Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Γόντικας: Κριτική στον απολογισμό της περιφέρειας

Γόντικας: Κριτική στον απολογισμό της περιφέρειας
22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2012


Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στην συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου της 20ης Φεβρουαρίου 2012 με θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Μην ανησυχείτε κύριε Τατούλη για την ψηφοφορία στο σημερινό Eurogroup. Δεν ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν τα σενάρια που έχουν στην Ε.Ε. να διώξουν εκτός Ε.Ε. μια σειρά χώρες, όχι μόνο τη μικρή Ελλάδα, αλλά και ισχυρότερες.

Να ανησυχείτε για την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να αντιμετωπίσει την κρίση του και τις παρενέργειές της.

Να ανησυχείτε για τις εκθέσεις τις Ε.Ε., του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, και του ΝΑΤΟ, που λένε ότι θα βαθύνει η κρίση στην Ευρωζώνη.

Ανησυχείτε βέβαια και τρέμετε το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού που βγαίνουν στους δρόμους, τρέμετε ένα κίνημα που δεν είναι ακόμα τόσο μαζικό, τόσο οργανωμένο, τόσο εύστοχο για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Και θα γίνει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό συναδέλφισες και συνάδελφοι. Ο λαός θα πετάξει στα σκουπίδια αυτή τη συμφωνία και με την ψήφο του και με την πάλη του. Δεν θα επιτρέψει οι διαφοροποιήσεις στην κορυφή να γίνουν ο δούρειος ίππος που θα ανακόψει τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, την πάλη με όρους ρήξης και ανατροπής.

Ναι οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών επαναστάσεων, γιατί η ιστορία, η εξέλιξη παράτα ζικ ζακ και τα προσωρινά πισωγυρίσματα προχωρά μπροστά, σε πείσμα των απολογητών του συστήματος. Γιατί οι ιστορικοκοινωνικές συνθήκες που αναφέρει η εισήγηση λ.χ. η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η Παγκοσμιοποίηση που υμνούσατε μέχρι χθες φιλελεύθεροι – σοσιαλδημοκράτες και νεοαριστεροί, δέχονται πλήγματα. Γι’ αυτό ο κ. Περιφερειάρχης καλεί τον αστικό πολιτικό κόσμο να μην φυγοδικήσει.

Τελειώνουν οι αυταπάτες που καλλιέργησαν συστηματικά οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, περί της Ενωμένης Ευρώπης, της ισοτιμίας της σύγκλισης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της λαϊκής ευημερίας, περί της αλλαγής της Ε.Ε. από τα μέσα, γιατί η κρίση βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί οξύνονται.

Το μεγάλο ΟΧΙ του λαού που εκφράζεται στις πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, θα γίνει ΟΧΙ συνολικά κατά του συστήματος, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την Ε.Ε., και το ΔΝΤ, θα γίνει όχι στη δικτατορία των μονοπωλίων.

Δεν φταίει για την κρίση η ανωριμότητα και η ατιμωρησία. Φταίει η δογματική σας προσκόλληση στην καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει υπερσυσσώρευση, φέρνει υπερπαραγωγή πλούτου και κερδών. Η κρίση έρχεται μετά την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μιλήσατε για φοβισμένο λαό. Είναι όμως οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στο ΠεΣυ, που ερίζουν τόνους τρομοκρατικών διλημμάτων το τελευταίο διάστημα για να τρομοκρατήσουν το λαό, ακόμα και τους βουλευτές των αστικών κομμάτων.

Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κρίση.

Όχι εσείς, όχι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά δεν μπορεί να την διαχειριστεί ούτε η ίδια η Κομισιόν, η Ε.Ε. Και αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο. Δεν μπορείτε, όχι από ανικανότητα. Δεν μπορείτε γιατί πρόκειται για βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, και όχι του παραγωγικού μοντέλου, όχι κρίση χρέους και ελλειμμάτων.

Καμιά Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, καμιά Αξιοβίωτη, Αειφόρος Διατηρήσιμη και Βιώσιμη Ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η εισήγηση, καμιά πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζονταν το ΠΑΣΟΚ πριν λίγα χρόνια, καμιά συμμετοχική δημοκρατία του χθες , ή Δημοκρατία – Διαύγεια – Διαφάνεια και Διαβούλευση τα τέσσερα Δ που επαγγέλλεται η εισήγηση, θα φέρουν την ανάπτυξη.

Μιλάτε για ανταγωνιστικότητα. Μα ανταγωνιστικότητα σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας για το κεφάλαιο και κινεζοποίηση για τους εργαζόμενους. Η κινεζοποίηση όμως των εργαζομένων σημαίνει βάθεμα της ύφεσης, της κρίσης.
Λέτε για εξωστρέφεια.
Εξαγωγές σημαίνει στασιμότητα ή και υποχώρηση σε βιομηχανικούς κλάδους, σε κλάδους που παράγουν κεφαλαιουχικά αγαθά. Άρα σε ένα ενδεχόμενο όξυνσης της κρίσης οι εξαγωγές μπορεί να μην γίνουν. Εδώ στην ίδια τη Γερμανία γίνεται ολόκληρη συζήτηση ότι, η τέτοια εξωστρέφεια της χώρας, έχει εντείνει τις δυσαναλογίες στην ανάπτυξη των βιομηχανικών κλάδων.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Ένα χρόνο λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την εφαρμογή του Καλλικράτη επιβεβαιώνεται η Λαϊκή Συσπείρωση, όταν έλεγε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί αναδιάρθρωση του κράτους της πλουτοκρατίας ώστε πιο αποτελεσματικά να προωθούνται οι αντιλαϊκές πολιτικές που είναι αναγκαίες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο την ενίσχυση των κερδών τους σε επίπεδο τοπικής διοίκησης.

Η περιφερειακή αρχή του κ. Τατούλη στηρίχθηκε διακομματικά από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, τμήμα της ΝΔ και αποτέλεσε δοκιμαστικό μοντέλο για κυβερνητικές συμπράξεις κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ως ιδεολογικοί αντίπαλοι με πρόσχημα το δήθεν καλό της περιφέρειας, του νέου θεσμού του Καλλικράτη, της πατρίδας όπως μας λένε σήμερα μεσούσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης δηλαδή σε κάθε περίπτωση για την σωτηρία της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η μέχρι σήμερα διοίκηση και πολιτική που εφαρμόζει πέτυχε. Υλοποιεί στο ακέραιο την ίδια πολιτική που προωθεί η τρόικα, η κυβέρνηση αρχικά του ΠΑΣΟΚ, τώρα του Μαύρου Μετώπου, με ξεκάθαρο στόχο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης .

Η πολιτική της αποτυπώνεται πρώτα πρώτα στον προϋπολογισμό που ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο που με πρόσχημα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έχει περικοπές που καλείται να πληρώσει η εργατική λαϊκή οικογένεια μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και συνολικά αναδιαρθρώσεις, που προωθεί η Περιφέρεια. Και υλοποιεί στρατηγικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων όπως στον τομέα της ενέργειας με την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .

Πλήθος θετικών γνωμοδοτήσεων για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σταθμών ή και αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σημαίνει ιδιωτικοποίηση της, εισαγόμενη τεχνολογία με επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και εξάρτηση, με επιβάρυνση της τιμής της κιλοβατώρας για τα λαϊκά νοικοκυριά, προετοιμασία για συγκεντροποίηση σε επόμενο στάδιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την ίδια στιγμή που εγχώριες ενεργειακές πηγές όπως ο λιγνίτης απαξιώνονται, με την γνωστή αναρχία που διακρίνει διαχρονικά τις καπιταλιστικές επενδύσεις διάσπαρτες στα βουνά και στους κάμπους, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, επιτείνοντας την διατροφική εξάρτηση της χώρας. Μιας χώρας που έχει όλες τις προϋποθέσεις όχι μόνο να έχει διατροφική επάρκεια αλλά να είναι και εξαγωγική ενώ παράλληλα επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον αφού οι ορεινοί όγκοι στρώνονται με τόνους από μπετόν.

Συνέπραξε η Περιφέρεια στην αλλαγή χρήσης γης παραχωρώντας ελεύθερες εκτάσεις, θάλασσες και αιγιαλούς στους ιδιώτες όπως για ιχθυοκαλλιέργειες ή για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις υλοποίησε δηλαδή την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική καταστροφής του αλιευτικού στόλου της χώρας και περιορισμού του δικαιώματος για διακοπές και ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές των εργαζομένων, του λαού της περιοχής και γενικότερα.

Η κατασκευή οδικών αξόνων διενεργείται με διαδικασίες Παραχώρησης Σύμπραξης δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ουσιαστικά χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός όπως και οι λαοί της Ευρώπης τους μονοπωλιακούς ομίλους, πληρώνει πανάκριβα τα έργα αυτά για την κατακευή, ενώ δημόσια περιουσία παραχωρείται στους ιδιώτες για 30, 40 και 50 χρόνια εξασφαλίζοντας τους υψηλή κερδοφορία διαχρονικά από την χρήση τους. Το ίδιο δρομολογήθηκε και με τη διαχείριση των απορριμμάτων.



Το σκέλος της οικονομίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων αν δεν συνοδευόταν από μέτρα καταστολής, αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εξαθλίωσης τους όπως στήριξης συγχωνεύσεων υπηρεσιών με όχημα την δήθεν αξιολόγηση, μειώσεις αποδοχών , απολύσεων αλλά και προγραμμάτων όπως πρόγραμμα δήθεν ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού δηλαδή προγράμματα που είτε χαρίζουν το επίδομα ανεργίας στις επιχειρήσεις στο όνομα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης , είτε περικοπές στην κοινωνική και προνοιακή πολιτική εκπαιδεύοντας άνεργους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες γι να επιδοτηθούν. με στόχο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η λεγόμενη κοινωνική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά εξάλλου προώθησε για συζήτηση στο ΠΣ τον ορισμό στην Πελοπόννησο ειδικών οικονομικών ζωνών δηλαδή φορολογικό παράδεισο για τους μονοπωλιακούς ομίλους την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου , της ΕΕ και του ΔΝΤ προχωρά στην φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και κινεζοποίηση, δηλαδή μισθωτή δουλεία χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Επακόλουθο της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής της περιφέρειας ήταν και η στήριξη των αναδιαρθρώσεων που στερούν το δικαίωμα στην μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας όπως τις συγχωνεύσεις σχολείων , κατάργηση τμημάτων Τεχνολογικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Μεσσηνία , στην Κορινθία και αλλού, την προώθηση των προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης.

Υγεία



Παράλληλα ντύνει το βαθιά αντιλαϊκό της έργο με κοινωνικά παντοπωλεία προκειμένου να χρυσώσει το χάπι , να μασκαρευτεί , να κρυφτεί από τα θύματα της.

Αυτοί που δημιουργούν αστέγους και απόρους φτιάχνουν και κοινωνικά παντοπωλεία, όπως επιτάσσει η καθοδηγητική γραμμή για να λειανθούν οι αντιδράσεις

Συνολικά η Περιφέρεια λειτούργησε και είναι εντολοδόχος του μεγάλου κεφαλαίου των τουρ οπερεϊτορς, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και βιομήχανων Ελληνικών και πολυεθνικών συμφερόντων και μαζί τους διαμορφώνει στρατηγική.



Αυτά είναι τα οράματα και οι πράξεις του ΠΣ και του κ. περιφερειάρχη.



Συναδέλφισες και Συνάδελφοι,

όσο κι αν προσπαθεί ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του ΠΣ να πείσει ότι η αιρετή περιφέρεια μπορεί να εξασφαλίσει την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη , ότι μπορεί να γίνει μία νησίδα όπου δεν θα ισχύουν οι νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, ψευδόμενος ότι αφορά όλους, ενώ αφορά μόνο την πλουτοκρατία, ένα είναι σίγουρο:

Η παραγωγή έχει γίνει εδώ και καιρό πολύ μεγάλη με υψηλό καταμερισμό εργασίας και για να μπουν μπροστά τα μέσα παραγωγής είναι ανάγκη να συμμετέχουν όλα τα μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας. Γι αυτό είναι οικονομικά, και πολιτικά αναγκαίο, τα αποτελέσματα της εργασίας χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων να είναι κοινωνική περιουσία και όχι να ιδιοποιούνται από μία χούφτα κηφήνες που φέρουν τον τίτλο ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής ή καπιταλιστές . Είναι ανάγκη , ρεαλιστικό και επίκαιρο να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής για να μην υπάρχει η γνωστή αναρχία του καπιταλιστικού τρόπου οικονομίας , να μην κατασπαταλούνται πολύτιμοι πόροι όπως συμβαίνει τώρα σε περίοδο κρίσης με έντονο τρόπο όπου πετιούνται τόνοι πρώτων υλών από την υπερπαραγωγή προϊόντων όχι γιατί δεν τα έχει ανάγκη η κοινωνία αλλά γιατί δεν συμφέρει το ποσοστό κέρδους στην παρασιτική μειοψηφία των μεγαλομετόχων των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι κάτοχοι τους.

Η περιφέρεια της Πελοποννήσου δεν μπορεί να είναι νησίδα για το λαό εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής λαίλαπας πολύ περισσότερο που ο περιφερειάρχης την ονειρεύεται ως καπιταλιστική νησίδα.



Ο δρόμος για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων είναι μακρύς και δύσκολος.

Με την πείρα που συγκεντρώθηκε γίνεται φανερό ότι η υπεράσπιση και του πιο επιμέρους δικαιώματος, συνδέεται άρρηκτα με την γενική πολιτική και ταξική αντιπαράθεση.

Γίνεται πλέον αναγκαία η συνολική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και η διεκδίκηση μιας συνολικής διεξόδου για όλα τα λαϊκά στρώματα. Η διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Η αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία και οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν καθαρό στο μυαλό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μηχανισμός κρατικός εχθρικός προς τα συμφέροντα τους, προς το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους γιατί είναι τμήμα του συνολικού κράτους της πλουτοκρατίας . Και σαν τέτοιο είναι ανάγκη να οργανώσει την πάλη του σε κάθε χώρο δουλειάς , σε κάθε χωριό και γειτονιά απέναντι στην περιφέρεια όπως και απέναντι στο κεντρικό κράτος και κυρίως ενάντια στην κοινωνική μειοψηφική και παρασιτική τάξη που βρίσκεται πίσω από αυτήν και είναι ο εντολοδόχος της, την τάξη των καπιταλιστών, των μονοπωλιακών ομίλων.

Διεκδικούμε:

- Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.

- Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.

- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

- Αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ.

- Κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ένταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.

- Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία

- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων – μεταναστών – προσφύγων.

- Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.

v «Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών».



- Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως κατώτατο βασικό μισθό θεωρούμε τα 1400 ευρώ)

- Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμία συμμετοχή ή πληρωμή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.

- Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά το διάστημα της ανεργίας

- Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δανειακές υποχρεώσεις

- Επιδότηση ενοικίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

- Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερού τηλεφώνου) κατά 30% και απαγόρευση της διακοπής των αντίστοιχων υπηρεσιών κατά το διάστημα της ανεργίας.
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου