Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ποια μερα Κωστα?

K. Τσαπόγας: "Προβληματισμοί και ελπίδες για την επόμενη μέρα"
K. Τσαπόγας: "Προβληματισμοί και ελπίδες για την επόμενη μέρα"
Είμαι από αυτούς που περιμένουν και ελπίζουν παράλληλα από το Συνέδριό μας.
α) Ξεκάθαρες θέσεις για την ιδεολογική φυσιογνωμία του Κινήματος μας και
β) αληθινές απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία μετά και την επώδυνη εμπειρία των τελευταίων ετών.
Αλλοίμονο εάν την Δευτέρα το πρωί έχουμε να προβάλουμε ως απολογισμό του Συνεδρίου μας μόνο πόσα μέλη εξέλεξαν οι Προεδρικοί , πόσα η κίνηση των 75, πόσα η Αριστερή Πρωτοβουλία , και δεν έχουμε απαντήσεις στα πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
α) Δύο λόγια όσον αφορά την ιδεολογική μας φυσιογνωμία.
Στο πολιτικό επίπεδο, όπως έχει επισημανθεί, η κρίση έχει δημιουργήσει ένα κενό μεταξύ του συντηρητικού κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και του αριστερού μορφώματος του Αλέξη Τσίπρα. Τι γίνετε στο μεσαίο χώρο; Πολλοί παρατηρητές νομίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει σταδιακά και θα πάρει τη θέση, του προ της κρίσης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άλλοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, υποστηρίζουν πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα περιθωριοποιηθεί , θα αναζωογονηθεί και θα καλύψει τον μεσαίο χώρο σαν κόμμα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού. Τέλος, είναι και αυτοί που πιστεύουν πως, αργά η γρήγορα νέα κόμματα θα καλύψουν το κενό δημιουργώντας ένα νέο ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα παραπάνω νομίζω πως πρέπει να επανεξετάσουμε τι εννοούμε με τον όρο σοσιαλδημοκρατία σήμερα και ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές της βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Υπάρχουν πιθανότητες αναζωογόνησης της σοσιαλδημοκρατίας στην σημερινή συγκυρία; Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές καταλήγουν στο ότι : όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας συνεχίζεται οι πιθανότητες είναι μηδενικές. Το ξεπέρασμά της ύφεσης σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο θα επιτευχθεί μέσα από την πολιτική « ανάπτυξη παράλληλα με δημοσιονομική πειθαρχία». Μεγάλο θέμα που πρέπει όμως να καταλήξουμε σε ξεκάθαρες θέσεις.
β) Στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία όπως :
- φοροδιαφυγή
- μεταρρυθμίσεις του κράτους
- απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων
- επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών στην δικαιοσύνη και άλλα εξίσου σημαντικά, πρέπει να πάρουμε θέσεις και να δώσουμε αληθινές απαντήσεις. Να προτείνουμε λύσεις επιτέλους, γιατί εκτός των άλλων αυτά είναι τα εμπόδια που φρενάρουν τις πολύπαθες επενδύσεις στην χώρα μας, και μαζί με αυτές και την ανάπτυξη.
- Η φοροδιαφυγή δυστυχώς έχει μπει μέσα μας, είναι στο DNA μας. Είναι το μέγα πρόβλημα που παραδέχονται όλοι μας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ( τον Καποδίστρια τον σκότωσαν επειδή θέλησε να εισπράξει φόρους).
Το πιό πατριωτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εκτός από το να είμαστε καλοί πολίτες και να εκπληρώνουμε, έστω και με δυσκολία τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην χώρα, είναι να γίνουμε εμείς σημαία για την φοροδιαφυγή . Δεν πάει άλλο !!!!!
Έχω να σας καταθέσω την απλή πρόταση: Κάθε οικονομική πράξη, όταν εκδηλώνετε πρέπει αμέσως να γίνετε γνωστή στο ηλεκτρονικό σύστημα της χώρας, το ΤΑΧΙS, με αρχή για παράδειγμα από τις ταμειακές μηχανές που είναι στους χώρους εστίασης. Οι συναλλαγές των πολιτών σιγά -σιγά , προοδευτικά μέσα σε μία διετία ας πούμε , όλες να περνάνε μέσα από το σύστημα αυτό. Πως θα γίνει αυτό;
Υπάρχουν τρόποι: Με πλαστικές κάρτες, μέσω τραπεζών κ.α., αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Τέλος σ΄ αυτό το καρκίνωμα που λέγετε φοροδιαφυγή.
  • Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και το άνοιγμα των αγορών.
Όλοι γκρινιάζουμε και λέμε: Ναι , μειώνονται οι μισθοί μας και οι συντάξεις μας, αλλά να μειωνόντουσαν αντίστοιχα και οι τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών, το πρόβλημα θα ήταν μικτότερο. Σωστά !!!!
Αλλά δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να ανοίξουν οι αγορές και να υπάρξει ανταγωνισμός και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο. Όχι ήξεις – αφίξεις. Κάποιους θα δυσαρεστήσουμε . Δεν είναι τα καρτέλ , τα μονοπώλια και οι αλυσίδες Super Market που ευθύνονται μόνο, είναι και όλα τα υπόλοιπα .
-Σε συνθήκες ελλειμμάτων και χρέους είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κοινωνική πολιτική. Για ν’ έχεις κοινωνικό κράτος πρέπει να έχεις χρήματα να μοιράζεις στον κόσμο, πρέπει να είσαι σε φάση ανάπτυξης . Δηλαδή όπου υπήρξε κοινωνικό κράτος, κυριαρχούσε η σοσιαλδημοκρατία, όπως Σουηδία, Σκανδιναβία, Γερμανία. Ήταν τα χρόνια της έντονης ανάπτυξης , των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα πούμε και να χουμε ξεκάθαρες και αληθινές θέσεις ;
Πιστεύω απόλυτα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο ουσιαστικότερος παράγοντας σταθερότητας της χώρας, στηρίζοντας την τρικομματική κυβέρνηση και συμφωνώ με τον Πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο που έχει πει κατ επανάληψη ότι με την ανόρθωση της χώρας, θα ανάκαμψη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπάρχουν και μερικά δείγματα, παρ΄όλους τους κλυδωνισμούς , το σκάφος «ΕΛΛΑΣ» αρχίζει να ανεβαίνει προς τ΄ απάνω . Δεν το καταλαβαίνουμε ακόμα στην προσωπική μας ζωή, γιατί δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να φθάσει σε εμάς η ανάκαμψη:
-Οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά και μάλιστα από νέες επιχειρήσεις που δεν είναι κρατικοδίαιτες .
-Τα spreads πέφτουν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.
-Η δημόσια εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς ανεβαίνει .
-Ακούμε καλά λόγια απ’ όλους τους οίκους αξιολόγησης, τις τράπεζες και τους διεθνείς οργανισμούς . Οι άλλες χώρες που ήταν πιο συστηματικές στις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση του προγράμματος, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία , βγήκανε ήδη στις αγορές. Από εμάς περιμένουνε να βγούμε σε 1 με 1,5 χρόνο.
Τελειώνοντας , θα ήθελα συντρόφισσες και σύντροφοι να θέσω ένα ερώτημα και ένα προβληματισμό σύγχρονος όχι μόνο δικό μου αλλά και πολλών συντρόφων μας.
Ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε με δυο λόγια να πει « ουδείς αναμάρτητος» κάτι σαν το « Mea Culpa» . Παραδέχτηκε δηλαδή ότι όλη η αντιμνημονιακή πολιτική που έκανε τα πρώτα χρόνια ήταν λάθος. Σας θυμίζω τα πρώτα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν εντελώς απομονωμένη με όλα τα κόμματα απέναντι της έχοντας και εσωτερική αντιπολίτευση από το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η μισοί υπουργοί ήταν αντίθετοι με πολλές τολμηρές πρωτοβουλίες που λαμβάνονταν.
Δεν υπάρχει συντρόφισσες και σύντροφοι μεγαλύτερος κίνδυνος, έως και αφανισμός μιας παράταξης όταν αρνείται την ιστορίας της και τον εαυτό της . Εάν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση Παπανδρέου να αναλάβει αυτές τις ασύμμετρες για το μέγεθος ευθύνες – για τις οποίες εγώ είμαι υπερήφανος – σήμερα η χώρα θα είχε καταρρεύσει .
Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα από το σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την ηγεσία του, γιατί δεν υπερασπιζόμαστε αυτή την περίοδο, ενώ υλοποιούμε και εφαρμόζουμε την πολιτική εκείνης της εποχής ; Δεν πρέπει σύντροφέ Πρόεδρε να είμαστε αμφίσημοι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ιστορική αυτή περίοδο χωρίς μεμψιμοιρίες.
Περιμένουμε από τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον συν. Βαγγέλη Βενιζέλο να σταθεί ψηλά και να αποτελέσει τον ενωτικό κρίκο της παράταξης. Να γίνει ο εγγυητής και θεματοφύλακας της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ολόκληρου του - εναπομείναντος - ΠΑ.ΣΟ.Κ. , χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς . Με αποδοχή της διαφορετικότητας και χωρίς το διχαστικό δίλημμα «οι δική μου και οι άλλοι» , γιατί και οι άλλοι ανυστερόβουλα του πρόσφεραν την στήριξη τους για την ηγεσία.
Η παράταξη σήμερα συντρόφισσες και σύντροφοι, έχει μια μεγάλη μια σπουδαία αποστολή. Η αποστολή της είναι η σωτηρία της χώρας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν το χρειαζόμαστε μόνο εμείς, το χρειάζεται πρωτίστως η χώρα.-

* Ομιλία Κ. Τσαπόγα, μέλους της ΝΟΕΣ Μεσσηνίας στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου