Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Η Καλαματα πρωτοπορία της ελευθερίας την 23η Μαρτίου 1821. Oι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

 
20120326_alogaΗ Καλαμάτα φορεί τα γιορτινά της για τη λαμπρή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου του 1821. Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ευάγγελος Ζαχαράκης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτριος Σαμπαζιώτης.
 
Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 15.00 στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, με τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και άφιξη του σκυταλοδρόμου που θα μεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του Εικοσιένα και ο πανηγυρικός της ημέρας, τον οποίο θα εκφωνήσει ο δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα, θα γίνει αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας από τους Έλληνες, με τη συμμετοχή μελών πολλών πολιτιστικών και εθνικοτοπικών Συλλόγων. Η εκδήλωση θα κλείσει με παρέλαση μαθητών και όσων θα μετάσχουν στην Αναπαράσταση.
 
Την επέτειο του Εθνικού Ξεσηκωμού θα λαμπρύνουν δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος, από τη χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
• Η χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης
Το βράδυ της 23ης Μαρτίου, η Καλαμάτα θα υποδεχθεί τη φημισμένη Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης, μια Χορωδία που ιδρύθηκε το 1964 και διαθέτει σημαντική ελληνική και διεθνή παρουσία, έχοντας αποσπάσει πολλές βραβεύσεις, μάλιστα στο εξωτερικό. Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 20.30, η Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή θα μετάσχει στην εκδήλωση «1821 – Τα τραγούδια του Αγώνα». Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Κατερίνα Καραμπάτσα. Θα λάβουν μέρος, επίσης, οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Μαρίνα Ταβουλάρη και θα διαβαστούν αποσπάσματα από ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου. Τη σκηνοθεσία επιμελείται ο Κώστας Κατσουλάκης.
 

• Συναυλία από τη Φιλαρμονική
Μεγάλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 20.00, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο. Η συναυλία αποτελεί αφιέρωμα στον Εθνικό Αγώνα, με τίτλο: «Οι Φιλέλληνες τραγουδούν το ‘21».
Με το ξέσπασμα της ελληνικής Επανάστασης, πλήθος Φιλελλήνων στο οποίο περιλαμβάνονταν μουσικοσυνθέτες και άλλοι καλλιτέχνες, κινήθηκε σε μια αληθινή σταυροφορία υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα. Ίδρυσαν συλλόγους και κομιτάτα, διεξήγαγαν εράνους και πολλοί ήλθαν στην Ελλάδα, όπου αγωνίστηκαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, ενώ ορισμένοι έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία των Ελλήνων. Καλλιτέχνες προερχόμενοι από την Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία) αλλά και την Βόρεια και Κεντρική Αμερική (Μεξικό), εμπνεόμενοι από την ηρωισμό των αγωνιζόμενων Ελλήνων, συνέθεσαν καντάτες, έργα για πιάνο, αλλά και ολόκληρες όπερες.
 
Στην εκδήλωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας πρόκειται να αποδοθούν έργα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, όπως οι τρεις πρώτες σκηνές από την φαντασία για πιάνο του Αυστριακού Hieronymus Payer (1830), με τίτλο «The Battle of Navarino» (Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου), το έργο για πιάνο και φωνή της Γερμανίδας Johanna Kinkel (1843) «Hymne auf den Tod des Marco Botzaris» (Άσμα για το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη), η μονόπρακτη όπερα για ορχήστρα και φωνές του Γάλλου συνθέτη Hector Berlioz (1828) «Scène héroïque grecque» (Ελληνική ηρωική σκηνή) κ.ά.
Θα ακουστούν επίσης μεταφρασμένα αποσπάσματα από ποιητικά έργα του Βικτόρ Ουγκώ (1802-1885) και του Λόρδου Βύρωνα (1788-1824), οι οποίοι ήσαν μεταξύ των επιφανέστερων Φιλελλήνων.
Για την επιμέλεια και την παρουσίαση υπεύθυνος είναι ο εθνομουσικολόγος δρ. Ιωάννης Πλεμμένος.
Οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν είναι οι εξής:
Έλλη Αρβανίτη, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Μαριλένα Κυριακοπούλου και Δημήτρης Χαρλέπας.
Θα απαγγείλει η φιλόλογος Παναγιώτα Ηλιοπούλου.
Τη μουσική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Κώστας Νικολέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου