Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πωλείται η ενοικιάζεται νήσος Πρώτη στην Μεσσηνία (Φωτο), σκέψεις και για Οινούσες αλλά σε δευτερη φάση (Σχίζα, Αγία Μαρίνα, Σαπιέτζα)


Πωλείται ή ενοικιάζεται σε ιδιώτες η Μεσσηνιακή νήσος Πρωτη – Τουλάχιστον 30 νησιά στο σφυρί

- Πωλείται η  ενοικιάζεται νήσος Πρώτη στην Μεσσηνία (Φωτο), σκέψεις και για Οινούσες αλλά σε δευτερη φάση (Σχίζα, Αγία Μαρίνα, Σαπιέτζα)

 -Για 50 χρόνια στα χέρια πλουσίων τα νησιά
- Εκτάσεις από 100 ως 3.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα
- Δείτε ποια είναι τα νησιά που μπήκε “πωλητήριο”

Ακριβώς απέναντι από την Μαραθόπολη με φόντο το απέραντο Ιόνιο,σαν φυσικός κυματοθραύστης υψώνεται η νήσος Πρώτη.Το όνομα της νήσου πιθανόν να οφείλεται στο Θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών αλλά και λημέρι Πειρατών, που έκρυβαν εκεί τους θησαυρούς τους. Είναι ιδανικό μέρος για ψάρεμα, καταδύσεις, ψαροντούφεκο, και φυσικά για μπάνιο.
 Σήμερα το νησάκι έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία καθώς σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλικό πυργίσκο. Πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι μπορούν να μεταβούν εκεί οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν με καΐκι από το λιμάνι της Μαραθόπολης, αποτελεί μια μοναδικού κάλλους παραλία, η βουρλιά, που βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά και λευκή άμμο.
Μοναδική εμπειρία επίσης αποτελεί η επίσκεψη στο μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής που βρίσκεται βόρεια της παραλίας της βουρλιάς και συγκεντρώνει πλήθος πιστών στις 15 και 23 αυγούστου.Σημαντικό αξιοθέατο είναι και ο όρμος που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του νησιού και ονομάζεται γραμμένο καθώς είναι σκαλισμένες στα βράχια ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων.
Τα νερά είναι και εκεί καταγάλανα και δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στο καλεσμά τουε για μια δροσιστική βουτιά. Στο πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές αλλά και πολύ μακριά από την τεχνολογία τους θορύβους των πόλεων και τα καυσαέρια.Εκτός του μοναστηριού δεν υπάρχουν σπίτια ή ξενοδοχεία.Υπαρχει μόνο φύση ,ένας παράδεισος ηρεμίας και περιπέτειας,μια φυσική δεξαμενή ιωδίου και οξυγόνου.
Στην Ελλάδα της κρίσης φαίνεται ότι έχει μπει πωλητήριο παντού. Έτσι και με τις επενδύσεις να έχουν κολλήσει σε όλα τα επίπεδα μπήκε μπροστά το μεγαλύτερο χαρτί της χώρας. Ο Ήλιος και οι υπέροχες θάλασσες της που συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο στα ελληνικά νησιά και τις νησίδες.
Οι αρμόδιοι φαίνεται πως κινούνται στη λογική παραχώρησης για 45-50 χρόνια των νησιών σε επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την αξιοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως εξετάστηκαν σε όλη της επικράτεια τουλάχιστον 550 νησιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει σε 10 σημεία, που περιλαμβάνουν συνολικά 30 νησιά και νησίδες εμβαδού από 100 ως και 3.100 στρέμματα.
Εξετάστηκαν πρώτα θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας και στη συνέχεια επιλέχθηκαν τα σημεία με βάση το βαθμό αξιοποίησης τον οποίο μπορούν να έχουν.
Από τα 585 νησιά και νησίδες που εξετάστηκαν επιλέχθηκαν τελικά περίπου 30. Πρόκειται για το Μεύρο Όρος, τη Μπέλα Βράκα και τον Άγιο Νικόλαο στα Σίβωτα της Θεσπρωτίας, αλλά και ένα σύμπλεγμα περίπου 10 νησίδων στο Ιόνιο που περιλαμβάνουν νησιά όπως η Κύθρος κοντά στο Μεγανήσι και ο Άγιος Ιωάννης, αλλά και οι Στροφάδες κοντά στη Ζάκυνθο.
Στο βόρειο Αιγαίο επιλέχθηκε η Θαλασσοπούλα κοντά στην Καβάλα, ενώ στον Ευβοϊκό δυο νησίδες μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας, ενώ κοτνά στη Σκιάθο έχει επιλεγεί η Τσουγκριά.
Στο Σαρωνικό έχουν επιλεγεί οι Φλέβες, ενώμ στις Κυκλάδες η Δίδυμη, κοντά στη Σύρο.
Κοντά στην Πελοπόννησο έχουν επιλεγεί άλλα δύο σημεία, όπως η Πρώτη στη Μεσσηνία και οι νησίδες Ψιλή, Πλατειά, Ρόμβη και Κορωνίδα στον Αργολικό κόλπο. Yπάρχουν σκέψεις και για τις Οινούσσες στην Νότια Μεσσηνια, ( Σχ’ιζα, Σαπιάντζα , Αγία Μαρίνα) οι οποίες όμως μάλλον δεν θα προχωρήσουν.
Από όλα τα νησιά που μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας επιλέχθηκαν αρχικά 47 και έπειτα από νέο φιλτράρισμα οι ειδικοί κατέληξαν σε δέκα ομάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους «μεγάλους παίκτες -επενδυτές» στο συγκεκριμένο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου