Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο στομαχόπονος και άλλες ..... ψυχώσεις.

Ο στομαχόπονος και άλλες ..... ψυχώσεις.
Όλοι θα έχετε ακούσει για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της Αιολικής Ενέργειας μια και είναι αυτή που πέτυχε εμπορική και τεχνολογική ωριμότητα πρώτη και επομένως προτιμάται
Να σας τα θυμίσω εν τάχει η έλλειψη των απαιτούμενων ηλεκτρικών δικτύων
η έλλειψη Χωροταξικού σχεδιασμού η έλλειψη απλής αδειδοτικής διαδικασίας
η έλλειψη αποδοχής από τοπικές κοινωνίες (ευτυχώς όχι σε όλες τις περιοχές)
Τα τρία πρώτα είναι προβλήματα των οποίων όχι μόνο η επίλυση αλλά και η δημιουργία φωλιάζει μέσα στα γρανάζια του κράτους και της γραφειοκρατίας, οπότε είναι προφανές γιατί καθυστερεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έχει επιβραδύνει
την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, αλλά και γιατί σας έχουμε κουράσει αναφερόμενοι συνέχεια σε αυτά τα τελευταία χρόνια.
Το τρίτο αν και η επίλυση του άπτεται των αρμοδιοτήτων των κυβερνόντων, δεν δημιουργήθηκε εξ αιτίας τους, παρ' όλο που ευθύνονται για τις διαστάσεις που έχει πάρει Είναι ένα απίστευτο πρόβλημα.
Αγωνίζεται κανείς να αναπτύξει τη φιλικότερη προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, νομίζοντας ότι συνεισφέρει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να σωθεί ο τόπος, ο πλανήτης και ξαφνικά έχει να αντιπαρατεθεί με ....... αυτό που ακολουθεί.
Διαβάστε τα «επιχειρήματα» στο παρακάτω κείμενο που κυκλοφόρησε στην Πελοπόννησο όπου το «αντάρτικο» κατά των «ανεμογεννητριών του θανάτου» καλά κρατεί.:
Γ. Τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και ευρήματα είναι πολιτιστική μας κληρονομιά και η ανεκτίμητη αξία τους δεν μας επιτρέπουν τέτοιου είδους επεμβάσεις στην γύρω περιοχή.
Δ. Με την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού και τις κολόνες μεταφοράς ρεύματος στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Στενωσιά, μήκους 14 ΚΜ, αυτομάτως επέρχεται ραγδαία μείωση της αξίας των ακινήτων μας έως 30%.
Όλοι μας έχουμε επενδύσει γενναία ποσά ανακαινίζοντας και αναπαλαιώνοντας τα υπάρχοντα προ αιώνος σπίτια των προγόνων μας, διότι θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας στο τόπο καταγωγής μας.
Ε. Λάβαμε σοβαρά υπόψιν τις τελευταίες μελέτες ευρωπαίων επιστημόνων όσο αφορά τις επιπτώσεις του θορύβου στην ψυχική υγεία των κατοίκων. Καθώς περιστρέφονται οι έλικες των ανεμογεννητριών μονότονα και ρυθμικά εκπέμπουν θόρυβο που μπορούμε να τον συγκρίνουμε με βρύση η οποία στάζει και
την οποία δεν μπορούμε να κλείσουμε. Ακόμη και σε απόσταση 1500 μέτρων γίνεται πολύ καλά αντιληπτός αυτός ο θόρυβος ιδιαίτερα τις ώρες ησυχίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ιδιαίτερο στρες, το οποίο όπως πολύ καλά ξέρουμε γίνεται σιγά-σιγά ανεξέλεγκτο. Οι δε υπόηχοι
(κάτω από 20 ΗΖ) που εκπέμπονται γίνονται αντιληπτοί όχι δια του ακουστικού οργάνου μας, αλλά με την διαίσθηση μας και προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα μεταξύ άλλων φόβο, ανορεξία, κόπωση, πονοκέφαλο, λήθαργο, στομαχικές διαταραχές που πολύ δύσκολα θεραπεύονται, όταν εγκατασταθούν.
Ζ. Περιοριζόμαστε δε στις ορατές και επιστημονικά επιβεβαιωμένες συνέπειες, που δεν περιορίζονται μόνο στη Πύλο και Μεθώνη αλλά εκτείνονται και στα γύρω χωριά, όπως Καινούργιο Χωριό, Βαράγκες, Παλαιό Νερό , Μεσοχώρι, Φοινικούντα και λοιπά, γιατί οι μελλοντικές και μη διακριτές επί του παρόντος όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την ίδια τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας θα καταφανούν στο μέλλον, όταν ίσως να είναι πολύ αργά.
Οι υπογράφοντες πολίτες της περιοχής.
Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
Το γέλιο δεν υπάρχει ως εναλλακτική, γιατί είσαι υποχρεωμένος να το αντιμετωπίσεις σοβαρά αφού αναστέλλει μια αποδεδειγμένα ωφέλιμη ανάπτυξη.
Και το ωφέλιμη αναφέρεται σε όλους και σε όλα, ακόμη και σε αυτούς που πυροβολούν. Aρα πρέπει να αντεπιχειρηματολογήσεις σε αυτά που είναι τόσο αυτονόητα και αυταπόδεικτα που η επιχειρηματολογία για την τεκμηρίωση τους έχει χαθεί στα βάθη της φαρέτρας της λογικής σου, ώστε κατ' αρχήν μένεις με ανοιχτό το στόμα σαν χάνος. Ας τα δούμε με τη σειρά:
Γ. Τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και ευρήματα είναι πολιτιστική μας κληρονομιά και η ανεκτίμητη αξία τους δεν μας επιτρέπουν τέτοιου είδους επεμβάσεις στην γύρω περιοχή. Κάθε αίτηση για αιολικό πάρκο περνάει από τις τοπικές Εφορείες Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων. Κάθε Εφορεία κάνει αυτοψία στο τόπο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου και μετά εκδίδει τη γνωμάτευση της η οποία κατά περίπτωση εγκρίνεται από το ανώτατο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτό δεν είναι αρκετό για να είναι σίγουρος κανείς ότι διασφαλίζεται η
«πολιτιστική μας κληρονομιά και η ανεκτίμητη αξία» των μνημείων μας;
Αν δεν είναι και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα όργανα του κράτους που εμείς εκλέγουμε, ας αρχίσουμε την αμφισβήτηση και τον πετροβολισμό από τις χιλιάδες άλλες δραστηριότητες των οποίων οι υπεύθυνοι καθημερινά κοσμούν τα τηλεοπτικά
μας παράθυρα και στο τέλος να πιάσουμε την αιολική ενέργεια. Όχι όμως να τα καταπίνουμε όλα και ξαφνικά με τα αιολικά θυμηθήκαμε ότι έχουμε και πολιτιστική κληρονομιά.
Δ. Με την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού και τις κολόνες μεταφοράς ρεύματος στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Στενωσιά , μήκους 14 ΚΜ, αυτομάτως επέρχεται ραγδαία μείωση της αξίας των ακινήτων μας έως 30%.
Όλοι μας έχουμε επενδύσει γενναία ποσά ανακαινίζοντας και αναπαλαιώνοντας τα υπάρχοντα προ αιώνος σπίτια των προγόνων μας, διότι θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας στο τόπο καταγωγής μας.
Αυθέραιτο συμπέρασμα και ακόμη πιο αυθέραιτο νούμερο
(30%). Για τις γραμμές μεταφοράς της ΔΕΗ δεν ευθύνονται τα αιολικά.
Οι γραμμές μεταφοράς φέρνουν την ενέργεια και μαζί της την ανάπτυξη που όλοι θέλουν (αρκεί, φυσικά, να παράγεται αλλού η ενέργεια). Όλοι μας θυμόμαστε περιπτώσεις χωριών που αγωνιζόντουσαν για να έρθει ο ηλεκτρισμός /πολιτισμός στα μέρη τους.
Πολλοί ίσως να έχουν και προσωπική εμπειρία από τα παιδικά τους χρόνια. Τότε που το χωρίο περίμενε τον εξηλεκτρισμό της ΔΕΗ για να φωτίσει τα «σπίτια των προγόνων του» και αργότερα να τα ανακαινίσει και να τα αναπαλαιώσει. Οι
γραμμές της ΔΕΗ τότε ήταν ευπρόσδεκτες. Όπως τα αυτοκίνητα που θέλουμε να οδηγούμε, χρειάζοντια εργοστάσια για να κατασκευάζονται και δρόμους για να κινούνται, έτσι και η ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται σταθμούς για να παράγεται και δρόμους-γραμμές μεταφοράς για να μεταφέρεται εκεί που εμείς απαιτούμε να έρθει.
Η ανάπτυξη έχει κόστος. Τώρα που είδαμε το κόστος της αλόγιστης ανάπτυξης πρέπει να επιδιώκουμε ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον.
Η αιολική ενέργεια και οι λοιπές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι μόνες που υπηρεττούν αυτόν το σκοπό. Όλα τα άλλα είναι φθηνή ρητορική.
Φυσικά η αξία της γης στις βουνοκορφές που εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες, γιατί εκεί ο άνεμος είναι ισχυρός και εκμεταλλέυσιμος και οι οποίες βουνοκορφές είναι άγονες κια ακάλυπτες λόγω ακριβώς του ανέμου, είναι μια πολύ σχετική
έννοια. Το γεγονός, όμως ότι οι περιοχές αυτές μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, διατίθενται και πάλι σε όποια προηγούμενη χρήση που κατά κύριο λόγο είναι η βοσκή κοπαδιών, χωρίς κανένα πρόβλημα ούτε στις ανεμογεννήτριες
ούτε στα ζωντανά (το ότι δεν διαβάζουντα τα λιβελογραφήματα που κυκλοφορούν βοηθάει στην ηρεμία που δείχνει να έχουν τα ζώα), μάλλον υποδηλώνει διατήρηση της αξίας της γης. Αν σ' αυτό προσθέσει κανείς την ενοικίαση του χώρου αν πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις, τότε μάλλον έχουμε την κλασσική περίπτωση του
«2 σε 1», που ισοδυναμεί με αύξηση της αξίας της γης.
Τέλος σε αυτό πρέπει να προστεθεί το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλεται στους ΟΤΑ στην διοικητική δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται το αιολικό πάρκο. Από ένα αιολικό πάρκο 20 MW (μικρομεσαίο μέγεθος) το τέλος αυτό μετά και την
αύξηση από τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο είναι περίπου 130.000? ετησίως. Και αυτά είναι ζεστά χρήματα και όχι πιστώσεις στον προϋπολογισμό, με τα οποία ο ΟΤΑ μπορεί να κάνει έργα, που πέρα από την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, αυξάνουν και την αξία της γης στην περιοχή.
Επίσης, πουθενά στον πλανήτη δεν έχει υπάρξει μείωση της αξίας της γης εξαιτίας της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Το αντίθετο. Αυξήθηκε η κίνηση επισκεπτών στις περιοχές με αιολικά πάρκα και φυσικά και η αξία της γης.
Σε κάθε περίπτωση, το να διατηρήσει κανείς «ζωντανές τις ρίζες μας στο τόπο καταγωγής μας» δεν θα έπρεπε να συνδέεται με την αξία της γης.
Ε. Λάβαμε σοβαρά υπόψιν τις τελευταίες μελέτες ευρωπαίων επιστημόνων όσο αφορά τις επιπτώσεις του θορύβου στην ψυχική υγεία των κατοίκων. Καθώς περιστρέφονται οι έλικες των ανεμογεννητριών μονότονα και ρυθμικά εκπέμπουν θόρυβο που μπορούμε να τον συγκρίνουμε με βρύση η οποία στάζει και την οποία δεν μπορούμε να κλείσουμε. Ακόμη και σε απόσταση 1500 μέτρων γίνεται πολύ καλά αντιληπτός αυτός ο θόρυβος ιδιαίτερα τις ώρες ησυχίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ιδιαίτερο στρες, το οποίο όπως πολύ καλά ξέρουμε γίνεται σιγά-σιγά ανεξέλεγκτο.
Οι δε υπόηχοι (κάτω από 20 ΗΖ) που εκπέμπονται γίνονται αντιληπτοί όχι δια του ακουστικού οργάνου μας, αλλά με την διαίσθηση μας και προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα μεταξύ άλλων φόβο, ανορεξία, κόπωση, πονοκέφαλο, λήθαργο, στομαχικές διαταραχές που πολύ δύσκολα θεραπεύονται, όταν εγκατασταθούν.
Εδώ παίζεται το τελευταίο και πιο δυνατό χαρτί.
Αφού παρατέθηκε ένα επιχείρημα εθνικό (πολιτιστική κληρονομιά) και ένα ατομικό αλλά ντυμένο με κι αυτό με«προγόνους» και «ρίζες» για να ακούγεται καλύτερα, ήρθε η ώρα της κινδυνολογίας. Όποιος δεν πείστηκε ως τώρα, ήρθε η ώρα να γονατίσει μπροστά στους κινδύνους για τη ζωή του και τις ζωές των παιδιών του που προκαλούνται από τις καταραμένες τις ανεμογεννήτριες.
Επικαλούμενοι τους πάντοτε πιο καταρτισμένους «ευρωπαίους επιστήμονες» για να δείξουν σοβαρότητα και όχι ελαφρότητα, απαριθμούν έναν - έναν τους θανάσιμους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε αιολικό πάρκο και θα πλήξουν όλους τους ανύποπτους πολίτες της περιοχής, της ευρύτερης περιοχής,.
 
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου