Χορός εκατομμυρίων στο σύστημα εξουσίας, σε εποχή άγριας λιτότητας
Το θέμα αμοιβών των αιρετών της αυτοδιοίκησης έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς οι δήμαρχοι δίνουν μάχη για τη διατήρηση των θέσεων αντιδημάρχων και ειδικών συμβούλων, την ώρα που οι πολίτες πέφτουν θύματα σκληρών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η ανεργία φουντώνει.
Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, η διατήρηση του αριθμού των αντιδημάρχων είναι σχεδόν το μόνο ζήτημα για το οποίο γίνεται διαπραγμάτευση έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί σχετική πρόβλεψη του νέου μνημονίου.
Σύμφωνα με τα όσα διαλαμβάνονται στο παράρτημα του μνημονίου θα γίνει "εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου συμπεριλαμβανομένων και των συσχετιζομένων θέσεων προσωπικού".
Η πρόβλεψη αυτή υπήρχε και στο πολυνομοσχέδιο για την τροποποίηση ρυθμίσεων του "Καλλικράτη" και προκάλεσε έντονη αντίδραση των δημάρχων οι οποίοι απέσπασαν υπόσχεση ότι θα αποσυρθεί. Και τώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα αναζητείται η εξοικονόμηση 35 εκ. ευρώ με περικοπές σε άλλες δαπάνες για να διατηρηθούν όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι ειδικοί σύμβουλοι που συνδέονται με τον αριθμό τους!
Οταν πέφτει μαχαίρι στις συντάξεις, η κινητοποίηση για να διατηρηθούν τα προνόμια των αιρετών μόνον ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί. Οπως επίσης πρόκληση αποτελεί το ύψος των δαπανών για αμοιβές αιρετών που είναι πολύ πιο υψηλές από το μισθό που καθορίστηκε στο Δημόσιο με το ενιαίο... πτωχολόγιο.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που μπορεί να βρει κάποιος στη "Διαύγεια" όπου κρύβονται επιμελώς οι απολαβές των αιρετών, αλλά φαίνονται τα μεγέθη. Ετσι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό της, η αντιμισθία περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών, προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι αμοιβές προσωπικού ειδικών θέσεων φθάνουν το ποσό του 1.340.000 ευρώ το χρόνο! Ειδικότερα για τους ανθρώπους που διόρισε στις θέσεις αυτές ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων και η κόρη του, ειδικών συμβούλων και εκτελεστικού γραμματέα), προσφάτως εγκρίθηκε για το 2012 το ποσό των 514.100 ευρώ. Βεβαίως σε όλο αυτό το κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί και το γεγονός ότι για κάποιους τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται σε μεγάλες αποστάσεις, ότι δαπανώνται μεγάλα ποσά για εκδηλώσεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα που αποσκοπούν ουσιαστικά στην προβολή της ηγεσίας της Περιφέρειας.
Στο Δήμο Καλαμάτας η αντιμισθία δημάρχου και αντιδημάρχων προϋπολογίζεται σε 250.000 ευρώ, η αμοιβή ειδικών συμβούλων και συνεργατών σε 100.000 ευρώ, τα έξοδα κίνησης των δημοτικών συμβούλων σε 160.000 ευρώ, οι αποζημιώσεις μελών τοπικών συμβουλίων σε 170.000 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι αμοιβές των αιρετών σε δημοτικές επιχειρήσεις, εταιρείες, νομικά πρόσωπα και επιτροπές. Χρειάζονται αμέτρητες... εργατοώρες για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία.
Απόλυτα χαρακτηριστικό για τη λογική των δαπανών που αποσκοπούν τελικά στην προβολή των παραγόντων της πλειοψηφίας είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ποσό 50.000 ευρώ για την προβολή δραστηριοτήτων του δήμου, ενώ τέτοια ποσά διοχετεύονται και μέσω άλλων φορέων του (επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ.).
Από τα στοιχεία αυτά είναι φανερό ότι σε εποχή "θανατηφόρου" λιτότητας που εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, το πολιτικό προσωπικό αρνείται να αποχωριστεί τα προνόμιά του. Η δραστική μείωση των αμειβομένων θέσεων, η περικοπή των αμοιβών στο ύψος που καθορίζει το μισθολόγιο του Δημοσίου και η κινητοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού στους δήμους, είναι μονόδρομος και κίνηση αλληλεγγύης στους πολίτες που δοκιμάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου