Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
Μπαίνει «λουκέτο» με σχέδιο νόμου

«Λουκέτο», ουσιαστικά και πρακτικά, μπαίνει στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Άρθρο 2 «Νοσοκομεία ΕΣΥ- Ενιαία ΝΠΔΔ» και τις παραγράφους:
1. Από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 32 και 70 του Ν. 3918/11 (ΦΕΚ 31 Α), του άρθρου 66 του Ν. 3984/11 (ΦΕΚ 150 Α), του άρθρου 18 του Ν.3868/10 (ΦΕΚ 129 Α) και της Υ4α/οικ. 84627 (ΦΕΚ 1681Β) απόφασης του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ρυθμίζεται ο τίτλος και η έδρα του ΝΠΔΔ, ενώ ενοποιούνται μέχρι 31.12.2012 οι οργανισμοί των ανωτέρω, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Από 1.1.2013 τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαθέτουν ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε είδους θέμα που αφορά στα ανωτέρω.
2. Κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ-ενιαίο ΝΠΔΔ του άρθρου 2 του παρόντος έχει διοικητή, οι αρμοδιότητες του οποίου ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και επ. του το Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81Α), όπως ισχύει σήμερα.
3. Κάθε Νοσοκομείο του ΕΣΥ 400 κλινών και άνω, όπως και κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ που εντάσσεται στο ενιαίο ΝΠΔΔ του άρθρου 2 του παρόντος, μπορεί να έχει αναπληρωτή διοικητή, οι αρμοδιότητες του οποίου ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και επ. του το Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81Α), όπως ισχύει σήμερα.
8. Έδρα των ανωτέρω ΝΠΔΔ είναι το μεγαλύτερο σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείο.
10. Η ισχύς της παρούσας διάταξης άρχεται την 1-1-2013.
Με τις εν λόγω διατάξεις, καθώς και τις υπόλοιπες, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καταργείται, αφού παύει να υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο. Άγνωστο είναι αν και πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί και ποιες θα είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του.
Χθες το μεσημέρι η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ενημέρωσε για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη το δήμαρχο Τριφυλίας.

Αντίδραση – αντίσταση
Την έντονη αντίδραση και αντίσταση των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων της Τριφυλίας προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας. Χθες το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης και τη δυναμική και μαζική αντίδραση, ώστε να αποτραπεί το «λουκέτο».
Για τις αρνητικές εξελίξεις ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος, ο οποίος ανέφερε τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται το νοσοκομείο, όπως και πολλά άλλα ακόμη, ως Νομικό Πρόσωπο. Πλέον, θα συσταθεί ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου, τις κλίνες, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό (μέχρι σήμερα) και τις υπηρεσίες που θα δύναται να προσφέρει.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου