Η Μάνη γιορτάζει και διεκδικεί
Ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 15 Μαρτίου στη Μάνη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ηςΜαρτίου.
Εκδηλώσεις τιμής αφιερωμένες στο μήνυμα του αγώνα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και των Μανιατών, οι οποίοι στις 17 Μαρτίου 1821, στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη, μετά τη δοξολογία, ορκίστηκαν, κηρύσσοντας την έναρξη του αγώνα, κάτω από την Μανιάτικη Σημαία με την υπογραφή σύμβολο ΝΙΚΗ Η ΘΑΝΑΤΟΣ να διώξουν τον τούρκο κατακτητή από την σκλαβωμένη πατρίδα.
Εκδηλώσεις οι οποίες, εφέτος, συνδέονται με το ομόθυμο αίτημα των Μανιατών, όπως αυτό εκφράστηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου, για την ενιαία Μάνη. Και η συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων της 17ης Μαρτίου από τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, εμπεριέχει και αυτό το συμβολισμό.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, οι Μαντατοφόροι από την έδρα του Πετρόπμπεη, έφεραν το μήνυμα της έναρξης του αγώνα, στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, όπου με τη φροντίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Δημάρχου κου Δημήτρη Γιαννημάρα, πραγματοποιήθηκε σειρά λαμπρών εκδηλώσεων, βοηθούντος βεβαίως και του καιρού.
Στο Ηρώο της Καρδαμύλης εψάλλη τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ΄21. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Σοφία Καπετανάκη. Η τελετή συνεχίστηκε με το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον ιερό αγώνα του ΄21, ενώ όπως πάντοτε ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής της. Τα παιδιά της Δυτικής Μάνης στο τέλος παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Οι καιρικές συνθήκες δυστυχώς, στο Γύθειο, δεν επέτρεψαν στους πολίτες που τις προηγούμενες χρονιές κατέκλυζαν το νησί της Κρανάης αλλά και το χώρο του μνημείου των Ηρώων να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που είχαν προετοιμαστεί. Παρά το γεγονός ότι ένα ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στον ουρανό του Γυθείου, η συνεχής βροχόπτωση δημιούργησε εμπόδια.
Παρ΄ όλα αυτά οι μαθητές του Γυθείου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας, ότι ακολουθούν τα νάματα και τις παρακαταθήκες των προγόνων τους.
Το απόγευμα της Παρασκευής και το Γύθειο λοιπόν υποδέχθηκε τους καπεταναίους της Ανατολικής Μάνης στον Πύργο του Τζανετάκη, όπου για μια ακόμα φορά το μοιρολόι της Καίτης Μπραίμη καθήλωσε τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια και υπό την πίεση των καιρικών συνθηκών, οι αντιπροσωπείες των σχολείων του Γυθείου με επικεφαλής τους έφιππους καπεταναίους μετέβησαν στο Ηρώο της πόλης, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων, στην οποία επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τ.Α., εκπρόσωποι των παραγωγικών και συλλογικών φορέων της πόλης. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ανατολικής Μάνης.
Πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή ήταν όμως η εκδήλωση για την ενιαία Μάνη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως , με κεντρικούς ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο, τον καθηγητή Κοινωνιολογίας κ. Δημοσθένη Δασκαλάκη και τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο.
Όπως ανέφερε, ανοίγοντας την συνεδρία ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ανατολικής Μάνης κ. Χρήστος Αναστασάκος- συντονιστής της εκδήλωσης- η συγκέντρωση της Παρασκευής είναι η απαρχή ενός κύκλου ομιλιών και εκδηλώσεων για το θέμα αυτό.
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος θέτοντας το θέμα από την θρησκευτική του πλευρά, τόνισε, ότι, η Μάνη τα Ιεροσόλυμα του Γένους, πέτυχε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, το 2010, όταν με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της οποίας ήταν μέλος, η Μητρόπολις φέρει πλέον τον τίτλο Ιερά Μητρόπολις Μάνης και ο ίδιος είναι ο Μητροπολίτης Μάνης. Προς την κατεύθυνση αυτή βέβαια βοήθησαν με την ηχηρή τους και δυναμική τους παρέμβαση και επιφανείς Μανιάτες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα εκκλησιαστικά όρια ετέθησαν. Το εναρκτήριο λάκτισμα εδόθη. Ο Επίσκοπος υπήρξε ο προπομπός. Υπήρξε το γκεσέμι. Τα όρια της Μητροπόλεως είναι από τον Ταΰγετο _ από τον Αη Λιά- μέχρι το Ταίναρο και από τη Βέργα του Αρμυρού μέχρι τα Τρίνησα.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης έθεσε την κοινωνιολογική πλευρά του θέματος. Το ζήτημα της Ενιαίας Μάνης είναι επίκαιρο αλλά και κρίσιμης σημασίας. Παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων που απορρέουν από την βιβλιογραφία, κατέδειξε ότι η Μάνη υπήρξε ενιαία και πρέπει να ξαναβρεθεί ενιαία για να υπάρξει στο μέλλον, έχοντας, διαχρονικά, χαρακτηριστικά απόλυτης αυτονομίας, σφυρηλατώντας έτσι την εθνική συνείδηση και ταυτότητα. Το ξεχωριστό, το διαφορετικό στοιχείο της Μάνης σε όλους τους τομείς μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αίτημα της Ενιαίας Μάνης είναι τώρα,ένα αίτημα ομόθυμο, γι΄ αυτό και μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, καταθέτοντας την αυτοδιοικητική διάσταση του θέματος, στην αρχή της παρέμβασής του, τόνισε, ότι η Μάνη έχει χάσει την αυτοδιοικητική της οντότητα. Ο 1ος ακρωτηριασμός της έγινε το 1937, όταν και διαιρέθηκε, ο 2ος το 1999 με το σχέδιο Καποδίστριας και ενδεχομένως με την διεκδίκηση της Αβίας από την Καλαμάτα να επέλθει και ο 3ος. Η επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, με έναν νέο Καλλικράτη δεν πρέπει να επηρεάσει το ενιαίο της Μάνης. Το δυνατό της σημείο του τόπου είναι η ίδια η Μάνη, τα τοπία της, η θάλασσα, οι ξεχωριστοί οικισμοί, τα μνημεία. Γι΄ αυτό άλλωστε και έχει χαρακτηριστεί ως ένα ανοικτό μουσείο. Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά έργα ανάπτυξης στην περιοχή, για να γίνει όμως ανταγωνιστική θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα υπάρχει προστιθέμενη αξία που πρέπει να προβληθεί. Ο πρωτογενής τομέας, η αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά ενισχύουν αυτό το κομμάτι. Το ενιαίο της Μάνης δεν αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Μία παράμετρος προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι εκδηλώσεις της 17ηςΜαρτίου που συνδιοργανώνονται από τους δύο Δήμους (Ανατολικής και Δυτικής Μάνης), ενώ σχεδιάζονται και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Η ενιαία Μάνη είναι χρέος προς τις επερχόμενες γενιές. Το διεκδικούμε, τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς κραυγές, με δουλειά, πρόγραμμα για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας. Δεν μιλάμε για ενοποίηση των δύο Δήμων, απαιτούμε ενιαία Μάνη, η οποία είναι και η δική μας ειρηνική επανάσταση. Ο κάθε Μανιάτης καλείται να πάρει θέση.
Παρέμβαση στην συζήτησε έκανε και ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο οποίος και αυτός υπερθεματίζοντας τόνισε ότι η Μάνη είναι ενιαία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια αλλοτρίωσης, τα οποία και μπορεί ο καθένας να διακρίνει στην καθημερινότητά του, διατηρώντας την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε ενιαία τη Μάνη με όλα εκείνα που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας.
Τέλος ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου δίνουν την απάντηση σε αυτό που συνετελέσθη το 1937.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου