ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την έρευνα του
Μεσσήνιου καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη
11/03
Άκρως αποκαλυπτική που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η έρευνα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καρδιά, που πραγματοποίησε ο καρδιολόγος, επιμελητής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης και την οποία παρουσίασε σε συνέδριο καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα και του ethnos.gr, μελετήθηκαν τα περιστατικά του εμφράγματος του μυοκαρδίου στον Νομό Μεσσηνίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Το εντυπωσιακό είναι ότι την τρέχουσα πενταετία υπήρξε αύξηση κατά 45% των εμφραγμάτων σε σχέση με το προ της κρίσης χρονικό διάστημα.
Από την ανάλυση των επιπτώσεων σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες φαίνεται ότι επλήγησαν ιδιαίτερα οι άνω των 45 ετών, οι κάτοικοι των αστικών περιοχών, οι γυναίκες και οι ανασφάλιστοι.
Το ψυχικό στρες και η αβεβαιότητα που προκαλούν η ξαφνική και θεαματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αδυναμία εκπλήρωσης βασικών υποχρεώσεων, η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι επιβαρυντικές καταστάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στο συνέδριο υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μελέτη και μάλιστα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η έρευνα του Μανώλη Μάκαρη εντάχθηκε σε μια θεματική ενότητα που πραγματεύεται την επίπτωση των διαφόρων ειδών κρίσεων (φυσικές καταστροφές όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη, το τσουνάμι το 2011 στην Ιαπωνία) στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ο Μ. Μάκαρης εξηγεί πώς έγινε η έρευνα: «Στην καθημερινή άσκηση της ιατρικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρατηρήσαμε αυξημένα επεισόδια εμφράγματος και συνομιλώντας με τους ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, διαπιστώσαμε ότι πολλοί από αυτούς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα σχετιζόμενα με τις ειδικές οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε στην Ελλάδα.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά περιπτώσεις ασθενών που είχαν πρόσφατα απολυθεί, άλλοι που είχαν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησή τους και άλλοι που διέκοπταν τη φαρμακευτική τους αγωγή, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Έχοντας όλα αυτά υπόψη και συνεργαζόμενος με τον συνάδελφό μου γιατρό Γιώργο Μίχα, τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Ζόμπολο και όλους τους γιατρούς της Καρδιολογικής Κλινικής, πραγματοποιήσαμε αυτή την ερευνητική εργασία».
Ειδικά για τους επόμενους στόχους ο ερευνητής τονίζει:
«Είναι πολύ σημαντικό η μελέτη να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τις καρδιολογικές κλινικές και τα νοσοκομεία όλης της χώρας για να ολοκληρώσουμε μια πανελλήνια μελέτη για την επίπτωση της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού. Είναι επίσης σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για την έκταση της υγειονομικής κρίσης.
Ήδη, είχα κάποιες σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική για το σημαντικό αυτό θέμα. Σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες και ενώ το υποχρηματοδοτούμενο εθνικό σύστημα υγείας προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση».
Διεθνής δημοσιεύσεις για την έρευνα του Μανώλη Μάκαρη:
Associated Press:
Science Daily:
Aerzteblatt.De:
Συνέντευξή του Μανώλη Μάκαρη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου