Τρίτη 2 Απριλίου 2013


Στη Μεσσηνία υπάρχουν 157 καταπατημένα αξίας 20 εκατ. ευρώ

Γράφτηκε από την  
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Στη Μεσσηνία υπάρχουν 157 καταπατημένα αξίας 20 εκατ. ευρώ
Στη Μεσσηνία υπάρχουν 157 καταπατημένα δημόσια κτήματα αξίας 20,9 εκατομμύριων ευρώ. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα" για την αξιοποίηση των κατεχόμενων κτημάτων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει από την αξιοποίηση των κατεχομένων δημοσίων κτημάτων συνολικά έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα εντός ή εκτός σχεδίου, τα οποία κατέχονται ακόμη και για πάνω από 60 έτη και οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει στο Δημόσιο αιτήσεις εξαγοράς τους, σύμφωνα με τους κατά καιρούς ισχύοντες νόμους (Α.Ν. 1539/1938, Ν. 3800/1957, Α.Ν. 263/1968 και Ν. 719/1977).
Το φαινόμενο των καταπατήσεων δημοσίων κτημάτων άρχισε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, η ακίνητη περιουσία του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο αυθαίρετων καταπατήσεων εκ μέρους ιδιωτών. Το αποτέλεσμα ήταν να εμπλέκεται το Δημόσιο σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες, πολλές φορές να χάνει σημαντικά ακίνητα, αλλά και όταν δικαστικά δικαιώνεται, λόγω της πολύχρονα παγιωθείσας πραγματικής κατάστασης και του κοινωνικού κόστους, να μην μπορεί να αποβάλει τους καταπατητές.
Το σχέδιο νόμου με θέματα τις "Ρυθμίσεις κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις" που τακτοποιεί αυτές τις εκκρεμότητες είναι έτοιμο και βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά για άγνωστους λόγους καθυστερεί η κατάθεσή του στη Βουλή.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/24679-messinia-katapatimena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου