Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η Ανατολική Μάνη τίμησε

ΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ 27-30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Ανατολική Μάνη τίμησε
τις δρεπανηφόρες μανιάτισσες

 1/07
Το τετραήμερο από 27- 30 Ιουνίου η Μάνη τίμησε τις ηρωικές μανιάτισσες, γυναίκες λεβεντόκορμες, μελαχρινές, σταράτες, περήφανες και λυγερές, με περηφάνια, τιμή, θάρρος και αρετή, με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν τον Ιούνιο του 1826 στο ακρογιάλι του Διρού τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ.

Ο Ιμπραήμ μετά τη σφαγή του Μεσολογγίου ξαναγυρίζει στο Μοριά, συνεχίζοντας το γενεοκτονικό τους έργο. Όμως η σκληροτράχηλη και αδούλωτη Μάνη παραμένει άθικτη και αλώβητη και δεν προσκυνά στο τελεσίγραφο του να παραδοθεί αμαχητί αλλιώς θα την περάσει όλη από το σπαθί του και δεν θα αφήσει μήτε ίχνος σπιτιού.

Βέργα και Πύργος Δρού είναι τα δύο μέτωπα όπου ο Ιμπραήμ με  15.000 άνδρες από στεριά και θάλασσα παλεύει με 2.000 Μανιάτες.

Στο Διρό όπως αναφέρει και η λαϊκή μούσα «οι γυναίκες εν τω άμα, κάμανε μεγάλο θάμα. Ανασκουμπώνουν τις ποδιές και βάνουν πέτρες στρογγυλές. Καύκαλα ανοίγουνε πολλά ή σκορπούνε τα μυαλά και αρπάζουν τα δρεπάνια και τους κόβουν τα κεφάλια». Ο επιδρομέας τράπηκε σε φυγή αφού υπέστη πρωτοφανή πανωλεθρία. Η ίδια πανωλεθρία τον περίμενε μετά από δύο μήνες και στον Πολυάραβο, όπου μετά την συντριβή του, καταντροπιάστηκε και έφυγε τρομαγμένος γιατί κινδύνευε να συλληφθεί και ο ίδιος. Αυτή είναι η δύναμη των γυναικών, από τα μοναδικά παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία, η οποία τιμάται και εορτάζεται κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Διρού, εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης δια του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου το απόγευμα οι σύγχρονες μανιάτισσες με τα δρεπάνια τους αναβίωσαν αυτόν το Ιερό Αγώνα, και μάλιστα στο χώρο απόβασης των Τουρκοαιγυπτίων, στην παραλία της Χαλικιάς. Εκατοντάδες πολιτών παρακολούθησαν το τελετουργικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, αποσπώντας τις θετικότερες των εντυπώσεων. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ήταν η συμβολή του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τον οφειλόμενο φόρο τιμής κατέθεσαν -μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη χοροστατούντος του πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου- οι εκπρόσωποι των μανιάτικων συλλόγων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας απονεμήθηκαν τα κύπελλα  στους νικητές των πανελλήνιων σκοπευτικών αγώνων 2013, που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 27 & 28 Ιουνίου ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και μουσικό αφιέρωμα στη γυναίκα μανιάτισσα. Σημειώνεται ότι το παρόν έδωσε και ο πολιτιστικός σύλλογος «Φιλοπρόοδος κίνηση Κοσμήρας» από τα Ιωάννινα ενθουσιάζοντας με το χορευτικό του τους παρευρισκόμενους, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τους δεσμούς Μάνης και Ηπείρου.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, ήταν η ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων για την 187η επέτειο της μάχης του Διρού. Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου και παρουσία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο, εψάλλη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου η καθιερωμένη Δοξολογία , ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της μανιάτισσας και κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος της Διεθνούς Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μουσταφέλλου.

Στις φετινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ παρών στη Δοξολογία ήταν και ο Αναπληρωτής Υπoυργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. Παρόντες επίσης ήσαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας υποστράτηγος Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδης, o Διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης ταξίαρχος Δημήτρης Μακρής, ο Διοικητής του 3ου τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου αντισυνταγματάρχης Χαράλαμπος Συναδινός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ηλίας Μητσέας, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου  πυραγός Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο υπολιμενάρχης Γυθείου Σημαιοφόρος Λ.Σ. Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας καθώς επίσης και πολλοί εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της Μάνης και πολίτες.

Επιπλέον ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος τίμησαν έναν ξεχωριστό Μανιάτη τον Δημήτρη Καλφακάκο, ο οποίος δημιούργησε το ΝΙΚΑΝΔΡΟ και επί προεδρίας του καθιερώθηκαν οι πανελλήνιοι σκοπευτικοί αγώνες που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της εορτής της μάχης του Διρού. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η 15 χρονη  αθλήτρια Σοφία Μυλωνάκου δεύτερη παγκόσμια νικήτρια στους αγώνες παγκρατίου που διεξήχθησαν το φθινόπωρο του 2012 στο Δήμο Ευρώτα κατέθεσε στο μετάλλιό της στο άγαλμα της Μανιάτισσας.  Μία κίνηση που απέσπασε τον έπαινο όλων γιατί η Σοφία ακολουθώντας τα βήματα και τις αρχές των δρεπανηφόρων μανιατισσών δεν κράτησε για τον εαυτό της το μετάλλιο της  υπέρτατης μέχρι σήμερα αθλητικής της διάκρισης , αλλά το κατέθεσε κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στο μνημείο της μανιάτισσας, καταγράφοντας έτσι ότι ο αθλητισμός πάνω από όλα ποιεί ήθος.    
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου