Στην Πελοπόννησο
Στα ίχνη κυκλώματος γιατρών, φαρμακοποιών το ΣΔΟΕ
Το κουβάρι ενός απίστευτου κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων από γιατρούς, με πανάκριβα φάρμακα να περνούν από τα ράφια των φαρμακείων και στη συνέχεια να επιστρέφονται σε εταιρείες, διαφορετικές από τις παρασκευάστριες ή τις φαρμακαποθήκες που αρχικά τα διακίνησαν, προκειμένου να εξαχθούν στη Γερμανία, ξετυλίγει το ΣΔΟΕ. Ενδεικτικό του μεγέθους είναι ότι μόνο ένας φαρμακοποιός, ο οποίος εντοπίστηκε στην Τρίπολη, και μόνο με ένα φάρμακο, έχει ζημιώσει με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο κατά 760.000 ευρώ.
Η σύλληψη της κομπίνας είναι απλή. Ο γιατρός γράφει τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός την εκτελεί. Ασθενής που χρειάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει ασθενής, είναι «μιλημένος» από το γιατρό και ουδέποτε παραλαμβάνει το φάρμακο που είναι γραμμένο στη συνταγή.
Ο φαρμακοποιός κολλάει το κουπόνι στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου, όμως το κουτί με το φάρμακο το κρατά στα συρτάρια του. Έτσι, το ασφαλιστικό ταμείο πληρώνει στο φαρμακοποιό την αξία του φαρμάκου, το φάρμακο μένει «κέρδος» σε αυτόν, ο οποίος στη συνέχεια το προωθεί σε εταιρεία που, με τη σειρά της, το εξάγει στη Γερμανία.
Από την Τρίπολη…
Όλοι στο κύκλωμα κερδίζουν, στο μερίδιο που τους αναλογεί, εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ελληνικού Δημοσίου, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, γιατροί του οποίου φέρονται να γράφουν συνταγές-μαϊμού με το τσουβάλι σε συνεργασία με φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.
Την άκρη του νήματος που φαίνεται να οδηγεί σε ένα κύκλωμα μεγάλων διαστάσεων άρχισε να ξετυλίγει το ΣΔΟΕ από την Τρίπολη, όταν έκανε έλεγχο σε ένα φαρμακείο. Ψάχνοντας, διαπίστωσε εικονικές συνταγογραφήσεις για πανάκριβα φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονταν στη Γερμανία. Το φαρμακείο έκανε τις εικονικές πωλήσεις από τη μια και από την άλλη έκοβε πιστωτικό για επιστροφές φαρμάκων. Οι εταιρείες, από τις οποίες είχε γίνει η προμήθεια των φαρμάκων, όμως, ήταν διαφορετικές από την εταιρεία στην οποία επιστρέφονταν ως αδιάθετα τα φάρμακα. Ερευνώντας την εταιρεία-αποδέκτη των φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι, μέσω Κύπρου, προχωρούσε σε εξαγωγές των σκευασμάτων στη Γερμανία.
«Μέχρι στιγμής έχουμε πιάσει μια παρανυχίδα ενός κυκλώματος με απροσδιόριστες ακόμα διαστάσεις, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» λέει στα «Νέα» στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Στο κόλπο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται δεκάδες φαρμακεία της Πελοποννήσου, αλλά το κύκλωμα έχει πανελλαδική δράση.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον 30 ατόμων που θεωρούνται εμπλεκόμενα στην υπόθεση, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή από τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου και της Γερμανίας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Σε πρώτη φάση, πάντως, σε δέκα φαρμακεία της Τρίπολης έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Απόσπασμα από την εφημερίδα «Τα Νέα»
(ρεπορτάζ: Έλενα Λάσκαρη), 14/2/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου