Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η Καλαματα του πολιτισμού και του τουρισμού. Μεγαρο Χορού και μαρίνα στο Λιμάνι αλλάζουν την όψη
Στην Αθήνα μετέβη χθες, 4 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος, όπου είχε συνάντηση κατά σειρά, με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μενδώνη Λίνα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα Κωνσταντίνο, για ζητήματα που αφορούν στον πολιτισμό και συγκεκριμένα, το Μέγαρο Χορού, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τα Διατηρητέα Κτήρια και την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού για τις καλλιτεχνικές σχολές του Δήμου.
Τα αποτελέσματα των συναντήσεών του, έχουν ως εξής :
Α. Μέγαρο ΧορούΤο Μέγαρο Χορού θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η σχετική διαδικασία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί (Νόμος και Προεδρικά Διατάγματα).
Β. Κτήριο Γαλλικού Ινστιτούτου
Μετά τις 15/9, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Κράτους, για την παραχώρηση του ιστορικού και διατηρητέου κτηρίου της Πλατείας Μαυρομιχάλη στο Δήμο Καλαμάτας.
Παράλληλα, Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε εντολή να παραδοθεί στο Δήμο Καλαμάτας η σχετική μελέτη ανακατασκευής, που έχει συνταχθεί από το Υπουργείο.
Σημειώνεται ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο, θα λειτουργήσει ως κτήριο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα , θα στεγασθούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο της πόλης, ενδεχομένως το Μουσείο Παλαιτύπων και οπωσδήποτε το Γαλλικό προξενείο.
Γ. ΔΗΠΕΘΕΚΤο ΔΗΠΕΘΕΚ, είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει φέτος, αφού οφείλονται από το Υπουργείο οι χρηματοδοτήσεις για το έτος 2011 και το Α΄ εξάμηνο του 2012, και επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία για την πρόσληψη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Σημειώνεται, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο, με αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.
Δ. ΔιατηρητέαΤέλος, συζητήθηκε το θέμα των Παραδοσιακών- Διατηρητέων Κτηρίων, τα οποία αφήνονται να καταρρεύσουν, καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα και χρήματα για την ανακατασκευή τους από τους ιδιοκτήτες. Ο Υπουργός ανέφερε πως σύντομα θα υπάρξει κυβερνητική πολιτική (Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού- ΥΠΕΚΑ) για αυτό το θέμα.
Ε. ΔάσκαλοιΑυτές τις ημέρες αναμένεται επίσης η έκδοση ΚΥΑ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Χορού.
Η ανάπτυξη του Λιμανιού Σύσκεψη με την παρουσία του Γ.Γ., Kαθηγητή κ. Μουντζούρη Κωνσταντίνου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, με την παρουσία του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Μουντζούρη, με αντικείμενο την ανάπτυξη του λιμανιού της Καλαμάτας.
Στη σύσκεψη, που ήταν η πρώτη και εναυσματική, συμμετείχαν κυρίως τεχνικοί και οικονομολόγοι, που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Ο Γ.Γ. πρότεινε να γίνει ανάπτυξη και μέσα από την εγκατάσταση και λειτουργία Μαρίνας στον προλιμένα.
Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ρητά, ότι η χερσαία ζώνη που δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του λιμανιού, θα αποδοθεί άμεσα στο Δήμο. Εκτιμάται, ότι στις προσεχείς λίγες εβδομάδες θα υπογραφεί το MASTER- PLAN για το λιμάνι και θα δοθούν οι αναγκαίες κατευθύνσεις. Θα επακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη και τις σχετικές αποφάσεις θα λάβουν θεσμοθετημένα όργανα, με πρώτο το Δημοτικό Συμβούλιο αφού θα έχει υπάρξει η αναγκαία και αναλυτική δημόσια διαβούλευση.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας Επίσκεψη στο Δήμαρχο

Επίσκεψη πραγματοποίησαν μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας στο Δήμαρχο, με αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος.
Έγινε συζήτηση για τις αρμοδιότητες των Δήμων πάνω σε αγροτικά θέματα, για τις εκθέσεις αγροτικού ενδιαφέροντος που οργανώνει ο Δήμος, για τις βιοκαλλιέργειες, για την προβολή των αγροτικών προϊόντων και την ανάγκη παρουσίασης μέσα από σεμινάρια των νέων καλλιεργειών προς τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου