Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Κάστρο Μεθώνης και παραλιακό μέτωπο.απο Ανεξάρτητη κίνηση δημοτών Μεθώνης "μεθωΝΕΟΙ, Πνοή Ανανέωσης" 30 Δεκεμβρίου 2020

 

Κάστρο Μεθώνης και παραλιακό μέτωπο.

Στην τοπική κοινότητα Μεθώνης πέρα των καθημερινών ζητημάτων που είναι σημαντικά για τη λειτουργία της Κοινότητας και για τις ζωές των κατοίκων της, υπάρχουν δύο θέματα, τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε άμεσα, καθώς εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πεδίο, πέρα του τοπικού. Θέματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του Τουρισμού και τη διαφύλαξη του Πολιτισμού μας.
Τα θέματα αυτά αφορούν το Κάστρο και το Παραλιακό μέτωπο της Μεθώνης. Θέματα που ως πρόβλημα υφίσταντο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ήταν ζητήματα τα οποία η ομάδα μεθωΝΕΟΙ, Πνοή Ανανέωσης από την πρώτη στιγμή ενέταξε στις προτεραιότητές της. Η εκλογή τριών μελών της στο τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Μεθώνης, το οποίο αποτελείται από τους: Λίγγρη Παναγιώτη (πρόεδρος), Δηλέ Ιωάννα, Αγιομαυρίτη Δημήτριο, Καζά Κωνσταντίνα, Βασιλάκη Αικατερίνη και οι πρώτες ενέργειες από την ανάληψη των καθηκόντων, έδειξαν από την πρώτη στιγμή, προς ποια κατεύθυνση έπρεπε και πρέπει να κινηθούν τα πράγματα.
Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος του Κάστρου αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει από διάφορους φορείς, σας παραθέτουμε τις ενέργειες της Κοινότητας Μεθώνης από τον προηγούμενο ήδη χρόνο έως σήμερα σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα.
Όσον αφορά το Κάστρο της Μεθώνης, ένα επιβλητικό μνημείο όχι μόνο για τη Μεθώνη αλλά για την Ελλάδα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γενικότερα, οφείλουμε να καταδείξουμε πως εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχει αφεθεί στο έλεός του. Ελάχιστες- αλλά φυσικά σπουδαίες- παρεμβάσεις, οι οποίες όμως δεν αρκούν. Όταν έχεις στα χέρια σου κάτι τόσο σπουδαίο, οφείλεις να μεριμνείς, να το προστατεύεις και να του παρέχεις οτιδήποτε χρειάζεται για να μη χαθεί ούτε ελάχιστο από τη σπουδαιότητα και την αίγλη του.
Αντ' αυτού χρόνο με το χρόνο το Κάστρο διαβρώνονταν και γκρεμίζονταν, με αποτέλεσμα οι βλάβες πλέον να είναι μεγάλης βαρύτητας και να χρειάζεται άμεση παρέμβαση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων ΧΘΕΣ.
Στις 27-11-2019 παραδόθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, από το δήμαρχο Πύλου Νέστορος κο Παναγιώτη Καρβέλα, επιστολή συνταγμένη από μέλη της ομάδας μεθωΝΕΟΙ, με θέμα: Ενέργειες προς αποκατάσταση, ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης.
Στις 9-4-2020 εστάλη από τον πρόεδρο της Κοινότητας επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την οποία ζητούνταν ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες συντήρησης και φωτισμού του Κάστρου της Μεθώνης αλλά και γενικότερα όλων των αρχαιολογικών χώρων εντός της Κοινότητας. Από την απάντηση της ΕΦΑ Μεσσηνίας κατέστη σαφές ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις για τη συντήρηση και ανάδειξη του Κάστρου και ότι έχει προταθεί η εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για τα μνημεία του Ν. Μεσσηνίας, οι οποίες επρόκειτο να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, στις οποίες περιλαμβάνονται και μελέτες για το Κάστρο της Μεθώνης. Σχετικά με το φωτισμό η ΕΦΑ Μεσσηνίας μας γνωστοποίησε ότι με αίτημα του Δήμου Πύλου-Νέστορος από το 2015 στο οποίο είχε συμφωνήσει η ίδια, η συντήρηση και επισκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ανελήφθη από το δήμο. Γι' αυτό το θέμα εστάλη στις 27-4-2020 επιστολή προς το Δήμαρχο κο Καρβέλα, όπου μεταξύ άλλων ζητούσαμε να μας ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες που προτίθετο να κάνει για τη συντήρηση, ανάδειξη και το φωτισμό του Κάστρου.
Στις 29-5-2020 ελήφθη ομόφωνη απόφαση από το 5μελες συμβούλιο της Κοινότητας Μεθώνης για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών προς κάθε αρμόδιο φορέα(Δήμος, Αρχαιολογία) ώστε να υλοποιηθεί το έργο αποκατάστασης του φωτισμού του Κάστρου. Το θέμα του φωτισμού εντάχθηκε με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου και στις προτάσεις, για την Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Έργων για το Έτος 2021, που αφορούν την Κοινότητα Μεθώνης.
Τέλος με ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου στις 8-10-2020, ύστερα από πρόταση του προέδρου, ζητήθηκε η άμεση προώθηση του θέματος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε και αν αυτό πραγματοποιούνταν, ώστε να υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις και ενέργειες από όλους τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους.
Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο, το οποίο αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τη Μεθώνη με αντίκτυπο τόσο σε καθημερινό, τουριστικό όσο και περιβαλλοντικό επίπεδο, εντάχθηκε ως θέμα στο πρώτο τοπικό συμβούλιο στις 31-10-2019. Με πρόταση του προέδρου το συμβούλιο ομόφωνα απεφάνθη να υπάρξει μία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά 1ον) με τη διαχείριση των χρημάτων που είχαν εγκριθεί για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το ''Ζορμπά'' καθώς και 2ον) με την εξέλιξη των ενεργειών αποκατάστασης των ζημιών στην παραλιακή ζώνη της Μεθώνης.
Στις 18-12-2019, η ομάδα μεθωΝΕΟΙ παρέδωσε φακέλους στους οποίους περιέγραφε το πρόβλημα του παραλιακού μετώπου και επισύναψε φωτογραφίες, ώστε να γνωστοποιηθεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Η παράδοση έγινε πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από μέλη της ομάδας που είναι εκλεγμένα στο τοπικό συμβουλιο, αλλά δεν παρατηρήθηκε κάποια ενέργεια από καμία παράταξη στο διάστημα που ακολούθησε. Την ίδια ακριβώς μέρα σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Μεθώνης ενημερώθηκαν και τα άλλα μέλη για την πρωτοβουλία να παραδοθούν οι φάκελοι ενημέρωσης στο δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, ύστερα από πρόταση του προέδρου, αποφασίστηκε ομόφωνα να προωθηθεί το θέμα σε άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να ληφθεί απόφαση.
Τέλος με δύο επιστολές, στις 7-4-2020 προς το Δήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις 27-4-2020 εκ νέου προς το Δήμαρχο , αιτηθήκαμε ενημέρωση ως τοπικό συμβούλιο Μεθώνης, σχετικά με όλες τις ενέργειες προώθησης και αποκατάστασης του μείζονος σημασίας θέματος του παραλιακού μετώπου. Ενημερώσαμε για άλλη μία φορά για την απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης. Όμως δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση, είτε από το Δήμαρχο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης, είτε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.
Το παραλιακό μέτωπο και η αναδιαμόρφωση του παραλιακού δρόμου, εντάχθηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων για το Έτος 2021.
Το εάν οι αρμόδιοι έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος είναι κάτι το οποίο θα φανεί στην πορεία. Εάν πάλι επιθυμούν να γραφτεί και το δικό τους όνομα στη λίστα αδρανών φορέων που με την εγκληματική τους παράλειψη γιγάντωσαν τα εν λόγω προβλήματα, είναι κάτι το οποίο θα γραφτεί στην Ιστορία. Και δυστυχώς γι' αυτούς, ό,τι γράφεται δεν ξεγράφεται. Εφόσον κατέχουν θέσεις ευθύνης και εξουσίας, οφείλουν να δρουν για την επίλυση τόσο σημαντικών ζητημάτων. Οποιαδήποτε ενέργεια υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, κρίνεται από το λαό. Ο δρόμος της επιλογής λοιπόν είναι ξεκάθαρα δικός τους.
Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγή οποιονδήποτε παρερμηνειών, ως ομάδα μεθωΝΕΟΙ, ενημερώνουμε για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της ομάδας μας, ο οποίος υφίσταται από την πρώτη στιγμή. Όλα μας τα μέλη είναι ενεργά, είτε είναι εκλεγμένα είτε συνδράμουν με διαφορετικό τρόπο. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των δημοτών και γι΄αυτές προσπαθούμε. Ως δημότες και εμείς της Μεθώνης, προσπαθούμε για την αναδιαμόρφωση της εγκαταλελειμμένης εικόνας της.
Το τοπικό συμβούλιο της Μεθώνης, ως συλλογικό όργανο, έχει δείξει μέχρι στιγμής μια τάση συνεργασίας για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον τόπο. Τα λάθη δεν αποδίδονται μόνο στην παρούσα δημοτική αρχή, αλλά και στις προηγούμενες. Τους καλούμε λοιπόν να ενεργήσουν με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο και να πάρουν επείγουσες αποφάσεις για τον τόπο μας. Προσπάθειες καπίλευσης από την εικόνα που εμφανίζει η Μεθώνη τώρα, αλλά και οποιαδήποτε ''fake'' ενέργεια με σκοπό το πολιτικό κέρδος και τον εντυπωσιασμό δεν θα γίνουν ανεκτές. Ο κόσμος βίωσε και βιώνει αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες εδώ και πάνω από μία δεκαετία, οδήγησαν στα προβλήματα του σήμερα. Και ο κόσμος επιθυμεί αλλαγές εδώ και τώρα, ώστε η Μεθώνη να αποκτήσει ξανά τη θέση που της αρμόζει μέσα στη μακραίωνη και αδιαμφισβήτητη ιστορική της πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου