε την κλιμακα ξενοδοχειου εν Καλαματα .Ο Μαγγανας επιβαινων και οδηγων εις  τρακτερ  ,εις τον δημοσιον δρομον περι την Καζαρεμαν , ανετραπη εις το ισωμα τον πλακωσε μη δυναμενος να ελευθερωθη , και ουδεις να ευρεθη εκει να τον σωση ,τον βρηκαν διερχομενοι νεκρον .Μαχαιραν εδωσες μαχαιραν θα λαβης ειπεν ο Χριστος .
Ο ταγματαρχης Γασπαρης που εξετελεσε τον Καλογηρον απειλητο απο τους Χιτας να τον σκοτωσουν ,τον παρεκαλεσεν ο Αθαν Πιερακακης εκ Πυλου να ελευθερωση τον γαμβρον του εφενδρον ταγματαρχην εκ Μεθωνης Κωστοπουλον του ειπε '' τι να σου καμω Θαναση δεν μπορω με φοβεριζουν και μενα οι Χιτες να με σκοτωσουν .Ο δασκαλος Ευαγ Κωνσταντουρος σημαινων μελος του Ε.Α.Μ φευγων να σωθη πεζος πηγαινε εις το εν Αρκαδια χωριον του εφονευθη παρα των ομοιδεατων του . Ο Στελιος Διακουμογιαννοπουλος ευρεθη εις την Ηλ(ε)ιαν εφονευθη παρα ομοιδεατων του .Εξω  της Πυλου εφονευθη παρα Χιτων ο Παν Πυλιωτης διοτι ητο αριστερος .Αυτον και ο υιος του εν Αθηναις που εκρατειτο  ως κουμουνιστης εξετελεσθη παρα των Γερμανων .

Ηρχισαν να σκοτωνουν οι Χιτες αριστερους εναν εφονευαν εκ φοβου πενηντα εξηρχοντο στα βουνα ,ουτω εδημιουργηθη το δευτερο ανταρτικο εν επισημω κρατει ταυτα .

συνεχιζεται .....

Και εγιναν χιλιαδες οι ανταρτες που εκυνδυνευσε η Ελλας κατα την ομολογιαν του πολιτικου Κων Τσαλδαρη , εκατον ανταρτες ησαν μονον εις την βορειον Ελλαδα και εγιναν χιλιαδες τους εκαμαν οι Χιτες .Τοτε παρηγγειλαν να πανε οι Χιτες εις τον Ταυγετον προς καταδιωξιν των ανταρτων και αυτοι παρεδωσαν εις αριστερους και πηγαν γιατι εβρομαγε μπαρουτι . Αλλ εκει που πηγαν ειδαν το παραξενο και τους εδιωξαν .

Εις τα Φιλιατρα οι Γερμανοι  ειχαν συλλαβει εικοσι πεντε προς εκτελεσιν , την νυκτα  εν οραματι βλεπει εναν ρασοφορο ο διοικητης φρουραρχος Γερμανος και του ειπε μην τους θιξης γιατι δεν θα ιδης πατριδα .Αυτος γυρισε ολες της εκκλησιες  πηγε και εις την Παναγιαν και μολις ειδε την εικονα του αγιου Χαραλαμπους λεγει αυτος ητο, τους υπο εκτελεση απελυσε και καθε ετος  εις την μνημην του αγιουηρχετο ο Γερμανος και εκτελουσε λειτουργιαν .


Αφηκε το επισημον κρατος τους Χιτες να οργιαζουν στις πολεις στους δρομους να σταματουν αυτοκινητα γενικως να διευθυνουν να τρεμουν οι παντες .Δεν βρεθηκαν τοτε αντρες πατριωται να κηρυξουν δικτακτοριαν να παταξουν τους παντες παρεκτρεπομενους να σωθουμε απο τον εμφυλιο σπαραγμον .Αλλα δεν μας αφηναν   οι φιλοι μας οι Αγγλοι και φιλοι του βασιλεως Γεωργιου Β' για να εξαθλιωθουμε οπως εξαθιωθηκαμεν.

Εσχηματισθη τοτε μια μικτη κυβερνηση με υπουργον τον Σοφιανοπουλον των εξωτερικων ,αριστερον στοιχειον χαριν αυτου συνηνεσε και η Ρωσια να παρουμε τα δωδεκανησα ,τα οποια οι φιλοι μας οι δυτικοι ηθελαν να τα δοσουν εις την Τουρκιαν επειδη η Ιταλοι  τα ειχαν παρη δια πολεμου απο την Τουρκιαν .

Και τοτε εθεσαν το ζητημα μεταξυ βορειου Ηπειρου και δωδεκανησων ,και η Ελλας επροτιμησε τα δωδεκανησα .Το ετος 1947 ειχε φουντωσει το ανταρτικον εις  την βορειον Ελλαδα .Δεν μπορουσε το κρατος να τους εξοντωσει ,δεν αφηναν να εξοντωθη η φιλοι μας Αγγλοι και Αμερικανοι ειπαν εις τον στρατηγον Παπαγον να αναλαβη την καταπολεμηση των ανταρτων ,τοτε αυτος απαντησε να ειναι ελευθερος να ενεργηση κατα βουληση χωρις να επιρεαζεται απο Αγγλους και Αμερικανους του εδοθη εν λευκω η εντολη και εφερε το αποτελεσμα .Τοτε οι Χιτες κατηγορησαν τους φοιτητας των πανεπιστημιων ως κομουνιστας και δια διαταγματος τους επεστρατευσε  καιτοι ειχον ουτοι αναβολην του στρατου λογο σπουδων ,πολλοι τουτων εφονευθησαν .

Ηλθεν εξ Αθηνων ο Διονυσιος Πυλιωτης η Τσουλουκος εζητησε απο τον Δ Σ κουτα τσιγαρα των εκατον σιγαρετων του Παπαστρατου την αντιπροσωπιαν την ειχεν ο προγονος του Μ Ψ απουσιαζων ο Σ του ειπε αν εχει εξηντα δις εκατομυρια του δινη ,μαλιστα του λεγει ,του μετρα ολα αυτα και του εδωσε την κουτα βγαινοντας ο Τσουλουκος εις την πορτα ακουει τον Σ λεγοντα '' το κοροιδο'' , τι ειπες του λεγει ο Τσουλακος ? ο Σ τιποτε του ειπε τοτε του λεγει ο Τσουλακος σου διδω αλλα εξηκοντα δις εκατομηρια μου διδεις αλλην μια κουτα ?κοκαλο ο Σ,οχι του ειπε τοτε θα  καταλαβε ο ταμιας της εκκλησιας μας οτι τα χρηματα αυτα της κατοχης δεν εχουν καμιαν αξιαν ουτε την αξιαν ενος σπιρτου .

συνεχιζεται .....

Ωστε δεν ητο δυνατον να φτιαξη εκκλησιαν και θα εκαμνε καλα να τα παρη απο την τραπεζαν να τα καψη αν δεν ελυπηπο το σπιρτο που θα χαλουσε Ετσι λοιπον ο Δ Σ με το πολυ μυαλο εγινε χωρις να θελη Κων Κορ...

Τον Ιουνιον του 1947 ο υιος μου εδωσε διαγωνισμους και του εμειναν δυο μαθηματα τα Αγγλικα και καποιο αλλο οπου επιστρατευθη ηλθε εις την Καλαματα και πηγα να τον ιδω .


Μολις περασαμε τον συνοικισμον Ασπροχωμα προς Καλαματα σταματησαν το αυτοκινητο δυο Χιτες και μπηκαν μεσα καλλοντυμενοι με καινουργια ρουχα χακι ,γραβατες που ενομισα πως ηταν στρατιωτες ,λιγο ακομη το σταματησαν το αυτοκινητο διαταζουν  εναν νεο που ητο μεσα να κατεβη κατεβηκε ενας εξ αυτων το παιδι αυτο το κτυπησε με το μπιστιλι στο κεφαλι, σγουφτει το παιδι του διδει μια με την αρβυλα στο σιαγονι απο κατω ,ξανασικωνεται αλλη με το μπιστολι στο κεφαλι ,σκυπτοντας το παιδι αλλη κλοτσα στη σαγωνια κατω ,τουτο εγινε πολλες φορες ωστε αρχισαν να τρεχουν τα αιματα απο την μυτη και το στομα . Διεταξαν το αυτοκινητο να φυγει και εφυγε .Αυτοι εμειναν εκει . Την αλλην ημεραν το πρωι εγραφαν οι εφημεριδες της Καλαματας οτι νεος επιστρατευομενος πηγαινε προς καταταξιν εις τον στρατον εκτυπηθη απο Χιτας οστις ειναι εις κρισημον καταστασην εν τω νοσοκομειω .Προχωρων εντος των Καλαμων απο την οδον Αριστομενους δια μιας παροδου ευρεθην εις την οδον Φαρων .Εκει ητο ενα περιπτερον αναπηρου  πηρα μερικα τσιγαρα .Βλεπουμε σε αρκετον διαστημα να διερχονται δια της οδου Φαρων προς νεκροταφειον μιαν κηδειαν ακουω τον αναπηρον να λεγει το κακομοιρο το παιδακι το φαγανε οι ατιμοι ,τι καλο παιδακι .

Ποιοι του ειπα το εφαγαν ? οι ατιμοι οι Χιτες μου απαντα .Επροχωρησα πηγα στην πλατειαν συνταγματος προς απαντησην του υιου μου ο υιος μου Δημητρης Οδ Χατζηγεωργιου φοιτουσε στην ανωτατην εμπορικην σχολην ,εδωσε και εις την Παντειον επετυχε και εις τας δυο ,πρωτα εις την Παντειον αλλα ηκολουθησε μαθηματα εις την ανωτατην εμπορικην που ητο το ονειρον του .Του επροτειναν να υπαγη εις την σχολην εφεδρων αξιωματικων δεν θελησε δια να τελειωσει ογρηγορα  την σπουδην του πολλοι εκ των φοιτητων πηγαν ως απλοι στρατιωται εγω ομως τον συνεβουλευον να δεχθη και αν πηγαινε στη σχολη θα ητο σημερα εις την ζωην ,δεν με ηκουσεν ισως να παρεσυρθη και εμιμηθη αλλους φοιτητας .

Εγυμνασθησαν τεσαρακοντα ημερας και εσταλησαν προς διωξην των ανταρτων εις την Ηπειρον στο Βιτσι και στο Γραμμο . προτου φυγη απο Καλαματα ηλθε να μας αποχαιρετηση και ετρεμαμε μηπως τιποτε Χιτες το κτυπησουν ,εφυγε με τριαντα εν ολω δραχμες τις νεες τοτε που ειχαν κυκλοφορησει  . Η φιλαργυρος συζηγος μου δεν πωλησε δυο οκαδες λαδι που ειχαμε απο μαθητας ενοικιαστας στο σπιτι να του δωσει και το αμοιρο μας εγραφε που πηγε στην Καλαματα πηγε και χαλασε τα μισα και εφαγε ως να μας ελεγε εφυγα χωρις λεπτα απο το σπιτι μου .Ηθελε να εχωμεν την αλληλογραφιαν ως να προεβλεπε το τελος του .Εις τας ενδεκα Ιανουαριου 1948 εφονευθη απο ολμους Ιταλικους οπως μας ειπαν δυο ωρες μεσα απο της Φιλιατες ,οπως μου ειπε ο Αναστασιος Νταιφωτης φοιτητης της νομικης που ηταν μαζι του , μονον την λεξην εκτυπηθηκα ειπε και το μετεφεραν ολην την νυκτα εν αφασια εις της Φιλιατες ,και τα ξημερωματα απεβιωσε του εγινε κηδεια με λογους τον ηκολουθησαν ολοι οι κατοικοι της πολεως , του εφτιασαν και πολυτελες μνημειον .Την επομενην ημεραν δωδεκα Ιανουαριου 1948 εφωναξαν ολους τους φοιτητας δια να τους στειλουν στην Μακρονησον και τους εστειλαν εφωναξαν και το ονομα του υιου μου αλλα το αμοιρον ειχεν φονευθη .

Ο Νταιφωτης τα πραγματα που ειχε στην τσεπη του ο υιος μου, μου τα εφερε οταν απελυθη εκ της Μακρονησου τα εβαλα εις την βιβλιοθηκην μου και δεν μου καμνει καρδια να τα ιδω . Μου εδωσε και το πετσινο πρωτοφολι του ,το οποιον με παρεκαλεσε να του το αφησω να τον θυμηται το πηρα το φιλησα και του το αφηκα .

Αυτα τα εγραψα μηνα Νοεμβριον του ετους 1970 

Εν Πυλω 

Οδ. Χατζηγεωργιου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου